Σύνοδος Κορυφής: Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε για το χρέος λέει ο Γιούνκερ

default image

Κοινή Συνέντευξη Τύπου έδωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για το ελληνικό ζήτημα μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής

Ως σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αξιολογούν τη νέα ελληνική πρόταση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν σύντομες δηλώσεις αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ που είπε πως ζήτησε την έκτακτη Σύνοδο “για να ξεκαθαρίσουμε τα θέματα και να συζητήσουμε και τα χειρότερα σενάρια όπως ένα Grexit. Θέλω να δώσω νέο δυναμισμό στις διαπραγματεύσεις”.

“Η ελληνική πρόταση έκανε ένα ουσιαστικό βήμα. Όλοι είμαστε στην ίδια σελίδα και πλέον έχουμε καταλάβει τα ίδια πράγματα. Ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θέλει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο. Η νέα πρόταση είναι ένα θετικό βήμα” συμπλήρωσε ο κ. Τουσκ και προανήγγειλε νέα σύσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη πριν την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.

Μείζον θέμα οι νέες ελληνικές θέσεις

“Οι προτάσεις προς εξέταση είναι ένα μείζον βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και μέσα στις προσδοκίες” σημείωσε από την πλευρά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που επεσήμανε και αυτός με τη σειρά του το eurogroup της Τετάρτης, στο οποίο θα πρέπει να υπάρχει αποτέλεσμα ώστε να οριστικοποιηθεί στη Σύνοδο της Πέμπτης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Γιούνκερ τόνισε πως “δεν είναι η ώρα για να συζητήσουμε για ελάφρυνση χρέους”, όμως συμπλήρωσε: “Εργαζόμαστε γιατί επί τεχνικής πλευράς έχουμε φτάσει σε συμπεράσματα και πάμε στις λεπτομέρειες. Είχαμε υποβάλλει προτάσεις για πρόγραμμα 35 δις από τώρα μέχρι το 2020 και δεν είναι χρήματα για τον προυπολογισμό αλλά για την πραγματική οικονομία, είναι χρήματα για την ανάπτυξη και θέσεις εργασίας” ανέφερε για το περίφημο πακέτο Γιούνκερ. Μάλιστα ο πρόεδρος της Κομισιόν συμπλήρωσε πως πιθανότατα το 1 δις ενδέχεται να δοθεί το επόμενο εξάμηνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα