Συνάντηση Χεζμπολάχ, Χαμάς και Ισλαμικής Τζιχάντ για μια “πραγματική νίκη” στη Γάζα

Διαβάζεται σε 5'
Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ
Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ AP

Τις επόμενες κινήσεις τους σχεδιάζουν Χαμάς, Χεζμπολάχ και Ισλαμική Τζιχάντ σε συνάντηση που πραγματοποίησαν για τα τελευταία γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας. Το Κατάρ επιχειρεί να πείσει την Χαμάς να απελευθερώσει και άλλους αμάχους, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Ο επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ συναντήθηκε με υψηλόβαθμους επικεφαλής των παλαιστινιακών ισλαμιστικών κινημάτων Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ al-Manar TV, σημειώνοντας ότι αυτοί αξιολόγησαν τι πρέπει να κάνει η συμμαχία τους για “να επιτύχει μια πραγματική νίκη για την αντίσταση” στη Γάζα.

Στη συνάντηση μετείχαν ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χάσαν Νασράλα, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Χαμάς Σάλεχ αλ Αρούρι και ο επικεφαλής του Ισλαμικού Τζιχάντ Ζιάντ αλ Ναχάλα, πρόσθεσε το al-Manar.

“Η σύνοδος (…) αξιολόγησε τις θέσεις που λαμβάνονται διεθνώς και τι θα πρέπει να κάνει ο Άξονας της Αντίστασης”, επισήμαινε τίτλος του al-Manar, ο οποίος αναφερόταν σε συμμαχία ανάμεσα στο Ιράν, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, τη Συρία, την Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες παρατάξεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ, οι τρεις τους συζήτησαν τα τελευταία γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ.

Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός και η τακτική παρακολούθηση των εξελίξεων σε καθημερινή και τακτική βάση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρει επίσης ότι συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να δράσει ο “άξονας της αντίστασης” προκειμένου να επιτευχθεί μια “πραγματική νίκη” στη Γάζα.

Σε φωτογραφία που κυκλοφόρησε από τη συνάντηση, οι τρεις φαίνονται να κάθονται ενώ στον τοίχο κρέμονται οι φωτογραφίες του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, και του πνευματικού πατέρα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Χομεϊνί.

IDF: Το Ιράν υποστηρίζει τη Χαμάς με χρήματα, τεχνολογία και εκπαίδευση

Ο εκπρόσωπος των IDF Daniel Hagari δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι όταν οι Ιρανοί πληρεξούσιοι στο Ιράκ, την Υεμένη και τον Λίβανο αναλαμβάνουν δράση, αυτό γίνεται κατόπιν εντολών της Τεχεράνης.

Επιπλέον προειδοποίησε τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να μετακινηθούν νότια πριν ξεκινήσει η χερσαία εισβολή προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να ακούσουν τη Χαμάς να τους λέει να παραμείνουν στη θέση τους. Συνέχισε λέγοντας ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη βόρεια Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.

Το Κατάρ προτρέπει την Χαμάς να απελευθερώσει και άλλους ομήρους

Το Κατάρ προτρέπει τη Χαμάς να επιταχύνει τις διαδικασίες απελευθέρωσης ομήρων, ιδιαίτερα ανήλικων και γυναικών, χωρίς να περιμένει παραχωρήσεις από το Ισραήλ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Το Εμιράτο του Κόλπου, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αναλάβει ένα δύσκολο διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα σε αξιωματούχους της Χαμάς και της κυβέρνησης Νετανιάχου για την απελευθέρωση των περισσότερων από 200 ομήρων, οι οποίοι κρατούνται σε άγνωστες τοποθεσίες στη Γάζα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις προοδεύουν, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αφορούν αποκλειστικά σε αμάχους. Λένε ότι η Χαμάς σε καμία περίπτωση δεν συζητά την απελευθέρωση Ισραηλινών στρατιωτών, για τους οποίους θεωρεί ότι αντιπροσωπεύουν ισχυρό στρατηγικό πλεονέκτημα και θα τους ανταλλάξει μόνο εφόσον το Ισραήλ προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις.

Η Χαμάς δεν είχε αρχικά υπολογίσει ότι θα συλλάβει τόσο μεγάλο αριθμό ομήρων και κατά συνέπεια δεν ήταν προετοιμασμένη για την κράτηση τόσων ατόμων ισχυρίζονται οι διπλωμάτες που συμμετέχουν στις συζητήσεις, οι οποίοι προσθέτουν ότι εφόσον απελευθερωθεί ένας ικανός αριθμός κρατουμένων θα διευκολυνθεί και η ισλαμιστική οργάνωση από υλικοτεχνική άποψη για την κράτηση των υπόλοιπων.

Επίσης, τονίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο η Χαμάς θα αποκομίσει και σημαντικά διπλωματικά οφέλη από την άποψη ότι με την απελευθέρωση αμάχων θα εμφανιστεί ευαίσθητη απέναντι στις ανθρωπιστικές ανησυχίες της παγκόσμιας κοινής γνώμης.

Εκπρόσωποι της Χαμάς στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες του Reuters, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι σχολίασαν ότι πρόκειται για «ναζιστικό ψυχολογικό πόλεμο».

Νεκρός ο διοικητής του τάγματος της Χαμάς στον βορά, λένε οι IDF

Οι IDF και η Shin Bet σκότωσαν τον διοικητή του τάγματος της Χαμάς στον βορά Khan Yunis, ο οποίος πραγματοποιούσε επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτών και αμάχων, σύμφωνα με τον στρατό.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Tisir Mbasher ήταν κοντά σε ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους, Muhammad Deif, και κατείχε διάφορες θέσεις στην παραγωγή όπλων και διετέλεσε διοικητής της ναυτικής δύναμης της οργάνωσης.

Άλλοι 80 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι από τα ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άνθρωποι σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Από τα πλήγματα αυτά τραυματίστηκαν εξάλλου εκατοντάδες άνθρωποι, όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του παλαιστινιακού θύλακα.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι διεξήγαγε “στη Λωρίδα της Γάζας εκτεταμένα πλήγματα με βάση τις πληροφορίες των υπηρεσιών Πληροφοριών”.

Διευκρίνισε ότι έπληξε “τρομοκρατικές υποδομές της Χαμάς”, όπως σήραγγες από τις οποίες ο στρατός είναι πεπεισμένος ότι η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση διεξάγει τις επιχειρήσεις της, “διοικητικά κέντρα, αποθήκες όπλων, πλατφόρμες εκτόξευσης οβίδων και αντιαρματικών πυραύλων”.

Περίπου 600.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα

Σχεδόν 600.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 150 εγκαταστάσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τουλάχιστον 40 δομές της υπηρεσίας έχουν επηρεαστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε σήμερα μέσω της πλατφόρμας X.

“Τα καταφύγιά μας είναι γεμάτα τέσσερις φορές πάνω από τη χωρητικότητά τους — πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους καθώς οι υπάρχουσες υποδομές είναι υπερπλήρεις”, τόνισε η UNRWA.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα