Συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί: Συμφωνία για τριμερή στη Νέα Υόρκη

default image

"Σε δημιουργικό και ειλικρινές κλίμα η συνάντηση" δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, εμμένει στις θέσεις του για το φυσικό αέριο ο Μουσταφά Ακιντζί.

Μετά από τρεις ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιτζί που πραγματοποιήθηκε  στο σπίτι της ειδικής Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Όπως έγινε γνωστό συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί Τριμερής συνάντηση στην Νέα Υόρκη μετά την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενώ καταγράφεται η δέσμευση των ηγετών για κατάληξη επί των Όρων Αναφοράς, υπό την αιγίδα της Τζέιν Χολ Λούτ.

Οι δυο άνδρες που συζήτησαν επί ανοιχτής ατζέντας για την ουσιαστική επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είχαν όπως οι ίδιοι ανέφεραν μια δημιουργική συζήτηση.

“Η σημερινή συνάντηση ήταν μέσα σε ένα δημιουργικό και ειλικρινές κλίμα σε ότι αφορά την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπληρώνοντα: “Συμφωνήθηκε ότι η βάση είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία που θα οδηγεί σε ένα βιώσιμο κράτος με αρχές που διέπουν και τα υπόλοιπα 193 κράτη. Η πρόταση για αποκέντρωση βρίσκει πρόσφορο έδαφος” και ήγειρε, όπως δήλωσε, τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν συγκλήσεις που επιτεύχθηκαν αλλά και το Δίκαιο της Θάλασσας το οποίο δεν σέβεται η Τουρκία. Επίσης, ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε και το θέμα αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων από την πλευρά τους που εντείνουν την ανασφάλεια των Ελληνοκυπρίων.

Για το θέμα της μεικτής επιτροπής για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήγησε γιατί την απέρριψε και προχώρησε σε αντιπροτάσεις προς τον κ. Ακιντζί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρθηκε και στο θέμα της Αμμοχώστου, αν θέλουμε να υπάρχει θετικό κλίμα και προοπτική δήλωσε, τότε, τα ΜΟΕ θα πρέπει να είναι ουσιαστικά, θέτοντας ζήτημα διάνοιξης των οδοφραγμάτων Κοκκίνων και Πυροϊού.

Επίσης, υπογράμμισε ότι κατά την συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, έθεσε την ανάγκη άρσης των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ επίσης έθεσε τα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία επί του Κυπριακού, όπως για παράδειγμα οι εγγυήσεις και τα στρατεύματα.

Έχουμε θετικό κλίμα, έχουμε κοινή βάση που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες, παραμένουν ωστόσο οι σοβαρές διαφωνίες επί σοβαρών θεμάτων, τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι ο κ. Ακιντζί, εμμένει στην πρόταση του για το φυσικό αέριου, χωρίς ωστόσο να απορρίπτει τις αντιπροτάσεις που κατέθεσε.

Επιπρόσθετα, παραδέχτηκε ότι παραμένουν διαφωνίες στο ζήτημα της “εμμονής” όπως την χαρακτήρισε, της Τ/κ πλευράς, για μια θετική ψήφο. Κληθείς να σχολιάσει την φράση περί της αίσθησης του επειγόντος που υπάρχει στην ανακοίνωση των Η.Ε, εκ μέρους των δυο ηγετών, δήλωσε ότι αυτή αφορά την ανάγκη άμεση τερματισμού των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας για να οδηγηθούμε σε ουσιαστικές συνομιλίες.

ΟΗΕ: Εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν σε βάθος

Δήλωση εξέδωσε και ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών σημειώνοντας: “Σήμερα, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκαν στην κατοικία της ειδικής αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, στην προστατευόμενη περιοχή των Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα της Elizabeth Spehar.

Οι δύο ηγέτες είχαν μια ειλικρινή και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και συζήτησαν σε βάθος τις βασικές αρχές.

Αποφάσισαν να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες υπό την Jane Holl Lute με την αποφασιστικότητα να οριστικοποιήσουν τους Όρους Αναφοράς που θα επιτρέψουν δομημένες και προσανατολισμένες προς τα αποτελέσματα διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν σε μια διευθέτηση με αίσθηση του επείγοντος.

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους να διεξαγάγουν Τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα μετά τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να σχεδιάσουν τη μελλοντική πορεία (σ.σ με απώτερο στόχο τη σύγκληση Πενταμερούς σύσκεψης).

Όσον αφορά τα ΜΟΕ, οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν προηγουμένως ανακοινώσει, συμπεριλαμβανομένης της διασυνδεσιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας και της διαλειτουργικότητας της κινητής τηλεφωνίας. Μέτρα που διευκολύνουν τη μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν επίσης τη δέσμευσή τους να εντείνουν το έργο των Τεχνικών Επιτροπών με στόχο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής όλων των Κυπρίων και την εφαρμογή περαιτέρω Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με την υποστήριξη του ΟΗΕ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα