Σύνοδος Κορυφής: Η Μελόνι, η ασφάλεια και οι προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία
Διαβάζεται σε 4'Η Σύνοδος Κορυφής που άρχισε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες θα καθορίσει τις προτεραιότητες της Ενωσης για την επόμενη πενταετία.
- 27 Ιουνίου 2024 16:22
Στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.
Kατά την ΕΡΤ, στην ατζέντα της Συνόδου είναι και οι προτεραιότητες της πενταετίας που έρχεται, δηλαδή οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η Ευρώπη με αφορμή την γεωπολιτική ρευστότητα.
Η συμφωνία των έξι διαπραγματευτών μπορεί να υπάρχει, παρόλα αυτά θα πρέπει γίνει η παρουσίαση των προτάσεων στις οποίες κατέληξαν και είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Κάγια Κάλας για τη θέση της ύπατης εκπροσώπου. Αυτούς θα τους παρουσιάσουν στους υπόλοιπους ηγέτες ώστε να καταλήξουν σε μία συμφωνία.
Οι έξι διαπραγματευτές, εκπροσωπούν 22 κράτη – μέλη, δηλαδή το 80% του πληθυσμού και για να περάσουν τα ονόματα αυτών των υποψηφίων χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία, δηλαδή 15 από τα 27 κράτη – μέλη που εκπροσωπούν το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Η απαραίτητη πλειοψηφία υπάρχει υπάρχει και το ζήτημα είναι ποια θα είναι η αντίδραση της Τζόρτζια Μελόνι, της Ιταλίδας πρωθυπουργού και τι θα είναι αυτό που θα ζητήσει. Πολύ πιθανό αυτό που διαπραγματεύεται είναι μια προεδρία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Επίσης στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων θα βρεθεί και η στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη πενταετία, δηλαδή οι προκλήσεις που έχουν ως σημεία αναφοράς την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, τη διεύρυνση, το μεταναστευτικό και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται ό,τι θα επαναλάβει την κοινή πρότασή του με τον Ντόναλντ Τουσκ για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας.
Παράλληλα, η ατζέντα των συζητήσεων των ηγετών είναι αρκετά πλούσια και αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.
Τουσκ: Κοινή ευθύνη η ασφάλεια
«Όλοι οι εταίροι μας στην ΕΕ καταλαβαίνουν ότι η κοινή ευθύνη για την ασφάλειά μας είναι κάτι που χρειαζόμαστε σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να προτείνω την πρωτοβουλία για ασπίδα αεράμυνας μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη» σημείωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών αναφορικά με μια κοινή γραμμή Ευρωπαίων ηγετών για τα νέα κορυφαία στην ΕΕ, όπου δεν συμμετείχε η Τζόρτζια Μελόνι επισήμανε: «Κανείς δε σέβεται περισσότερο την Ιταλία και την Τζόρτζια Μελόνι περισσότερο από μένα».
Ταυτόχρονα εξήγησε ότι υπάρχει «παρανόηση» σε σχέση με το ότι υπήρξε αποκλεισμός ηγετών μεταξύ των οποίων η Ιταλίδα πρωθυπουργός. «Κάποιες φορές χρειαζόμαστε σε συγκεκριμένες πολιτικές πλατφόρμες να διευκολύνουμε τη διαδικασία» είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός. «Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες σε αυτή την πολιτική πλατφόρμα, αλλά αυτό είναι μόνο για να διευκολύνουμε τη διαδικασία. Η απόφαση εναπόκειται στην κυρία Μελόνι και τους άλλους ηγέτες» υπογράμμισε.
Συνάντηση Μελόνι-Χριστοδουλίδη
Την προσδοκία του να υπάρξει την Πέμπτη συμφωνία σχετικά με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, ο ο οποίος όπως είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής θα έχει διμερή συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
«Θέλω να επαναλάβω ότι είναι ευχή και προσδοκία μας και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, για να υπάρξει κατάληξη σήμερα. Πρέπει σήμερα να αποφασίσουμε. Θα έχω και μια συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, συγκεκριμένα αποκλειστικά για αυτό το θέμα και ελπίζω να ολοκληρώσουμε σήμερα έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη συζήτηση σημαντικότατων θεμάτων που υπάρχουν στην ημερήσια διάταξη, που είναι η στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει κάποιο αίτημα από την Τζόρτζια Μελόνι και είχε και άλλη επαφή μαζί της σημείωσε ότι εχθές το βράδυ είχε επικοινωνία μαζί της. «Μιλήσαμε και σήμερα και θα συναντηθούμε μόλις αφίχθη στις Βρυξέλλες, Βλέπω κάποιες από τις ανησυχίες της. Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Πρέπει να βρούμε όμως μία λύση όλοι ενωμένοι» προσέθεσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Όσον αφορά στα στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κατάληξη στα συμπεράσματα στο θέμα αυτό, «λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και τις ανησυχητικές πληροφορίες που όλοι ακούμε. Βλέπουμε ποια είναι η κατάσταση. Η Κυπριακή Δημοκρατία δέχθηκε ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάποιες προειδοποιήσεις. Βλέπουμε, και άλλα κράτη να επιχειρούν να δυναμιτίσουν την κατάσταση».
Όπως σημείωσε τέλος ο Νίκος Χριστοδουλίδης «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γειτνιάζει με την περιοχή που σε αντίθεση με άλλες χώρες, διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, θα διαδραματίσει τον όποιο ρόλο αναλογεί, που είναι πάντοτε ένας ρόλος με μια θετική προσέγγιση».