Σύνοδος κορυφής: Βελτιώνεται η δήλωση για την Τουρκία

Σύνοδος κορυφής: Βελτιώνεται η δήλωση για την Τουρκία
European Council President Charles Michel speaks with EU leaders, via videoconference link, during a EU summit at the European Council building in Brussels, Thursday, March 25, 2021. European Union leaders are looking for ways of ramping up COVID-19 vaccination across the region during their virtual meeting Thursday amid shortage of doses, spikes of new coronavirus cases, a feud with the United Kingdom and internal quarrels. (Yves Herman, Pool via AP) AP

Αναφορά στην τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό αλλά και το Κυπριακό γίνεται στο κείμενο των 27. Τι εξετάζουν οι Ευρωπαίοι για την Τουρκία

Βελτιώνεται το κείμενο των 27 στη Σύνοδο Κορυφής για την Τουρκία, που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης, σε σημεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο.

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων στο κείμενο γίνεται αναφορά στην τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό αλλά και το Κυπριακό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η θέση της Κύπρου, όπως εκφράστηκε χθες και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι ότι η κοινή δήλωση θα πρέπει να είναι απόλυτα συναρτημένη και συνεπής με την έκθεση Μπορέλ.

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν μια διπλή προσέγγιση έναντι της Τουρκίας και το ενδεχόμενο να προσφέρουν μια θετική ατζέντα στην Άγκυρα για την σταδιακή αναθέρμανση των σχέσεων της με την ΕΕ, διατηρώντας ωστόσο και άλλες επιλογές στο τραπέζι, όπως την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Κύπρος, αλλά και η Ελλάδα, διαφώνησαν με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς θεωρούσαν ότι απείχε πολύ από τις προτάσεις του Ύπατους εκπροσώπου Εξωτερικής πολιτικής και Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

Νωρίτερα ο κ. Μπορέλ δήλωσε πως η κατάσταση με την Τουρκία είναι εύθραυστη. «Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση» σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «από τη μία πλευρά θετικά μέτρα κι από την άλλη μέτρα που μπορούν να ληφθούν εάν η κατάσταση χειροτερέψει. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν με έναν σταδιακό και προοδευτικό τρόπο» είπε επισημαίνοντας ότι μπορεί να αναστραφούν.

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο την βραδινή επικοινωνία που θα έχουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Πρόκειται για το πρώτο τηλεφώνημα των δύο ανδρών από την ανάληψη της προεδρίας του Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα