Συναγερμός στο ΝΑΤΟ μετά το χτύπημα της Ρωσίας – “Νιώθουμε ότι το άγνωστο πλησιάζει”
Διαβάζεται σε 5'Παγκόσμιος συναγερμός στο μέτωπο Ουκρανίας – Ρωσίας μετά τη χρήση δυτικών όπλων κατά της Ρωσίας και την απάντηση της Μόσχας.
- 22 Νοεμβρίου 2024 22:08
Λεπτές είναι πλέον οι ισορροπίες στην Ουκρανία μετά το “πράσινο φως” της Δύσης για χτυπήματα με δυτικά όπλα στη Ρωσία και την απάντηση που ακολούθησε από πλευράς της Μόσχας, με την επίθεση με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς κατά ουκρανικής στρατιωτικής εγκατάστασης, όπως άλλωστε ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον ρωσικό λαό ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Στο διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος επέλεξε να στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Δύση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η περιφερειακή σύγκρουση έχει αποκτήσει στοιχεία παγκόσμιας, προσθέτοντας μάλιστα ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης, η απάντηση της Ρωσίας θα είναι “συμμετρική”, δημιουργώντας ανησυχίες για το τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο, μετά και την επικαιροποίηση του Δόγματος της Ρωσίας για τα Πυρηνικά Όπλα.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, ΝΑΤΟ και Ουκρανία συναντώνται την ερχόμενη Τρίτη (26/11) στις Βρυξέλλες προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνομιλίες σχετικά με την εκτόξευση του πειραματικού αυτού πυραύλου. Η συνάντηση της Τρίτης θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο πρεσβευτών, δήλωσαν διπλωμάτες την Παρασκευή.
Η διεθνής σκακιέρα μια ημέρα μετά την επίθεση της Ρωσίας
Με τον πλανήτη σε επιφυλακή για τυχόν κρίσιμες εξελίξεις σε έναν πόλεμο που έχει περάσει πλέον σε άλλη διάσταση, μια σειρά από αξιωματούχοι παγκοσμίως προχώρησαν σε δηλώσεις.
Το Κρεμλίνο δια στόματος του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η επίθεση στην Ουκρανία με τον πρόσφατα αναπτυγμένο υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik είχε σκοπό να προειδοποιήσει τη Δύση ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις κινήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτρέψουν στο Κίεβο να πλήξει τη Ρωσία με τους πυραύλους τους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Ρωσία δεν ήταν υποχρεωμένη να προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση, αλλά ενημέρωσε τις ΗΠΑ 30 λεπτά πριν από την εκτόξευση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Πούτιν παραμένει ανοιχτός σε διάλογο.
Το ΝΑΤΟ κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι επιδιώκει να «τρομοκρατήσει» τους πολίτες και να εκφοβίσει τους συμμάχους της Ουκρανίας. Επιπλέον, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Φάρα Νταχλάλα δήλωσε πως «η ανάπτυξη αυτής της ικανότητας δεν θα αλλάξει την πορεία της σύγκρουσης ούτε θα αποτρέψει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ από το να υποστηρίξουν την Ουκρανία».
Στην αντίπερα όχθη, οι δηλώσεις που έρχονται από τη Δύση δείχνουν ότι η ευρύτερη περιοχή έχει τεθεί σε συναγερμό. «Τρομερή κλιμάκωση» του πολέμου χαρακτήρισε την κίνηση της Ρωσίας την Παρασκευή ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο οποίος τόνισε πως η ανάπτυξη αυτού του νέου όπλου δείχνει «πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο πόλεμος».
Η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Γιβέτ Κούπερ, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουμε» να βλέπουμε «επιθετική γλώσσα» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την απειλή του Ρώσου ηγέτη να πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο. Μιλώντας στο Sky News, η Κούπερ ανέφερε ότι υπήρξε «επιθετικός, θορυβώδης τόνος» από τον Πούτιν καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, τον οποίο χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο». Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου υποσχέθηκε να συνεχίσει να «κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.
Ωστόσο, η κίνηση αυτή της Ρωσίας έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη αναταραχή στις χώρες που βρίσκονται πιο κοντά σε Ρωσία και Ουκρανία. Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να ξεσπάσει παγκόσμια σύγκρουση, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Ο πόλεμος στην ανατολή εισέρχεται σε αποφασιστική φάση, νιώθουμε ότι το άγνωστο πλησιάζει».
Στη Στοκχόλμη, ο Σουηδός Υπουργός Άμυνας, Παλ Γιόνσον, συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες αποθάρρυνσης της Δύσης από την υποστήριξη προς την Ουκρανία δεν θα επιτύχουν.
Την ίδια ημέρα, η Κίνα επανέλαβε τις εκκλήσεις της για «ηρεμία» και «αυτοσυγκράτηση» από όλα τα μέρη στον πόλεμο της Ουκρανίας, μετά την επιβεβαίωση από τη Ρωσία ότι εκτόξευσε έναν πειραματικό υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο. «Όλα τα μέρη πρέπει να παραμείνουν ήρεμα και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων, και να δημιουργήσουν συνθήκες για μια πρώιμη κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν, σε τακτική ενημέρωση.
Ζελένσκι: Χρειάζεται μια «σοβαρή απάντηση»
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Ουκρανία εργάζεται για την ανάπτυξη νεών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για να αντιμετωπίσει του «νέους κινδύνους».
Ο Ζελένσκι, στη νυχτερινή βιντεοσκοπημένη ομιλία του, είπε επίσης ότι ο κόσμος χρειάζεται μια «σοβαρή απάντηση» στην ανάπτυξη, ώστε ο ηγέτης του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν να φοβηθεί να επεκτείνει τον πόλεμο και να νιώσει τις πραγματικές συνέπειες των πράξεών του.
Τόνισε, δε, ότι η χρήση μιας άλλης χώρας για τη «δοκιμή νέων όπλων για την τρομοκρατία» αποτελεί σαφώς διεθνές έγκλημα.