Σύνοδος ΝΑΤΟ: Νέο δόγμα, θρίλερ για ένταξη Σουδίας – Φινλανδίας και τουρκικά παζάρια
Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Μαδρίτη όπου ξεκινά σήμερα, Τρίτη η Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας. Η "απειλή" της Ρωσίας και το τουρκικό "αγκάθι" στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών. Περιμένει στη... γωνία η Ελλάδα.
- 28 Ιουνίου 2022 11:01
Παγκόσμιο ενδιαφέρον συγκεντρώνει, όπως είναι λογικό, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα, Τρίτη στη Μαδρίτη και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου, βάζοντας στο τραπέζι μία κρίσιμη ατζέντα, τρεις μήνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Πρόκειται για μία Σύνοδο που, όπως τη χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ θα είναι “μεταμορφωτική”, βάζοντας στο στόχαστρο την “απειλή” της Ρωσίας, την ώρα που το “θρίλερ” για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στη Συμμαχία θα κορυφωθεί.
Αύξηση των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας και νέο “Στρατηγικό Δόγμα”
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αναμένεται να χαρακτηρίσει τη Ρωσία «άμεση απειλή» και να αυξήσει τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας στα ανατολικά της Συμμαχίας με 300.000 στρατιώτες.
Όπως δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, η Συμμαχία θα λάβει πολλές σημαντικές αποφάσεις. Ανέφερε ότι, μεταξύ άλλων, θα υιοθετηθεί το νέο «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ, θα αποφασιστεί μια θεμελιώδης αλλαγή στην αποτροπή και την άμυνα της Συμμαχίας και θα συνεχιστεί η υποστήριξη στην Ουκρανία, τώρα και στο μέλλον.
«Το νέο στρατηγικό Δόγμα θα μας καθοδηγήσει σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε πως οι Σύμμαχοι αναμένεται να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια τους.
Επίσης, το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ θα κάνει για πρώτη φορά αναφορά στην Κίνα και τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες των νατοϊκών Συμμάχων.
Παράλληλα, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης θα αποφασίσει την ενίσχυση των ομάδων μάχης στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας σε επίπεδο ταξιαρχίας. «Θα μεταμορφώσουμε τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας, σε πάνω από 300.000».
Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως το 2022 θα είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά αυξήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων Συμμάχων και του Καναδά. Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν επενδυθεί πολύ περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014 που συμφωνήθηκε η αύξηση των αμυντικών επενδύσεων. Εννέα Σύμμαχοι φτάνουν τώρα -ή υπερβαίνουν- τον στόχο του 2% του ΑΕΠ. Δεκαεννέα Σύμμαχοι έχουν ξεκάθαρα σχέδια να φτάσουν το στόχο μέχρι το 2024 και άλλοι πέντε έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις να το τηρήσουν στη συνέχεια.
Συνάντηση Ερντογάν με τους ηγέτες Σουηδίας – Φινλανδίας στη σκιά του “βέτο”
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστε στη Μαδρίτη για να συζητήσουν τις αιτήσεις των δύο σκανδιναβικών κρατών να ενταχθούν στο NATO.
Ο Ερντογάν, που εμποδίζει κάθε πρόοδο στο ζήτημα, κατηγορεί τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ότι υποστηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις» και δεν δείχνει καμία πρόθεση να συμβιβαστεί ενόψει των συνομιλιών.
«Πάμε στη σύνοδο του NATO στην Ισπανία και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας», είπε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους χθες Δευτέρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Πρόσθεσε ότι θα εξηγήσει την «υποκρισία» σχετικά με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» στους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με «έγγραφα, πληροφορίες και φωτογραφίες».
Ο κ. Ερντογάν κατηγορεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Τουρκία χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις». Στοκχόλμη και Ελσίνκι αμφισβητούν τις τουρκικές καταγγελίες.
Παρών στις συνομιλίες θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που έχει σκοπό να αποτρέψει το ενδεχόμενο η τουρκική αντίθεση στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην ατλαντική συμμαχία να επισκιάσει τη σύνοδο.
“Εργαζόμαστε για συμφωνία με την Άγκυρα”
Οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ πρέπει να ληφθούν υπόψη ως μέρος της διαδικασίας ένταξης στη Συμμαχία ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στις κοινές δηλώσεις του με την Πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα ‘Αντερσον στις Βρυξέλλες.
Ο ΓΓ της Συμμαχίας σημείωσε ότι «εργαζόμαστε μαζί για συμφωνία μεταξύ της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της συμμάχου μας Τουρκίας, για την περαιτέρω αντιμετώπιση των ανησυχιών για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».
Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι η Σουηδία έχει τροποποιήσει τη σουηδική νομοθεσία και έχει ξεκινήσει νέες αστυνομικές έρευνες κατά του PKK, ενώ εξετάζει τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης.
«Αυτά τα συγκεκριμένα βήματα αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή παραδείγματος στην προσέγγιση της Σουηδίας για την τρομοκρατία σε έναν πιο επικίνδυνο και πιο απρόβλεπτο κόσμο» σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η Τουρκία ψάχνει συμμάχους για τα εξοπλιστικά
Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ερντογάν πηγαίνει με ατζέντα την οποία πιθανότατα θα επιδιώξει να επιβάλει στο τραπέζι της Συνόδου και η οποία εστιάζει στη δημιουργία συμμαχιών στα εξοπλιστικά, αλλά και την επίδειξη ισχύος της χώρας του, αποκαλύπτοντας σε χθεσινές του δηλώσεις ότι θα το πράξει “με ντοκουμέντα”.
Όσον αφορά στα εξοπλιστικά πάντως, δεδομένου ότι δεν έχει λάβει θετική απάντηση από την Ουάσινγκτον για τα F-16, ο Τούρκος πρόεδρος στρέφεται σε εναλλακτικές λύσεις και προτίθεται να ισχυροποιήσει παλιές συμμαχίες μέσα από τα συμβόλαια των εξοπλιστικών.
Ο Ερντογάν εξετάζει τη λύση ακόμα και μεταχειρισμένων μαχητικών “Eurofighter”, τα οποία θεωρούνται πιο κοντά στα Rafale που αγόρασε η Αθήνα.
Η Αθήνα δεν πηγαίνει με… λυμένο ζωνάρι – “Κάθε πρόκληση θα απαντηθεί”
Από την πλευρά της πάντως, η Αθήνα ετοιμάζεται για το σχεδόν βέβαιο σενάριο η Τουρκία να θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.
Ο Γιάννης Οικονόμου, σε χθεσινή του συνέντευξη, ερωτηθείς τι θα πράξει η ελληνική πλευρά εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υλοποιήσει αυτές τις απειλές, τόνισε: “Όπως πάντα σε όλα τα fora, η Ελλάδα ψύχραιμα με επιχειρήματα και με βάση το διεθνές δίκαιο αποδομεί κάθε παράλογο και έωλο ισχυρισμό της Τουρκίας” και πρόσθεσε:
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα λάβει σαφή και καθαρή θέση υπέρ της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά θα είναι πάντα ανυποχώρηση σε ό,τι αφορά στα κυριαρχικά της δικαιώματα και απέναντι σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας και σε κάθε κατασκευή που δε μπορεί να σταθεί ιστορικά και νομικά.
Μάλιστα, σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως οι “θέσεις της χώρας είναι σταθερές”, δηλώνοντας ότι “είμαστε έτοιμοι για κάθε προκλητικότητα”, η οποία μάλιστα, όπως είπε, “θα απαντηθεί”.
Να σημειωθεί, τέλος, πως, βασικός σύμμαχος της Ελλάδας και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αναμένεται να είναι η Γαλλία, που προανήγγειλε ότι θα θέσει ζήτημα συμπεριφοράς της Τουρκίας εάν επιμείνει στο βέτο για Σουηδία και Φινλανδία.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις