Συμφωνία για νέα ατζέντα

default image

Μέρκελ – Ολαντ στην κοινή συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκαν στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η Ευρώπη και συμφώνησαν στον οδικό χάρτη που θα παρουσιάσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2017 για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών μετά το Brexit (Vid)

Η πρώτη άτυπη Σύνοδος των “27” ολοκληρώθηκε και το στίγμα ήταν ξεκάθαρο. Η Ευρώπη είναι σε κρίση και πλέον όλοι οι ηγέτες της ΕΕ αναζητούν, έως τον Μάρτιο, τον οδικό χάρτη που θα δώσει νέα πνοή στην Ευρώπη.

«Η Ευρώπη θέλει και μπορεί να πάει μπροστά αρκεί να θέσουμε σαφείς προτεραιότητες για το καλό των πολιτών της», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, λίγο μετά τη λήξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Η ασφάλεια, η προστασία και ευημερία των πολιτών και το μέλλον της νεολαίας, είναι μερικές από τις προτεραιότητες που επεσήμανε ο Γάλλος Πρόεδρος. «Θέλουμε να εργαστούμε ενωμένοι», τόνισε ο Φρ. Ολάντ στην πρώτη συνάντηση των 27 ηγετών χωρίς την παρουσία της Μ. Βρετανίας, μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

Τόσο ο Φρ. Ολάντ, όσο και η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισαν ότι οι «27» έχουν χαράξει για τους επόμενους μήνες έναν «οδικό χάρτη» για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και εξέφρασαν την αποφασιστικότητα των «27» να αντιμετωπιστούν τα κρίσιμα ζητήματα έως την 60η επέτειο των Συνθηκών της Ρώμης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση στην Ευρώπη μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, αλλά και εξαιτίας άλλων δυσκολιών, ωστόσο δήλωσε ότι οι 27 συμφώνησαν να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα και να δώσουν μια νέα πνοή στην ΕΕ ως το Μάρτιο του 2017.

Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προτεραιότητες που έθεσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην πρόσφατη ομιλία του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την “κατάσταση της Ένωσης” . Επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο προσφυγικό και ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί πρέπει να εφαρμόζονται. Παραδέχτηκαν ότι τα επίπεδα ανεργίας των νέων παραμένουν υψηλά και υπογράμμισαν την ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης μέσα από την αύξηση των επενδύσεων. Τόνισαν επίσης τη σημασία η ΕΕ να επενδύσει σε ψηφιακές υποδομές και νέες τεχνολογίες. Ο Φρ. Ολάντ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της άμυνας και στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Καταλήγοντας, η Α. Μέρκελ και ο Φρ. Ολάντ υπογράμμισαν τη στενή συνεργασία Γαλλίας και Γερμανίας προκειμένου να τεθούν σαφείς προτεραιότητητες στην ΕΕ και να υπάρξουν απτά αποτελέσματα και δεσμέυτηκαν ότι η γαλλογερμανική συνεργασία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες σε όλους τους τομείς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  πρωθυπουργός της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σομπότκα μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 ηγετών στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, έγραψε στο twitter ότι “έχουμε μια πρόταση για έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένα βήματα για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στη λειτουργία της ΕΕ”.

Γιούνκερ: Οι διαπραγματεύσεις με την Βρετανία δεν θα πλήξουν τα συμφέροντά μας

Δεν μπορούν να υπάρξουν παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά την πρόσβαση της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά μόνο εάν το Λονδίνο αποδεχθεί επίσης από την πλευρά του την ελευθερία κυκλοφορία των εργαζομένων, επισήμαναν ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας.

«Επιθυμούμε μια πολύ καλή, πολύ στενή σχέση με την Βρετανία. Την ίδια στιγμή, δεν είναι δυνατόν αυτές οι διαπραγματεύσεις να πλήξουν τα συμφέροντά μας» είπε με νόημα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και συμπλήρωσε: “Αναφορικά με την ελευθερία κυκλοφορίας των εργαζομένων και των προσώπων… παραμένουμε πιστοί στην θέση– και αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι μεταξύ πρωθυπουργών που αποχωρούν και πρωθυπουργών που παραμένουν– ότι (η ελευθερία αυτή) έχει να κάνει με τους πολίτες στην Ευρώπη. Επομένως δεν μπορώ να δω καμία πιθανότητα συμβιβασμού σε αυτό ακριβώς το ζήτημα”.

Τουσκ: Προέχει το συμφέρον των 27

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου για το Brexit εφόσον η Βρετανία δεν προσφύγει επίσημα στον μηχανισμό για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου κορυφής της Μπρατισλάβας, ο Τουσκ είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως στις διαπραγματεύσεις θα προταχθεί το συμφέρον των υπόλοιπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ και όχι της Βρετανίας.

Ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ είναι καλά προετοιμασμένη και θα μπορούσε να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, όμως σέβεται την επιθυμία της Βρετανίας να καθυστερήσει την προσφυγή της στον μηχανισμό.

Όρμπαν: Θα κάνω τα πάντα να αλλάξω την αυτοκαταστροφική μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης 

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν υποστήριξε ότι η έλλειψη ενός συγκεκριμένου ορίου στον αριθμό των μεταναστών που δέχεται η Γερμανία οδηγεί στη δημιουργία ενός “φαινομένου αναρρόφησης” που προσελκύει μετανάστες.

“Κάτι πρέπει να γίνει για αυτό”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Όρμπαν, εάν η Γερμανία δεν θέσει ένα όριο στον αριθμό των μεταναστών που είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει, θα συνεχίσουν να προσελκύονται μεγάλες μάζες ανθρώπων στην Ευρώπη. Μάλιστα είπε ξεκάθαρα ότι η άτυπη Σύνοδος απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες και ανακοίνωσε ότι στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη θα κάνει τα πάντα να αλλάξει την “αυτοκαταστροφική και αφελή μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης”.

Ποσό 108 εκατ. ευρώ χορηγούν οι Βρυξέλλες στη Βουλγαρία 

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να χορηγήσει στη Βουλγαρία κατεπείγουσα βοήθεια ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου η χώρα να προστατεύσει τα σύνορά της, καθώς αυξάνονται οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές το τελευταίο διάστημα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα πρέπει να το δούμε όχι ως σημαντικό πρόβλημα για τη Βουλγαρία αλλά ως πρόβλημα της ΕΕ. Η Βουλγαρία δεν είναι μόνη” είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής στην Μπρατισλάβα.

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες η οικονομική στήριξη της ΕΕ προς τη Σόφια ενδέχεται να αυξηθεί στα 160 εκατομμύρια, όπως έχει ζητήσει η βουλγαρική κυβέρνηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα