Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας: Αυτό είναι το σχέδιο δράσης για το προσφυγικό
Έλαβε χρήμα, επανεκκίνηση της ένταξής της στην ΕΕ και έταξε αναχαίτιση των προσφυγικών ροών. Αναλυτικά όσα συμφωνήθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία. Τι αναφέρει η Ελληνική πλευρά
- 29 Νοεμβρίου 2015 21:48
Όσα… ήθελε φαίνεται τελικά πως πήρε η Τουρκία, με την Ευρώπη ουσιαστικά να “υποκλίνεται” στην γείτονα χώρα υπό τον τρόμο ενός ακόμη μεγαλύτερου αριθμού προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.
Τα όσα συμφωνήθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής έβγαλαν την Τουρκία κερδισμένη καθώς θα λάβει 3 δισ. ευρώ, ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων θα εγκατασταθεί από την Τουρκία απευθείας στις ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως έλαβε -όπως ανέφερε και η Καγκελάριος Μέρκελ- άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ε.Ε.
Με τα κέρδη στις τσέπες του ο Αχμέτ Νταβούτογλου και φανερά ευδιάθετος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μοίρασε υποσχέσεις και έταξε σε όλους τους ηγέτες αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών, σημειώνοντας ότι “η ημέρα είναι ιστορική” και πως το βασικό είναι “πως καταφέραμε να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ”.
Μάλιστα πρόσθεσε πως “ούτε η Τουρκία ούτε η Ευρώπη έχουν προκαλέσει αυτή την κρίση αλλά σήμερα πρέπει να δράσουμε συλλογικά ώστε να βοηθηθούν άμεσα εκατομμύρια άνθρωποι” και συμπλήρωσε λέγοντας: “Ενδεικτικά αναφέρω πως σήμερα στην Τουρκία υπάρχουν 2,8 εκατ. άνθρωποι από τη Συρία και περισσότεροι από 300.000 από το Ιρακ για τους οποίους έχουμε δαπανήσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία προσφέρει η Ευρώπη δεν πηγαίνουν στην Τουρκία αλλά στους ίδιους τους ανθρώπους που υποφέρουν. Η κρίση στη Συρία δεν σταματά με το να σταματήσουμε τις μεταναστευτικές ροές, η κρίση πρέπει να σταματήσει στην ίδια τη χώρα και με αυτό το στόχο θα πρέπει να εργαστούμε”.
Ο Πρόεδρος της Ε.Ε. Ντόναντ Τουσκ σημείωσε ότι συζητήθηκαν θέματα όπως η τρομοκρατία, γεωστρατηγικά θέματα και φυσικά το μεταναστευτικό όπου όλοι θέλουμε να υπάρξει σημαντική αλλαγή για την ανάσχεση μεταναστών και την επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.
“Θα αναλάβουμε συγκεκριμένες δράσεις και συμφωνήσαμε να δώσουμε 3 δισ. στην Τουρκία. Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για εμάς και για την ένταξή της θα συνεχιστούν οι συζητήσεις. Για την Ευρώπη το 2016 θα είναι μια σημαντική χρονιά” είπε μεταξύ άλλων ο Ντόναλτ Τουσκ, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι “η συνάντηση σήμερα θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε πως θα εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία και την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Χρειάζονται κοινές λύσεις και συμφωνήσαμε σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και κυρίως στα τεχνικά θέματα”. Υποσχέθηκε πάντως ότι «θα ελέγξουμε με κάθε ακρίβεια τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ».
Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι σταθήκαμε και στο ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, ενώ μίλησε για προπαρασκευαστικά βήματα για ξεπάγωμα κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας.
Αναλυτικά οι δηλώσεις Τουσκ-Γιούνκερ- Νταβούτογλου
Μέρκελ: Η Τουρκία παίρνει 3 δισ. ευρώ και άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ με την σειρά της και αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέφερε στην Άγκυρα το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να βοηθήσει τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια της Άγκυρας στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών.
Η Άγγελα Μέρκελ επιβεβαίωσε επιπλέον ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανοίξει το Κεφάλαιο 17 των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας φέτος.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι σε μια συνάντηση που είχε με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη Σύνοδο συζήτησαν την επανεγκατάσταση ορισμένου αριθμού προσφύγων από την Τουρκία απευθείας στις ευρωπαϊκές αυτές χώρες, ωστόσο, δεν τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένοι αριθμοί
Η Ελληνική πλευρά
Από την πλευρά της την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές.
Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους.
Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.
Αναχωρώντας ο πρόεδρος της Γαλλίας από τις Βρυξέλλες ανέφερε ότι οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων που θα γίνουν από την Ε.Ε. προς την Τουρκία θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία για την ανάσχεση των ροών των προσφύγων προς τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)