Η τελική διακήρυξη της Συνόδου για την ειρήνη στην Ουκρανία – “Το διεθνές δίκαιο μπορεί να αποκατασταθεί” δήλωσε ο Ζελένσκι
Διαβάζεται σε 3'Από τις 92 ώρες που έλαβαν μέρος στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μερικές από αυτές δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν. Οι δηλώσεις Ζελένσκι μετά το πέρας των συνομιλιών
- 16 Ιουνίου 2024 16:51
Παγκόσμιοι ηγέτες συμμετέχουν αυτό το Σαββατοκύριακο, μαζί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε σύνοδο κορυφής για να διερευνήσουν τρόπους για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Διάσκεψη διεξάγεται χωρίς τη Ρωσία, η οποία δεν προσκλήθηκε, αλλά και χωρίς την Κίνα, που δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση.
Η υποστήριξη των Δυτικών και άλλων ηγετών στη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία για την ειρήνη στην Ουκρανία δείχνει πως το διεθνές δίκαιο μπορεί να αποκατασταθεί, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τη διήμερη σύνοδο που διεξήχθη στο Μπούργκενστοκ.
“Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατό”, δήλωσε στην ολομέλεια. “Θα αποδείξουμε σε όλους πως ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ μπορεί να αποκατασταθεί με πλήρη αποτελεσματικότητα“, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Το τελικό ανακοινωθέν
Ο πόλεμος της Ρωσίας στη Ουκρανία προκαλεί “μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο και καταστροφή” όμως ένας δρόμος για την ειρήνη απαιτεί τη συμμετοχή όλων των πλευρών, αναφέρει το τελικό ανακοινωθέν στης συνόδου κορυφής για την Ουκρανία που διεξήχθη στην Ελβετία.
Το ανακοινωθέν υποστηρίχθηκε από τις περισσότερες από τις 90 και πλέον χώρες που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής όμως ορισμένες δεν το υπέγραψαν, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και της Ινδίας.
“Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο και καταστροφή, και να προκαλεί κινδύνους και κρίσεις με παγκόσμιες επιπτώσεις“, αναφέρει η τελική διακήρυξη.
Οι χώρες που δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν
Η Σαουδική Αραβία, η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στην Ουκρανία οι οποίες δεν υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν, όπως δήλωσε σήμερα η ελβετική κυβέρνηση.
Η Ελβετία, που φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής, ανέφερε πως τουλάχιστον 90 χώρες έλαβαν μέρος στις συνομιλίες, και η τεράστια πλειονότητά τους υπέγραψε το ανακοινωθέν, σύμφωνα με κατάλογο τον οποίο οι Ελβετοί διοργανωτές ανάρτησαν κατά το κλείσιμο των εργασιών.
Η Βραζιλία, που αναφέρεται στον κατάλογο των συμμετεχόντων ως “παρατηρητής”, δεν περιλαμβάνεται ούτε κι αυτή στις χώρες που υπέγραψαν το τελικό ανακοινωθέν.
Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στους παγκόσμιους ηγέτες από τις 92 χώρες βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε πως η «Ελλάδα με άλλες χώρες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία να υπερασπίζεται τον εαυτό της έτσι ώστε να φτάσουμε στο σημείο μιας αξιόπιστης διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη».
Φον ντερ Λάιεν: Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα επιτευχθεί σε ένα βήμα, θα είναι ταξίδι
«Η σύνοδος κορυφής που διεξήχθη στην Ελβετία αυτό το Σαββατοκύριακο έχει φέρει πιο κοντά την ειρήνη στην Ουκρανία, όμως η πραγματική ειρήνη δεν θα επιτευχθεί σε ένα βήμα, και ο δρόμος προς την ειρήνη θα απαιτήσει υπομονή και αποφασιστικότητα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Ξέρουμε πως η ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα επιτευχθεί σε ένα βήμα, θα είναι ένα ταξίδι», είπε μετά τις συνομιλίες.
«Δεν ήταν μια ειρηνευτική διαπραγμάτευση επειδή ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν σκέπτεται σοβαρά να τελειώσει τον πόλεμο, επιμένει στη συνθηκολόγηση, επιμένει στην παραχώρηση ουκρανικών εδαφών — ακόμη και εδαφών που δεν είναι σήμερα κατεχόμενα» συμπλήρωσε.