Συναγερμός στη Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ

Διαβάζεται σε 4'
Μαχητές της Χεζμπολάχ
Μαχητές της Χεζμπολάχ AP Photo/Hassan Ammar

Επίθεση με drones εναντίον του Ισραήλ πραγματοποίησε η Χεζμπολάχ. Εντατικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στον Λίβανο. Έκτακτο συμβούλιο υπό τον Νετανιάχου.

Το λιβανικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (25/08) πως εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ με μεγάλο αριθμό drones, σε αντίποινα για τη δολοφονία ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ενεργοποίησαν τις σειρήνες της αεράμυνας, που καλούν τους κατοίκους να σπεύσουν σε καταφύγια, στο βόρειο τμήμα της χώρας, τομέα που γειτονεύει με τον Λίβανο.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε πως κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο εσωτερικό μέτωπο, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του λιβανικού κινήματος Χεζμπολά πως εξαπέλυσε επίθεση με μεγάλο αριθμό drones εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), μετέδωσαν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, εν μέσω εντατικών βομβαρδισμών που εξαπέλυσε η πολεμική αεροπορία εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο για την αποτροπή «επίθεσης ευρείας κλίμακας» του λιβανικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια.

Την ίδια στιγμή, όλες οι πτήσεις που επρόκειτο να αναχωρήσουν από το Τελ Αβίβ θα καθυστερήσουν και αυτές που είχαν προορισμό την ισραηλινή μεγαλούπολη εξετράπησαν προς άλλους προορισμούς, ανακοίνωσε πριν από λίγο η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, καθώς ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε προληπτικά αεροπορικές επιδρομές στη λιβανική επικράτεια και η Χεζμπολά ότι προχωρά σε επίθεση με μεγάλο αριθμό drones εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Σε μήνυμά της μέσω Instagram, η διαχειρίστρια εταιρεία επικαλέστηκε την «κατάσταση ασφαλείας» και παρότρυνε τους ταξιδιώτες να συμβουλευθούν τις αεροπορικές εταιρείες τους για περισσότερες πληροφορίες.

Εντατικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ στον Λίβανο

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εξαπολύει προληπτικά πλήγματα από αέρος στον Λίβανο, διότι εντόπισε προετοιμασίες του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ για να εξαπολύσει «επιθέσεις μεγάλης κλίμακας» εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ.

«Παρατηρήσαμε προετοιμασίες της Χεζμπολάχ για επιθέσεις ευρείας κλίμακας εναντίον της ισραηλινής επικράτειας», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε μήνυμά του συνταγμένο στα αραβικά, προορισμένο για τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου, που δημοσιοποίησε μέσω Telegram.

«Οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά σε ζώνες όπου επιχειρεί η Χεζμπολάχ πρέπει να φύγει αμέσως (…) για την προστασία του και την προστασία της οικογένειάς του», σύμφωνα με το κείμενο.

Πρόσθεσε πως «θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ».

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω X, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί τόνισε πως «μαχητικά αεροσκάφη επιτίθενται αυτή τη στιγμή» σε θέσεις της Χεζμπολά.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, οι πτήσεις προς και από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ, ανεστάλησαν λόγω των επιχειρήσεων, ενώ ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό πως ενεργοποίησε τις σειρήνες της αεράμυνας, που καλούν τους κατοίκους να σπεύσουν σε καταφύγια, στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τον Λίβανο.

Οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το σιιτικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν είναι στην πράξη καθημερινές από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Οι φόβοι για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση, το ξέσπασμα ολοκληρωτικού πολέμου, εντάθηκαν μετά τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, κι αυτόν μερικές ώρες αργότερα του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χαμάς, στην Τεχεράνη. Το Ιράν και η Χεζμπολά κατηγόρησαν το Ισραήλ για τον φόνο κι ορκίστηκαν να πάρουν εκδίκηση.

Από την 8η Οκτωβρίου, έχουν σκοτωθεί πάνω από 600 άνθρωποι στην Λίβανο, κυρίως μαχητές της Χεζμπολά, αλλά και 131 άμαχοι, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Στην άλλη πλευρά, στο Ισραήλ και στο κατεχόμενο και προσαρτημένο συριακό υψίπεδο του Γκολάν, έχουν σκοτωθεί 23 στρατιωτικοί και 26 άμαχοι, κατά επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Οι ΗΠΑ “θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται”

Οι ΗΠΑ “θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται”, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από Αμερικανούς αξιωματούχους να έχουν επικοινωνία “επί μονίμου βάσεως” με το Ισραήλ, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα