Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα

Διαβάζεται σε 3'
Ilir Meta
Ilir Meta AP Photo Hektor Pustina

Το αρμόδιο όργανο κατά της Διαφθοράς στην Αλβανία έδωσε εντολή για τη σύλληψη του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού της χώρας, Ιλίρ Μέτα.

Στα χέρια των αλβανικών αρχών βρίσκεται ο αρχηγός του Κόμματος “Ελευθερία” και πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ο οποίος συνελήφθη κατόπιν εντολής του SPAK (αρμόδιο όργανο κατά της Διαφθοράς).

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κατηγορίες που αφορούν ξέπλυμα χρήματος. Υπάρχει, επίσης, οικονομική έρευνα σε εξέλιξη για τον Ιλίρ Μέτα και την οικογένειά του.

Ο Μέτα είχε ανακοινώσει συνέντευξη Τύπου στις 13:40, προφανώς γνωρίζοντας για την επικείμενή σύλληψή του, ωστόσο οι αστυνομικές αρχές τον συνέλαβαν πριν την έναρξη της συνέντευξης.

Το όνομα του Μέτα έχει επανειλημμένα συνδεθεί με έρευνες για την περιουσία του, με την πιο πρόσφατη να αφορά την κλήτευσή του από την Ειδική Εισαγγελία τον Ιούνιο, για τρίτη φορά. Οι έρευνες αφορούν, επίσης, κατηγορίες για πληρωμές ύψους 700 χιλιάδων ευρώ σε λομπίστα στις ΗΠΑ και ανεξήγητα έξοδα για ιατρικές επεμβάσεις στο εξωτερικό.

Μετά από ώρες ανάκρισης τον Ιούνιο, ο Μέτα είχε δηλώσει εκνευρισμένος πως η έρευνα δεν σχετιζόταν με τον ίδιο, αλλά με ενέργειες άλλων. Κατηγόρησε το κράτος και την κυβέρνηση Ράμα, αναφέροντας πως αντί να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά μέσω συμβάσεων ΣΔΙΤ, ασχολούνται με «ασήμαντες υποθέσεις».

Εκτός από τον ίδιο, υπό έρευνα βρίσκεται και η σύζυγός του, Μόνικα Κριεμάδι, για τα ίδια ζητήματα. Το ζευγάρι, που βρέθηκε σε ηγετικά πολιτικά αξιώματα, αντιμετωπίζει πλέον σοβαρές κατηγορίες που σχετίζονται με οικονομικά σκάνδαλα.

Ο Μέτα, πρώην πρόεδρος, πρωθυπουργός και πρόεδρος της Βουλής, είναι ένας από τους πιο γνωστούς πολιτικούς στην  Αλβανία. Παρά τις κατηγορίες, οι σύμμαχοί του, όπως ο Σαλί Μπερίσα, τον στηρίζουν, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως πολιτική δίωξη με στόχο την προστασία του Ράμα.

Η πολιτική πορεία του Ίλιρ Μέτα

Ο Ίλιρ Μέτα είναι Αλβανός πολιτικός που έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας για πολλές δεκαετίες. Γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1969 και έχει υπηρετήσει σε διάφορες ανώτερες θέσεις στην κυβέρνηση της χώρας. Ήταν πρόεδρος της Αλβανίας από το 2017 έως το 2022 και προηγουμένως πρωθυπουργός από το 1999 έως το 2002. Έχει επίσης διατελέσει πρόεδρος της Βουλής και υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μέτα είναι ιδρυτής και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση (LSI), ενός κόμματος που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε κυβερνητικούς συνασπισμούς στην Αλβανία. Αν και αρχικά προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αποχώρησε και δημιούργησε το LSI, διατηρώντας επιρροή στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Η πολιτική του καριέρα δεν έχει μείνει χωρίς αντιπαραθέσεις, καθώς έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, αν και ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και επιμένει πως είναι πολιτικά υποκινούμενες. Ως πρόεδρος, συγκρούστηκε επανειλημμένα με την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, ειδικά σε θέματα που αφορούν το δικαστικό σύστημα και τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα