Συντριβή Τραμπ στην Αϊόβα. Νικητής ο Κρουζ, με το βλέμμα στο Νιου Τζέρσι

default image

Νίκη του Κρουζ, προβληματισμός στο στρατόπεδο του Τραμπ και δυναμική εμφάνιση του Ρούμπιο. Σε απόσταση αναπνοής Κλίντον-Σάντερς. Τι δήλωσαν οι υποψήφιοι

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Τεντ Κρουζ νίκησε τον δισεκατομμυριούχο Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία της Αϊόβα, προκαλώντας εκνευρισμό στο στρατόπεδο του Τράμπ.

Ο Κρουζ, συντηρητικός δικηγόρος από το Τέξας, ήρθε πρώτος, με ποσοστό 28%, έναντι 24% του συνυποψηφίου του, Τραμπ. Ο Μάρκο Ρούμπιο, γερουσιαστής από τη Φλόριντα, ήρθε τρίτος, με ποσοστό 23%, εδραιώνοντας τη θέση του, μεταξύ των υποψηφίων του Ρεπουμλικανικού Κόμματος.

Στους Δημοκρατικούς, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον προηγήθηκε σε απόσταση αναπνοής, από τον συνυποψήφιό της, Μπέρνι Σάντερς, έναν αυτοαποκαλούμενο δημοκρατικό σοσιαλιστή, από το Βερμόντ. Με καταμετρημένο αποτέλεσμα σε ποσοστό 88% της εκλογικής περιφέρειας, η Κλίντον προηγείται με 49,9% έναντι 49,4% του Σάντερς.

Ο πρώην κυβερνήτης του Μέριλαντ, Μάρτιν Ο’Μάλεϊ, συγκέντρωσε μόλις το 0,6% και σχεδιάζει την αναστολή της υποψηφιότητάς του.

Στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, η νίκη του Κρουζ και η δυναμική εμφάνιση του Ρούμπιο, αναμένεται ν’ ανακόψουν την προεκλογική δυναμική του Τραμπ, η υποψηφιότητα του οποίου προκάλεσε αμφιλεγόμενες αντιδράσεις στη βάση του κόμματος και χαρακτηρίστηκε από δηλώσεις που προκάλεσαν οξείες αντιπαραθέσεις. Χαρακτηριστικό προς την κατεύθυνση αυτή, ήταν το κάλεσμα του Τραμπ για προσωρινή απαγόρευση στην είσοδο των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Κρουζ: “Νίκη για τους γενναίους συντηρητικούς της Αϊόβα”

“Η σημερινή νύχτα είναι μία νίκη για τους γενναίους συντηρητικούς στην Αϊόβα, αλλά και σε αυτό το μεγάλο έθνος,” δήλωσε ο 45χρονος Κρουζ στη διάρκεια της 45λεπτης επινίκιας ομιλίας του. Ενθαρρυμένος από τους ευαγγελιστές ψηφοφόρους, ο Κρουζ ευχαρίστησε το Θεό. Παράλληλα, τόνισε ότι, σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα, ο προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δε θα εκλεγεί από τα μέσα επικοινωνίας, τη γραφειοκρατία της Ουάσιγκτον ή τα διάφορα λόμπι.

Ο 69χρονος Τραμπ, συνεχάρη τον Κρουζ, δηλώνοντας ότι ακόμη εκτιμά πως θα εξασφαλίσει το χρήσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. “Αισθάνομαι τιμή, πραγματική τιμή,” δήλωσε ο Τραμπ στους υποστηριχτές του, ενώ τόνισε πως αναμένει τον επόμενο γύρο των προκριματικών εκλογών, που θα διεξαχθεί την άλλη εβδομάδα, στο Νιου Τζέρσι, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται.

Η 68χρονη Κλίντον δήλωσε ότι μετά τα αποτελέσματα ανέπνευσε με ανακούφιση, καθώς είχε χάσει στην Αϊόβα, από τον (τότε) Γερουσιαστή Μπαράκ Ομπάμα, το 2008. Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ συνεχάρη τον Σάντερς, ενώ δεν ανακοίνωσε νίκη, στις δηλώσεις της. “Είναι σπάνιο να έχουμε την ευκαιρία, για έναν πραγματικό ανταγωνισμό ιδεών, όπως έχουμε τώρα,” τόνισε.

Ο 74χρονος Σάντερς τόνισε ότι ο ίδιος και η Κλίντον βρέθηκαν σε “εικονική ισοπαλία,” για να δηλώσει: “ Πριν από εννέα μήνες, ήρθαμε σε αυτήν την όμορφη πολιτεία χωρίς να έχουμε κάποια πολιτική οργάνωση, χωρίς να έχουμε χρήματα, χωρίς να έχουμε αναγνώριση και εξελισσόμαστε στον πιο δυναμικό πολιτικό οργανισμό των ΗΠΑ.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα