Συρία: Διπλωματική κινητικότητα μετά την επίθεση στο Χαλέπι – Η στάση της Τουρκίας
Διαβάζεται σε 7'Ρωσία, Ιράν και Τουρκία πραγματοποιούν συνομιλίας μετά την αιφνιδιαστική επίθεση τζιχαντιστών και ανταρτών στο Χαλέπι. Τι δήλωσαν.
- 30 Νοεμβρίου 2024 21:07
Η αιφνιδιαστική και η μεγαλύτερη επίθεση τζιχαντιστών και ομάδων ανταρτών στη βόρεια Συρία εδώ χρόνια εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, και η κατάληψη μέσα σε μόλις λίγες ημέρες μεγάλου μέρους του Χαλεπιού, προκάλεσε έντονη διπλωματική κινητικότητα για τη Συρία.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αρακτσί θα μεταβεί αύριο Κυριακή (01/12) στη Συρία, ανακοίνωσε το ιρανικό ΥΠΕΞ σήμερα. Στη συνέχεια, ο Αρακτσί θα ταξιδέψει στην Τουρκία για «διαβουλεύσεις για περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα τις πρόσφατες εξελίξεις», πρόσθεσε η ανακοίνωση.
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σε ξεχωριστές συνομιλίες που είχε με τα αντίστοιχα υπουργεία Ιράν και Τουρκίας συζητήθηκε η «επικίνδυνη» κατάσταση στη Συρία.
Η Ρωσία και το Ιράν είναι οι κύριοι σύμμαχοι του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Τουρκία είναι υποστηρικτής φατριών ανταρτών.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των επικεφαλής της ρωσικής και της τουρκικής διπλωματίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Χακάν Φιντάν, «και οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για την επικίνδυνη εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία, που συνδέεται με τη στρατιωτική κλιμάκωση στις επαρχίες Χαλεπιού και Ιντλίμπ» υπογράμμισε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ για αυτή την επικοινωνία.
Λαβρόφ και Φιντάν τόνισαν «την ανάγκη συντονισμού κοινής δράσης για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία».
Στην επικοινωνία του Ρώσου ΥΠΕΞ με τον Ιρανό ομόλογό του Αρακτσί, οι δύο αξιωματούχοι «εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης στη Συρία», με αυτή την ανακοίνωση να αναφέρεται σε «τρομοκρατικές επιθετικές ένοπλες ομάδες» στις επαρχίες Χαλεπιού και Ιντλίμπ.
«Οι υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη εντατικοποίησης των κοινών προσπαθειών με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία», τόνισε η Μόσχα για την επικοινωνία του Ρώσου και του Ιρανού ΥΠΕΞ.
Στην ιρανική ανακοίνωση για την επικοινωνία των δύο ανδρών υπογραμμίζεται πως ο Αρακτσί κάλεσε για «συντονισμό» μεταξύ Τεχεράνης της Μόσχας, για να αντιμετωπίσουν την πρόσφατη επίθεση των ανταρτών στη βόρεια Συρία.
Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Λαβρόφ, ο Αρακτσί επέμεινε στην «ανάγκη επαγρύπνησης και συντονισμού» μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να «εξουδετερωθεί αυτό το επικίνδυνο σχέδιο και να αντιμετωπιστούν οι ενέργειες τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία και στην περιοχή», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιρανικού ΥΠΕΞ.
Σε άλλη ανακοίνωση το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε «επίθεση από τρομοκράτες» κατά του προξενείου του Ιράν στο Χαλέπι της Συρίας, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Ο γενικός πρόξενος και όλα τα μέλη του προξενείου του Ιράν στο Χαλέπι είναι καλά στην υγεία τους», δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ.
Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φιντάν είχε επικοινωνία για την κατάσταση στη Συρία και με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι. Ο Φιντάν συνομίλησε επίσης τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι.
Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών
Τις εξελίξεις στη Συρία μετά την κατάληψη του Χαλεπίου από τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), συζήτησε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Τούρκος υπουργός με τον πρωθυπουργό, Νατζίμπ Μικάτι, και τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης τηλεφωνική συνομιλία και με τον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αρακτσί, ο οποίος θα επισκεφθεί τη Δευτέρα (02/12) την ‘Αγκυρα.
Η Ρωσία, η Τουρκία, το Ιράν, μαζί με τη Δαμασκό έχουν υπογράψει τη συμφωνία της Αστάνα για το καθεστώς της περιοχής του Ιντλίμπ, όπου είναι η βάση των τζιχαντιστών της HTS που κατέλαβαν το Χαλέπι.
Η πληροφορία ότι οι κουρδικές δυνάμεις ελέγχουν το αεροδρόμιο του Χαλεπίου στρέφει τώρα την προσοχή στην Τουρκία.
Οι Κούρδοι θεωρούνται από την Άγκυρα απειλή ακόμη και για την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, η οποία απειλεί εδώ και μήνες με νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία, διευρύνοντας την εκεί στρατιωτική της παρουσία σε περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε, μιλώντας σε βουλευτές από τη δυτική και νότια Τουρκία, ότι η ‘Αγκυρα δεν εμπλέκεται στις συγκρούσεις στο Χαλέπι, διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κατά της πιθανότητας ενός νέου προσφυγικού κύματος και ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ενεργήσει με τρόπο που θα προκαλέσει προσφυγικό ρεύμα.
Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοπταν την υποστήριξή τους προς τις κουρδικές δυνάμεις, αυτές θα έπαυαν να υφίστανται εντός τριών εικοσιτετραώρων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία ήταν κλειστή για τον Τύπο, ο Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ στην τρομοκρατική δομή (σ.σ. εννοεί την de facto αυτόνομη κουρδική οντότητα στη βόρεια Συρία) να μετατραπεί σε κράτος και ότι αυτή η αποφασιστικότητα της Τουρκίας είναι γνωστή σε όλους τους συνομιλητές της».
Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Turkiye, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φέρεται να είπε στους βουλευτές: «Σε αυτή τη γεωγραφία, πέραν της υπάρχουσας κατάστασης, δεν είναι δυνατή μια νέα οντότητα ή μια νέα διαδικασία δημιουργίας κράτους. Κοιτάξτε το Βόρειο Ιράκ. Υπάρχουν εκεί ομοσπονδίες, αυτονομίες, τοπικές οργανώσεις, αλλά δεν μπόρεσαν να γίνουν τίποτα. Απώτερος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Η Τουρκία είναι ο προστάτης και των Κούρδων στην άλλη πλευρά των συνόρων».
Οι τζιχαντιστές παίρνουν τον έλεγχο στο Χαλέπι
Νωρίτερα σήμερα ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι αντάρτες εισήλθαν σε μεγάλα τμήματα της πόλης Χαλέπι κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης στην οποία έχουν σκοτωθεί δεκάδες στρατιώτες, αναγκάζοντας τον στρατό να ανασυνταχθεί, στη μεγαλύτερη πρόκληση για τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ εδώ και χρόνια.
Η αιφνιδιαστική επίθεση, υπό την ισλαμιστική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, αναζωπύρωσε τις συγκρούσεις σε μια περιοχή της χώρας κοντά στα τουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με το Reuters, ο στρατός λέει πως προετοιμάζει μια αντεπίθεση για να αποκαταστήσει την εξουσία του κράτους.
Η ανακοίνωση του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας ήταν η πρώτη δημόσια παραδοχή από τον στρατό ότι οι αντάρτες εισήλθαν στο Χαλέπι, το οποίο βρισκόταν υπό πλήρη κυβερνητικό έλεγχο από τότε που οι κυβερνητικές δυνάμεις, με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, εκδίωξαν τους αντάρτες πριν από οκτώ χρόνια.
Αντάρτες κατέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου του Χαλεπιού
Ομάδες ανταρτών κατέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, καθώς και στρατηγικές τοποθεσίες στις γειτονικές επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα σήμερα, σε μια ευρεία αιφνιδιαστική επίθεση που έχουν εξαπολύσει κατά των δυνάμεων του καθεστώτος τουΜπασάρ αλ Άσαντ, τόνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), ένας συνασπισμός ομάδων στον οποίο κυριαρχεί το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα, και σύμμαχοί τους, Σύροι αντάρτες, «κατέλαβαν τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου του Χαλεπιού», στα νοτιοανατολικά προάστια της πόλης, μετά την «υποχώρηση» των κυβερνητικών δυνάμεων», ανέφερε το Παρατηρητήριο.
Πρόσθεσε ότι οι αντάρτες κερδίζουν επιπλέον εδάφη στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα, παίρνοντας τον έλεγχο «δεκάδων στρατηγικών τοποθεσιών χωρίς να συναντήσουν καμία αντίσταση».