Συμβούλιο της Ευρώπης: Σάλος με την καμπάνια του για τη χιτζάμπ – Γιατί αποσύρθηκε

Συμβούλιο της Ευρώπης: Σάλος με την καμπάνια του για τη χιτζάμπ – Γιατί αποσύρθηκε
Γυναίκα με χιτζάμπ Shutterstock

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να αποσύρει την καμπάνια του κατά των διακρίσεων, με το μήνυμα "η ελευθερία είναι στη χιτζάμπ". μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Σφοδρές αντιδράσεις από όλο το πολιτικό φάσμα της Γαλλίας προκάλεσε καμπάνια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θεωρήθηκε ότι προωθεί την χιτζάμπ.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε τελικά να αποσύρει καμπάνια του κατά των διακρίσεων, με το μήνυμα “η ελευθερία είναι στη χιτζάμπ”, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της Γαλλίας, η οποία εδώ και χρόνια πρωτοστατεί στις αντιδράσεις απέναντι στη χρήση χιτζάμπ, θεωρώντας την ένα ρούχο που συμβάλει και ενισχύει την καταπίεση των γυναικών.

Η επίμαχη διαφήμιση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, έδειχνε μια εικόνα κομμένη στα δύο, με μια γυναίκα να φοράει χιτζάμπ και η άλλη όχι, ενώ συνοδευόταν από το μήνυμα: “Η ομορφιά είναι στη διαφορετικότητα, όπως η ελευθερία στη χιτζάμπ”.

Συμβούλιο της Ευρώπης

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης, μάλιστα προχώρησε σε σχετική δήλωση: “Τα tweets έχουν διαγραφεί και θα σκεφτούμε μια καλύτερη παρουσίαση για το project μας”, όπως αναφέρει το Politico.

Η αφίσα ήταν μέρος της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της ρητορικής μίσους με επικεφαλής το τμήμα υπέρ της συμπερίληψης και κατά των διακρίσεων, μιας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων 47 χωρών που διαχωρίζεται όμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διατύπωση της εκστρατείας “αντανακλούσε μεμονωμένες πεποιθήσεις ανθρώπων που συμμετείχαν σε ένα από τα εργαστήρια του έργου και δεν αντικατοπτρίζει τη θέση του Συμβουλίου της Ευρώπης ή της γενικής του γραμματέα, Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς“, αναφέρει η δήλωση.

Η εικόνα άρχισε να κάνει τον γύρο των γαλλικών social media την Τρίτη, με τα πολιτικά πρόσωπα της χώρας, από το κέντρο, την αριστερά έως και την άκρα δεξιά, να αντιδρούν έντονα.

Η κομμένη εικόνα “με συγκλόνισε βαθιά”, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών για τη Νεολαία Σάρα ελ Χάιρι το βράδυ της Τρίτης στο LCI. “Είναι το αντίθετο από τις αξίες που υπερασπίζεται η Γαλλία… Η Γαλλία έκανε σαφή την πολύ έντονη αποδοκιμασία της για την καμπάνια αυτή, γι’ αυτό και αποσύρθηκε σήμερα”.

Από την πλευρά του, το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν διευκρινίζει εάν η καμπάνια ακυρώθηκε λόγω των διαμαρτυριών της γαλλικής κυβέρνησης.

“Το να υπενθυμίζουμε ότι οι γυναίκες είναι ελεύθερες να φορούν χιτζάμπ είναι ένα πράγμα”, είπε ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Λορένς Ροσσινιόλ, “αλλά το να λέμε ότι η ελευθερία είναι στο χιτζάμπ είναι άλλο. Το προωθεί. Είναι αυτός ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης;”.

Στη μάχη μπήκαν και οι υποψήφιοι για την προεδρία. “Όταν οι γυναίκες βγάζουν το πέπλο τους γίνονται ελεύθερες, όχι το αντίστροφο”, έγραψε στο Twitter η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Η υποψήφια των Συντηρητικών για τις προκριματικές εκλογές, Βαλερί Πεκρεσέ, επανέλαβε τη δήλωση, λέγοντας ότι η μαντίλα “δεν είναι σύμβολο ελευθερίας αλλά υποταγής”.

Ο Έρικ Ζέμουρ, ένας επικίνδυνος φασίστας που δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του αλλά αναμένεται να είναι υποψήφιος και φαίνεται να συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, ήταν ένας από τους πρώτους που σχολίασαν την καμπάνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζεμούρ είχε καταδικαστεί το 2018 για ρητορική μίσους σχετικά με τη θρησκεία, όταν είπε ότι η Γαλλία “έχει δεχτεί εισβολή μουσουλμάνων τα τελευταία 30 χρόνια”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα