Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του Ισραήλ στο Λίβανο – Φόβοι για “γενική ανάφλεξη”

Διαβάζεται σε 6'
Καταστροφές σε περιοχή της Βηρυτού μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή
Καταστροφές σε περιοχή της Βηρυτού μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή (AP Photo/Hassan Ammar)

Για τρίτη ημέρα συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στο Λίβανο, με τους νεκρούς να αυξάνονται καθημερινά ενώ χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι πολίτες.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο βομβαρδισμός του Λιβάνου από τις δυνάμεις του Ισραήλ για τρίτη ημέρα, με τη διεθνή κοινότητα να καλεί σε παύση των εχθροπραξιών, προκειμένου να αποφευχθεί μια ολοκληρωτική ανάφλεξη στην περιοχή.

Μετά τους πολύνεκρους βομβαρδισμούς της Δευτέρας (23/9) και την αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Dahieh, στα νότια προάστια της Βηρυτού, που σημειώθηκε χτες από δυνάμεις του Ισραήλ και είχε στόχο τον ανώτερο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, Ali Karaki, σήμερα η αεροπορία του Ισραήλ έπληξε αποθήκη στη Σααντίγιατ, παραθαλάσσια πόλη περίπου 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης (25/9), ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν πύραυλο που εντοπίστηκε να περνά τα σύνορα μετά την εκτόξευσή του από τον Λίβανο, λίγη ώρα αφού ήχησαν σειρήνες συναγερμού στο Τελ Αβίβ και τομείς της κεντρικής ισραηλινής επικράτειας.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί, “μετά τη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Λίβανος έχει πλέον μετατραπεί σε “ενεργό μέτωπο”.

Από το χτύπημα του Ισραήλ, χτες, Τρίτη (24/9), 6 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν, ενώ άγνωστη παραμένει η τύχη του Ali Karaki. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Λιβάνου, σκοτώθηκε ηγετικός στέλεχος της Χεζμπολάχ, ο Ibrahim Qubaisi, επικεφαλής της μονάδας που χειρίζεται τους πυραύλους.

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η λιβανέζικη οργάνωση επιβεβαίωσε τον θάνατο του διοικητή, που “έπεσε μάρτυρας στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ”, κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί γενικά η Χεζμπολάχ, όταν αναφέρεται σε πεσόντες από ισραηλινά πυρά. Παράλληλα και οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι “μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας εξάλειψαν χθες Τρίτη στη Βηρυτό τον Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι, διοικητή του δικτύου πυραύλων και ρουκετών της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ“.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τουλάχιστον ακόμη 2 διοικητές μονάδας που συντόνιζε ο Ibrahim Qubaisi σκοτώθηκαν από το εν λόγω χτύπημα.

Σε απάντηση της ισραηλινής επιδρομής, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περισσότερες από 300 ρουκέτες κατά του Ισραήλ, “τραυματίζοντας 6 πολίτες και στρατιώτες, στην πλειονότητά τους ελαφρά”, σύμφωνα με τους IDF.

Το σιιτικό λιβανικό κίνημα από την πλευρά του ανέλαβε την ευθύνη για 18 επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων της εκτόξευσης 90 ρουκετών εναντίον του αρχηγείου της διοίκησης βορρά του ισραηλινού στρατού, κοντά στη Σαφέντ, καθώς και της εξαπόλυσης drones μιας κατεύθυνσης εναντίον ναυτικής βάσης στη νότια Χάιφα, το μεγάλο λιμάνι του βόρειου Ισραήλ.

“Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου”

Κατά την έναρξη στη Νέα Υόρκη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, χτες, Τρίτη (24/9), κυριάρχησε η ανησυχία για τη ραγδαία κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και το Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός πρεσβευτής του ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, δήλωσε πως το Ισραήλ δεν έχει καμιά επιθυμία να προχωρήσει σε εισβολή στο έδαφος του Λιβάνου, “θα προτιμούσε διπλωματική λύση για να τερματιστεί η σύγκρουσή του με τη Χεζμπολάχ”, θυμίζοντας πως σκοπός των επιχειρήσεων είναι να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ που έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας των καθημερινών πυρών.

«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», προειδοποίησε για ακόμη μια φορά από το βήμα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (23/9), οι πιο σφοδροί βομβαρδισμοί που εξαπολύθηκαν από το Ισραήλ από την 8η Οκτωβρίου 2023 σάρωσαν τον νότιο και τον ανατολικό Λίβανο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 558 άνθρωποι, ανάμεσά τους 50 παιδιά και 94 γυναίκες, και να τραυματιστούν άλλοι 1.835, σύμφωνα με τις λιβανικές υγειονομικές αρχές. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων μέσα σε μια μέρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο (1975-1990).

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επλήγησαν 1.600 «στόχοι», θέσεις της Χεζμπολάχ, στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά), άλλο οχυρό του κινήματος που πρόσκειται στην Τεχεράνη.

Ο αριθμός των πολιτών του Λιβάνου που μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους πλησιάζει πλέον τους 500.000, μετά την κλιμάκωση της ισραηλινής εκστρατείας βομβαρδισμών εναντίον της Χεζμπολάχ αυτή την εβδομάδα, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπχ, σε εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα Κάρνεγκι για τη διεθνή ειρήνη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έφυγαν για τη Σαΐντα, τη μεγαλύτερη πόλη του νότου, για τη Βηρυτό, ή για τη Συρία.

Κάτοικοι στο Λίβανο εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Κάτοικοι στο Λίβανο εγκαταλείπουν τα σπίτια τους μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς . (AP Photo/Hassan Ammar)

Παράλληλα, η Βρετανία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης (24/9) πως στέλνει περίπου 700 στρατιωτικούς της στην Κύπρο, για να προετοιμάσουν ενδεχόμενες επιχειρήσεις εσπευσμένης απομάκρυνσης υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Λίβανο.

Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο Τζο Μπάιντεν απήχησε τον κ. Γκουτέρες, προειδοποιώντας εναντίον «γενικευμένου πολέμου» στον Λίβανο και κρίνοντας πως είναι καιρός «να οριστικοποιηθεί τώρα» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς.

Άλλοι ηγέτες καταδίκασαν τις ενέργειες του Ισραήλ, στη Γάζα και στον Λίβανο. Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, αναφερόμενος στον πόλεμο στον πολιορκημένο μικρό παλαιστινιακό θύλακο των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, έκανε λόγο για το “γενοκτονία”.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν —ο οποίος τον κάλεσε να ταχθεί υπέρ «γενικής αποκλιμάκωσης» στην Εγγύς Ανατολή— στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Νωρίτερα, χαρακτήρισε μέσω X «ακατανόητη» την «απραξία» του ΟΗΕ έναντι του Ισραήλ και τόνισε στο CNN πως η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να «αφεθεί μόνη» στη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό πολιτικό αναλυτή, Μάικλ Χόροβιτς, και τα δυο στρατόπεδα έχουν συναίσθηση των κινδύνων που θα συνεπαγόταν γενικευμένος πόλεμος. Η κατάσταση είναι “εξαιρετικά επικίνδυνη, όμως υπάρχει ακόμη χώρος για τη διπλωματία”, εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα