Συνάντηση Τραμπ – Κιμ: Διεθνείς αντιδράσεις, ελπίδες, ανακούφιση και επιφυλάξεις
Οι πρώτες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας για την ιστορική συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με το βορειοκορεάτη ηγέτη και τις αποφάσεις που έλαβαν στη Σιγκαπούρη.
- 12 Ιουνίου 2018 16:03
Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν παίρνουν το δρόμο της επιστροφής για τις χώρες τους, μετά την ιστορική συνάντηση που είχαν στη Σιγκαπούρη. Η διεθνής κοινότητα, όπως προκύπτει από τις πρώτες αντιδράσεις της, προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τι ακριβώς συμφώνησαν οι δύο ηγέτες. Στην πλειοψηφία, οι ξένες δυνάμεις χαιρετίζουν το νέο παράθυρο διαλόγου και την επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας, υπογραμμίζοντας στις περισσότερες περιπτώσεις ότι υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. Δεν λείπουν δε και κάποιες “φωνές” που εκφράζονται ανοιχτά με επιφυλάξεις, δεδομένου του “ιστορικού” τόσο του Αμερικανού προέδρου όσο και του Βορειοκορεάτη ηγέτη.
Μικρή άνοδο κατέγραψαν, από την πλευρά τους, οι αγορές, ενώ το δολάριο πέρασε σε αρνητικό έδαφος, αφού ανήλθε προηγουμένως σε υψηλό τριών εβδομάδων.
Νότια Κορέα: Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δεσμεύθηκε σήμερα να γράψει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία με τη Βόρεια Κορέα, χαιρετίζοντας τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σιγκαπούρη.
«Αφήνοντας πίσω τις σκοτεινές ημέρες του πολέμου και της σύγκρουσης, θα γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο ειρήνης και συνεργασίας», αναφέρει ο Μουν σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. «Θα είμαστε εκεί μαζί για να κάνουμε τη διαδρομή μαζί με τη Βόρεια Κορέα».
ΕΕ: Τελικός σκοπός η αποπυρηνικοποίηση
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε τη συνάντηση κορυφής, την οποία χαρακτήρισε «βασικό και απαραίτητο στάδιο» προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
«Ο τελικός σκοπός, τον οποίο συμμερίζεται όλη η διεθνής κοινότητα και εκφράστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παραμένει η πλήρης, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Η κοινή δήλωση που υπογράφηκε σήμερα από τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας [το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας] δηλώνει ξεκάθαρα πως αυτός ο σκοπός μπορεί να επιτευχθεί», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Γαλλία: Χαιρετίζει, αλλά μένει επιφυλακτική
Το έγγραφο που υπέγραψαν Τραμπ και Κιμ για «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατκής χερσονήσου» είναι ένα «σημαντικό βήμα», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό, εκφράζοντας παράλληλα τις αμφιβολίες της για το αν «όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες» στη διάρκεια της συνάντησης αυτής.
«Αμφιβάλλω αν όλα επιτεύχθηκαν μέσα σε μερικές ώρες, όμως είναι ένα σημαντικό βήμα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCP, αναφερόμενη στην ιστορική συνάντηση κορυφής του Αμερικανού και του Βορειοκορεάτη ηγέτη στη Σιγκαπούρη, έπειτα από δεκαετίες εντάσεων για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ.
«Αυτή η συνάντηση είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός», σχολίασε η Λουζό, όμως «δεν ξέρουμε ακόμη τίποτα για το έγγραφο που έχει υπογραφεί, θα το αναλύσουμε όταν δημοσιοποιηθεί». «Αυτό που αναμένουν όλοι είναι η έναρξη μιας διαπραγμάτευσης για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», υπογράμμισε.
Αναφορικά με την απόρριψη της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν από τις ΗΠΑ, η Λουαζό υπήρξε πιο επιθετική, κάνοντας λόγο για δύο μέτρα και σταθμά που εφαρμόζονται από την Ουάσινγκτον, καθώς το Παρίσι προσπαθεί να διατηρήσει τη συμφωνία αυτή με την Τεχεράνη. «Η υπογραφή ενός εγγράφου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν που έφθασε μέχρι το σημείο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, είναι στην πράξη μια επιβράβευση για κάποιον που ήταν απέναντι σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες», είπε, καθώς η πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Τεχεράνη, την οποία αποκήρυξαν πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες, «τηρείται από το Ιράν» σύμφωνα με το Παρίσι και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Βρετανία: Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει
Η δέσμευση της Βόρειας Κορέας στην αποπυρηνικοποίηση είναι μια ένδειξη πως ο ηγέτης της, εντέλει έλαβε σοβαρά υπόψη το μήνυμα μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αναφέρεται σε δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών.
Διαβάζοντας μια δήλωση του Τζόνσον, ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είπε στους δημοσιογράφους: «Καλωσορίζουμε το γεγονός πως ο πρόεδρος Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση κορυφής, αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σταθερότητα σε μια περιοχή ζωτική για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη». Πρόσθεσε: «Υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει και ελπίζουμε πως ο Κιμ θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται με καλή πίστη προς την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση».
Ρωσία: Η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών δημιουργούν θετική εντύπωση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «Και εμείς επίσης, όπως κι εσείς, βλέπουμε τηλεόραση, παρακολουθούμε τις δηλώσεις που κάνουν και οι δύο πλευρές. Κείμενα δεν είδαμε. Κατά την άποψη μου ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί , αλλά το ίδιο το γεγονός της συνάντησης, είναι φυσικά θετικό» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους.
H Ρωσία αξιολογεί θετικά τη συμφωνία, αλλά “η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες”, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Η Ρωσία δήλωσε έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία–να εργαστεί δηλαδή προς την κατεύθυνση της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου–και ευελπιστεί ότι η διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης θα ξεμπλοκάρει την φυσιολογική οικονομική συνεργασία, είπε ο ίδιος.
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν εμφανίσθηκαν σύμφωνοι «να γυρίσουν την σελίδα του παρελθόντος» κατά τη διάρκεια της «ιστορικής» συνάντησης κορυφής που κατέληξε στην υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος, αλλά χωρίς να υπάρξει σημαντική τομή για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας.
Κίνα: Ώρα να εξετάσουμε τη χαλάρωση των κυρώσεων
Η Κίνα άφησε σήμερα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εξεταστεί χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Βόρεια Κορέας, τις οποίες έχει μεν υπογράψει, υποστηρίζοντας ανέκαθεν ότι θα πρέπει να συνοδεύονται από συνομιλίες για μια πολιτική επίλυση.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε: «Ως σημαντική εμπλεκόμενη πλευρά στα θέματα της κορεατικής χερσονήσου και ως χώρα που υπέγραψε την κατάπαυση πυρός, η Κίνα έχει την ευθύνη και την υποχρέωση να διαδραματίσει το ρόλο που της αξίζει στη διαδικασία προς μία χερσόνησο χωρίς πυρηνικά». Τ
«Ελπίζουμε ότι οι ανώτατοι ηγέτες των δύο χωρών μπορούν να διαλύσουν τις παρεμβολές, να εδραιώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να καταφέρουν να φθάσουν σε μία βασική συμφωνία για την προώθηση και την επίτευξη της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου και την προώθηση και εδραίωση ενός ειρηνευτικού μηχανισμού για τη χερσόνησο», δήλωσε ο Γουάνγκ.
Ιράν: Προσέξτε μην ακυρώσει τη συμφωνία ο Τραμπ…
Το Ιράν προειδοποίησε τονΚιμ Γιονγκ Ουν να μην εμπιστεύεται τον Αμερικανό πρόεδρο, για τον οποίο είπε ότι θα μπορούσε να ακυρώσει τη συμφωνία τους για την αποπυρηνικοποίηση μέσα σε διάστημα ωρών.
«Δεν ξέρουμε με τι είδους άνθρωπο διαπραγματεύεται ο βορειοκορεάτης ηγέτης. Δεν είναι σαφές ότι δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία πριν προλάβει να επιστρέψει στην πατρίδα του», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπαγέρ Νομπάχτ.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία που είχε υπογράψει το 2015 η χώρα του με το Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τη βαθιά ελαττωματική και επιβάλλοντας εκ νέου μονομερείς κυρώσεις.
Ιαπωνία: Πρώτο βήμα για συνολική λύση
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαιρέτισε την κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες, χαρακτηρίζοντάς την ένα πρώτο βήμα στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.
“Το θεωρούμε ένα βήμα για μια συνολική λύση”, είπε ο Άμπε από το Τόκιο. Η Ιαπωνία επιθυμεί να συμφωνήσει η Βόρεια Κορέα σε μια συνολική, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση. Στο κοινό τους ανακοινωθέν ο Κιμ δεσμεύεται η Βόρεια Κορέα “να εργαστεί προς την απόλυτη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου”.
Ο Άμπε πρόσθεσε ότι “θα ήθελε να ευχαριστήσει τον πρόεδρο Τραμπ επειδή έθεσε το ζήτημα των απαγωγών” αναφερόμενος στο αίτημα της Ιαπωνίας να απελευθερώσει η Πιονγκγιάνγκ και τους υπόλοιπους ιάπωνες πολίτες κρατούμενους που έχουν απαχθεί από βορειοκορεάτες πράκτορες.
Κύπρος: Θετικά εντυπωσιακή εξέλιξη
«Θετικά εντυπωσιακή εξέλιξη» χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, την συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Βόρειο Κορέα.
«Μακάρι αυτό το χρονίζον πρόβλημα με την Κορέα και τα ζητήματα της ανάπτυξης και διασποράς των πυρηνικών όπλων να φτάσουν σε ένα τέρμα», είπε και σημείωσε ότι η Κύπρος έχει ενδιαφέρον να υπάρχει ένα όσο το δυνατόν γίνεται πιο σταθερό διεθνές περιβάλλον, διότι οι αναταράξεις που παρατηρούνται τελευταίως, αλλά και ανησυχητικά φαινόμενα, όπως η ένταση ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ «σίγουρα δεν είναι επωφελείς και μπορούν να προβληματίζουν περισσότερο μικρές χώρες, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».
Η βελτίωση των διεθνών σχέσεων, η αποφυγή κλίματος εντάσεων και συγκρούσεων είναι προς όφελος όλου του κόσμου, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, και μπορεί, κατέληξε, «να αποβεί χρήσιμη και για την περίπτωση της Κύπρου για να έχουμε το ενδιαφέρον που επιζητούμε για τη λύση του Κυπριακού και για να πειστεί η Τουρκία να κάνει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».
ΙΑΕΑ: Έτοιμοι για επαλήθευση
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είναι έτοιμη να «διενεργήσει κάθε δραστηριότητα επαλήθευσης» για τις βορειοκορεατικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της IAEA, ο οποίος «χαιρετίζει» το αποτέλεσμα της συνάντησης κορυφής
. «Η ΙΑΕΑ είναι έτοιμη να διενεργήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα επαλήθευσης στη Βόρεια Κορέα την οποία θα μπορούσαν να ζητήσουν οι ενδιαφερόμενες χώρες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο γενικός γραμματέας της IAEA Γιουκίγια Αμάνο, εκφράζοντας τη χαρά του για το έγγραφο που υπέγραψαν ο Αμερικανός και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.