Συρία: Η Άγκυρα δε θα μετέχει στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκας
Παρά την επιθυμία της Τουρκίας για στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία, ο αραβοκουρδικός συνασπισμός συμφώνησε με τις ΗΠΑ, να μην της δοθεί κάποιος ρόλος
- 06 Νοεμβρίου 2016 13:58
Ο αραβοκουρδικός συνασπισμός, που ξεκίνησε σήμερα την επίθεση για την απελευθέρωση της Ράκας, του προπυργίου των τζιχαντιστών στη Συρία, ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για να αποκλειστεί η Τουρκία από την επιχείρηση αυτή.
“Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κατέληξαν σε οριστική συμφωνία με τον διεθνή συνασπισμό (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) ότι δεν θα υπάρξει κανένας ρόλος” για την Τουρκία, ούτε για τους αντάρτες που στηρίζονται από την Άγκυρα, στην επιχείρηση “Οργισμένος Ευφράτης”, τόνισε ένας εκπρόσωπος του αραβοκουρδικού συνασπισμού, ο Ταλάλ Σέλο.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει στις 27 Οκτωβρίου ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στη βόρεια Συρία θα επεκταθούν μέχρι τη Ράκα.
Εξάλλου, οοι SDF κάλεσαν όλους τους πολίτες της Ράκας να μην συχνάζουν σε σημεία όπου συγκεντρώνονται οι τζιχαντιστές του ΙΚ και απηύθυναν έκκληση στους αμάχους να προσπαθήσουν να φτάσουν σε “απελευθερωμένα εδάφη”.
Ο Σέλο είπε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι επιχειρήσεις στη Ράκα θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις: αρχικά θα απελευθερωθεί η ομώνυμη επαρχία, ώστε να απομονωθεί η πόλη, και κατόπιν η ίδια η πόλη. Όπως είπε, ο συνασπισμός έχει ήδη παραδώσει στις SDF όπλα και εξοπλισμό, όπως αντιαρματικά όπλα. Προειδοποίησε όμως ότι “η μάχη δεν θα είναι εύκολη και θα χρειαστούν επιχειρήσεις ακριβείας” καθώς “το ΙΚ θα υπερασπιστεί το προπύργιό του αφού ξέρει ότι η απώλεια της Ράκας σημαίνει το τέλος του στη Συρία”.
Ξεκίνησε η επιχείρηση
Σε εξέλιξη είναι οι πρώτες επιχειρήσεις για την απομόνωση της Ράκας, του προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, επιβεβαίωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
“Σε πρώτη φάση θα προσπαθήσουμε να απομονώσουμε τη Ράκα για να προετοιμάσουμε μια επίθεση για την απελευθέρωση της πόλης”, είπε ο αξιωματούχος αυτός που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Ράκα: Mια πόλη-κόσμημα των Αββασιδών που κατέληξε “πρωτεύουσα” του τρόμου του Ισλαμικού Κράτους
Η Ράκα είναι μια πόλη με χιλιετή ιστορία στη βόρεια Συρία που τα τελευταία δυόμισι χρόνια ανακηρύχθηκε “πρωτεύουσα” του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.
Η Ράκα έφτασε στο απόγειό της την εποχή του Χαλιφάτου των Αββασιδών. Το 772, ο χαλίφης Αλ Μανσούρ διέταξε να χτιστεί δίπλα στην αρχαία Ράκα ένα φρούριο, το αλ Ραφίκα, στο πρότυπο της Βαγδάτη. Αργότερα οι δύο πόλεις ενώθηκαν. Από το 796 μέχρι το 809 ο πανίσχυρος χαλίφης Χαρούν αλ Ρασίντ αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα των Αββασιδών από τη Βαγδάτη στη Ράκα, στο σταυροδρόμι δηλαδή μεταξύ Βυζαντίου, Μεσοποταμίας και Δαμασού. Ανέλαβε επίσης μεγάλα έργα στην περιοχή, όπως την οικοδόμηση κατοικιών, τεμενών και ενός παλατιού.
Το 1258 η πόλη καταστράφηκε από τους Μογγόλους εισβολείς.
Η Ράκα, οι κάτοικοι της οποίας στην πλειονότητά τους είναι σουνίτες, βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας θέση στην κοιλάδα του Ευφράτη, πάνω σε πολύ σημαντικούς οδικούς άξονες. Είναι κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και απέχει 160 χιλιόμετρα από το Χαλέπι και λιγότερα από 200 χιλιόμετρα από τα ιρακινά σύνορα. Η κατασκευή ενός φράγματος κοντά στην πόλη Τάμπκα, δυτικότερα, επέτρεψε στη Ράκα να παίξει σημαντικό ρόλο και στη συριακή οικονομία, χάρη στην ανάπτυξη της γεωργίας.
Πριν ξεκινήσει ο εμφύλιος στη Συρία, το 2011, ο πληθυσμός της έφτανε τους 240.000 κατοίκους.
Τον Μάρτιο του 2013 η Ράκα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα συριακής επαρχίας που έπεσε στα χέρια ανταρτών που μάχονταν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι αντάρες αιχμαλώτισαν τον κυβερνήτη και κατέλαβαν την έδρα της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών που, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ήταν ένα από τα χειρότερα κέντρα κράτησης στην επαρχία αυτή. Κατέστρεψαν επίσης ένα άγαλμα του Χάφεζ αλ Άσαντ, του πατέρα του προέδρου.
Στις αρχές του 2014 η οργάνωση που λίγους μήνες αργότερα θα γινόταν γνωστή με την ονομασία Ισλαμικό Κράτος εκδίωξε τις άλλες ανταρτικές ομάδες που βρίσκονταν στην πόλη και την έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό της. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους το ΙΚ ίδρυσε ένα “χαλιφάτο” στα εδάφη που είχε κατακτήσει στο Ιράκ και τη Συρία ενώ τον Αύγουστο κατέλαβε και το αεροδρόμιο της Τάμπκα, έτσι που πλέον ήλεγχε όλη την επαρχία. Πολύ γρήγορα επέβαλε τους δικούς του νόμους στη Ράκα, που έγινε το προπύργιο και η πρωτεύουσά του στη Συρία, όμως από πέρσι άρχισε να χάνει εδάφη, όπως τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Αΐν Ίσα που απελευθερώθηκαν από τους Κούρδους μαχητές.
Το ΙΚ, που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προχώρησε στη Ράκα σε ακρότητες: δημόσιους αποκεφαλισμούς, σταυρώσεις, μαζικές εκτελέσεις, βιασμούς, εθνοκάθαρση. Η Πλατεία Παραδείσου, στο κέντρο της πόλης, αποκαλείται πλέον Πλατεία της Κόλασης. Οι τζιχαντιστές λιθοβολούν τις γυναίκες που κατηγορούνται για μοιχεία και εκτελούν τους ομοφυλόφιλους. Ορισμένες από τις ωμότητες αυτές καταγράφηκαν σε προπαγανδιστικά βίντεο της οργάνωσης.
Σε μια άλλη πλατεία πωλούνταν οι σεξουαλικές σκλάβες, κυρίως νεαρές από τη μειονότητα των Γεζίντι που οι τζιχαντιστές την θεωρούν “αιρετική”.
Σύμφωνα με μαρτυρίες που έχουν συλλέξει διάφορες οργανώσεις, όπως “Η Ράκα σφαγιάζεται σιωπηρά”, οι τζιχαντιστές απαγορεύουν το τσιγάρο και το αλκοόλ και υποχρεώνουν τους άνδρες να αφήνουν γενειάδα και τις γυναίκες να φορούν το νικάμπ. Γιατροί, εκπαιδευτικοί και ταξιτζήδες περνούν υποχρεωτικά από εξετάσεις με βάση τον ισλαμικό νόμο, τη σαρία, για να τους επιτραπεί να ασκήσουν το επάγγελμά τους.
Τα καταστήματα δεν επιτρέπεται να έχουν κούκλες στις βιτρίνες ενώ άνδρες και γυναίκες δεν μπορούν να ψωνίζουν μαζί παρά μόνο αν είναι παντρεμένοι.
Σύμφωνα με δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, η Ράκα είναι μια από τις συριακές πόλεις όπου έχουν συγκεντρωθεί πολλοί ξένοι μαχητές της οργάνωσης. Οι τελευταίοι απολαμβάνουν “ειδική μεταχείριση” σε σύγκριση με τους ντόπιους που θεωρούνται “κατώτεροι”, σύμφωνα με τον ειδικό στις τζιχαντιστικές οργανώσεις Χισάμ αλ Χασίμι.
Πηγή: ΑΠΕ