Σύνοδος Κορυφής: “Όχι” για άρση κυρώσεων στη Ρωσία – Ετοιμότητα για κάθε σενάριο
Διαβάζεται σε 4'
Στην ανάγκη ενίσχυσης του ουκρανικού στρατού συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής για την Ουκρανία, ωστόσο δεν υπάρχει ομοφωνία για τη δημιουργία μιας “ευρωπαϊκής δύναμης εγγύησης”.
- 27 Μαρτίου 2025 20:47
Η στήριξη της Ουκρανίας αλλά και η στρατηγική των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία ήταν τα βασικά σημεία της Συνόδου Κορυφής του Παρισιού για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία, που διοργανώθηκε στο Παρίσι κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.
Κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν ότι “δεν είναι η κατάλληλη στιγμή” για να αρχίσει η άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς κατήγγειλαν την τακτική καθυστέρησης της Μόσχας να ανταποκριθεί σε μια πρόταση εκεχειρίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, παρουσίασε τις βασικές αρχές μιας μελλοντικής εγγύησης ασφαλείας, η οποία προτάθηκε από την “συμμαχία των προθύμων“, και η οποία περιλαμβάνει την επιπλέον ενίσχυση του ουκρανικού στρατού, μια δύναμη εγγύησης που θα σταθμεύει μακριά από το μέτωπο, προσφέροντας ωστόσο στήριξη σε στρατηγικές περιοχές και μια ευρύτερη προσπάθεια για επανεξοπλισμό και καλύτερο συντονισμό μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών.
Ο Μακρόν επεσήμανε ότι αν και δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία για την αποστολή μιας ευρωπαϊκής δύναμης εγγύησης, η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για κάθε σενάριο, περιλαμβανομένων των δυσκολιών που θα προκύψουν αν οι ΗΠΑ δεν υποστηρίξουν την πρωτοβουλία της. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να αλλάξει γνώμη μόλις καταστεί σαφές ότι η Ρωσία δεν συμμετέχει στα σχέδιά του με καλή πίστη.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ εξέφρασε την ικανοποίηση του που βλέπει την Ευρώπη “να κινητοποιείται” για την ειρήνη στην Ουκρανία “σε πρωτοφανή κλίμακα εδώ και δεκαετίες” στο τέλος της Συνόδου και επιβεβαίωσε τα σχέδια των αρχηγών του γαλλικού, βρετανικού και γερμανικού στρατού να επισκεφθούν το Κίεβο για να προσφέρουν στρατηγική βοήθεια και να ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας.
“Συγκεντρώσαμε 30 χώρες που είπαν ανοιχτά σήμερα το πρωί ότι δεν είχαν δει ποτέ την Ευρώπη τόσο ισχυρή εδώ και πολύ καιρό, και με αυτό εννοώ την Ευρώπη και όχι τους θεσμούς στους κόλπους της Ευρώπης”, δήλωσε επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών θα είναι έτοιμοι να θέσουν σε εφαρμογή οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία.
“Θα είμαστε έτοιμοι να καταστήσουμε λειτουργική μια ειρηνευτική συμφωνία οποτεδήποτε η ακριβή της μορφή παρουσιαστεί και θα εργαστούμε μαζί για να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Ουκρανίας ώστε να μπορεί να αναλάβει την υπεράσπισή της και την αποτροπή στο μέλλον.
Ο ίδιος επέκρινε τη στάση της Ρωσίας, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι καθυστερεί και παίζει παιχνίδια.
“Συμφωνήσαμε εδώ στο Παρίσι ότι είναι σαφές πως οι Ρώσοι κωλυσιεργούν“, δήλωσε ο Στάρμερ σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως “παίζουν παιχνίδια και παίζουν για να κερδίσουν χρόνο“.
“Δεν θέλω να θέσω μια σκληρή προθεσμία σε αυτό, αλλά θα ήθελα να δω την ειρήνη να αναπτύσσεται στην Ουκρανία μέσα σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων, και όχι μηνών και μηνών”, είπε.
Σε σχέση με τους δασμούς των ΗΠΑ, ο Στάρμερ επανέλαβε ότι “όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι” όταν έρθει η ώρα για την επιβολή τους, παρά τη δήλωση σήμερα της βρετανικής κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται να “κλιμακώσει” τους εμπορικούς πολέμους.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία που αφορούν τα ορυκτά της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας όμως ότι η χώρα παραμένει θετική και πρόθυμη να προχωρήσει στη συμφωνία.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προειδοποίησε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την ειρήνη στην Ουκρανία και επιδιώκει να διχάσει την Ευρώπη και την Αμερική, καλώντας τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν πιο σθεναρή στάση και να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία για την άρνηση αποδοχής άνευ όρων εκεχειρίας.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ αναθεωρούν συνεχώς την προσέγγισή τους για μια συμφωνία για τα ορυκτά με την Ουκρανία, επέμεινε όμως ότι το Κίεβο παραμένει πρόθυμο και “στέλνει θετικά μηνύματα” για τη συμφωνία.