Συρία: Η πρώτη επίσκεψη δυτικών ΥΠΕΞ και η χειραψία που δεν έγινε

Διαβάζεται σε 6'
Αναλένα Μπέρμποκ, Ζαν-Νοέλ Μπαρό και Αχμέντ αλ-Σαράα
Αναλένα Μπέρμποκ, Ζαν-Νοέλ Μπαρό και Αχμέντ αλ-Σαράα SANA via AP

Στην πρώτη επίσκεψη δυτικών ΥΠΕΞ στη Συρία, ο Μπαρό ζήτησε “πολιτική λύση” με τους Κούρδους και καταστροφή των χημικών όπλων, ενώ το χέρι της Μπέρμποκ αγνοήθηκε από τον αλ-Σαράα

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας δήλωσαν ότι επιθυμούν μια νέα σχέση με τη Συρία και μια ειρηνική, συμπεριληπτική μετάβαση, κατά την πρώτη επίσκεψη ψηλότερου επιπέδου δυτικών αξιωματούχων στη Δαμασκό μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ τον περασμένο μήνα.

Ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό και η Αναλένα Μπέρμποκ, οι πρώτοι υπουργοί της ΕΕ που ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα της Συρίας από τότε που οι αντάρτες κατέλαβαν τον έλεγχο στις 8 Δεκεμβρίου, είχαν συνομιλίες με τον de facto ηγέτη της χώρας, Αχμέντ αλ-Σαράα, στο Λαϊκό Παλάτι την Παρασκευή.

Αυτό που ωστόσο προκάλεσε αίσθηση κατά την υποδοχή των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ από τον αλ-Σαράα, είναι ότι απέφυγε επιδεικτικά να τείνει το χέρι του προς την Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε μια ψυχρή χειραψία με τον Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

Πολιτική λύση με τους Κούρδους της Συρίας και καταστροφή των χημικών όπλων ζήτησε ο Μπαρό

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε σήμερα, από τη Δαμασκό, τις νέες συριακές αρχές να βρουν μια «πολιτική λύση» με τους Κούρδους της Συρίας οι οποίοι ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος, στα βορειοανατολικά της χώρας.

«Πρέπει να βρεθεί μια πολιτική λύση με τους συμμάχους της Γαλλίας, τους Κούρδους, ώστε να ενσωματωθούν πλήρως σε αυτήν την πολιτική διαδικασία που ξεκινά σήμερα», είπε ο Γάλλος υπουργός στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Μπαρό ζήτησε επίσης να καταστραφούν τα χημικά όπλα που διέθετε το «εγκληματικό καθεστώς», όπως το χαρακτήρισε, του Μπασάρ αλ Άσαντ. Είπε ότι θα προτρέψει τις νέες αρχές να απευθυνθούν «χωρίς καθυστέρηση» στον διεθνή Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), ώστε με τη συμβολή του να προχωρήσουν στην καταστροφή των αποθεμάτων που υπάρχουν στη χώρα.

Ο Μπαρό δήλωσε ότι οι δύο ισχυρές δυνάμεις της ΕΕ «στέκονται μαζί στο πλευρό του συριακού λαού, σε όλη του την πολυμορφία», και επιδιώκουν μια «ειρηνική μετάβαση».

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η Γαλλία και η Γερμανία σκοπεύουν να παρέχουν τεχνική βοήθεια και συμβουλές για τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος.

Η ελπίδα για τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας είναι «εύθραυστη αλλά υπαρκτή», σημείωσε ο Μπαρό. Λεπτομέρειες από τη συνάντηση με τον αλ-Σαράα δεν δόθηκαν άμεσα στη δημοσιότητα.

Μπέρμποκ: Η Ευρώπη δεν θα γίνει χορηγός νέων ισλαμιστικών θεσμών

Η Ευρώπη δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία νέων ισλαμιστικών θεσμών στη Συρία, διεμήνυσε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση με τον αλ-Σαράα.

«Η Ευρώπη θα στηρίξει, αλλά η Ευρώπη δεν θα γίνει χορηγός νέων ισλαμιστικών θεσμών», τόνισε η Μπέρμποκ.

Παράλληλα είπε πως η άρση των κυρώσεων εις βάρος της Συρίας θα εξαρτηθεί από τη μελλοντική πολιτική διαδικασία στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτους Άσαντ.

Οι δύο ΥΠΕΞ συναντήθηκαν στο προεδρικό παλάτι στη Δαμασκό με τον νέο ηγέτη της χώρας, αλ-Σάρα.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται «με εντολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε νωρίτερα σήμερα η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Πριν από την άφιξή της στη Δαμασκό, η Μπέρμποκ δήλωσε ότι η επίσκεψη είχε στόχο να στείλει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Σύρους: μια νέα πολιτική αρχή μεταξύ Ευρώπης και Συρίας, μεταξύ Γερμανίας και Συρίας, είναι εφικτή».

Τόνισε ότι η Γερμανία και η ΕΕ επιθυμούν να βοηθήσουν τη Συρία να γίνει ένα «ασφαλές σπίτι» για όλους τους πολίτες της, όπως αναφέρει ο Guardian, και ένα «λειτουργικό κράτος, με πλήρη έλεγχο της επικράτειάς του». Παρά τις επιφυλάξεις για την HTS, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία».

Η Μπέρμποκ ζήτησε από τους νέους κυβερνώντες να εγκαταλείψουν «πράξεις εκδίκησης», να προχωρήσουν σύντομα σε εκλογές και να αποφύγουν την προσπάθεια ισλαμοποίησης του δικαστικού και εκπαιδευτικού συστήματος. Στόχος, όπως είπε, είναι η Συρία να γίνει ξανά σεβαστό μέλος της διεθνούς κοινότητας.

Η Μπέρμποκ δήλωσε ότι ταξίδεψε στη Συρία με «εκτεταμένο χέρι» αλλά και «σαφείς προσδοκίες» από τους νέους κυβερνώντες, τονίζοντας ότι θα κριθούν από τις πράξεις τους.

«Ξέρουμε από πού προέρχεται ιδεολογικά η HTS και τι έχει κάνει στο παρελθόν», ανέφερε. «Όμως ακούμε και βλέπουμε την επιθυμία για μετριοπάθεια και κατανόηση».

Οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι τα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας δεν θα διαταράσσονται από εξωτερικές παρεμβάσεις, πρόσθεσε, καλώντας τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές της βάσεις από τη Συρία.

Επίσκεψη στις φυλακές της Σεντάγια και συναντήσεις με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών

Οι διπλωμάτες επισκέφθηκαν νωρίτερα το διαβόητο συγκρότημα φυλακών της Σεντάγια στη Συρία και συναντήθηκαν με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, καθώς οι δυτικές δυνάμεις ανοίγουν σταδιακά διαύλους επικοινωνίας με τους νέους κυβερνώντες της Συρίας μετά από 13 χρόνια καταστροφικού εμφυλίου πολέμου που κόστισε περισσότερες από 500.000 ζωές.

Η φυλακή της Σεντάγια, κοντά στην πρωτεύουσα, υπήρξε τόπος εξωδικαστικών εκτελέσεων, βασανιστηρίων και εξαναγκαστικών εξαφανίσεων, αποτελώντας σύμβολο των θηριωδιών που διέπραξε το καθεστώς Άσαντ εναντίον των αντιπάλων του.

«Τώρα εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει να αποδοθεί δικαιοσύνη στους ανθρώπους που υπέφεραν εδώ, σε αυτή τη φυλακή της κόλασης», δήλωσε η Μπέρμποκ μετά την περιήγησή της στο συγκρότημα.

Σε συνάντηση με ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, ο Μπαρό εξέφρασε την ελπίδα για μια «κυρίαρχη και ασφαλή» Συρία, χωρίς περιθώριο για τρομοκρατία ή χημικά όπλα.

Το ταξίδι είχε ως στόχο να δείξει την ευρωπαϊκή διάθεση για αναγνώριση των ισλαμιστών ανταρτών, υπό την ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), ενώ ταυτόχρονα τόνιζε την ανάγκη για συμφιλίωση, μετριοπάθεια, συμπεριληπτικότητα και σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων της Συρίας.

«Το μήνυμά μας προς τη νέα ηγεσία της Συρίας: η τήρηση των αρχών που συμφωνήθηκαν με τους περιφερειακούς παράγοντες και η διασφάλιση της προστασίας όλων των πολιτών και των μειονοτήτων είναι υψίστης σημασίας», δήλωσε την Παρασκευή η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας.

Η HTS, μια σουνιτική μουσουλμανική ομάδα που προηγουμένως συνδέθηκε με την αλ-Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από πολλές εθνικές κυβερνήσεις, αλλά έχει διαβεβαιώσει τη διεθνή κοινότητα ότι στοχεύει να κυβερνήσει για λογαριασμό όλων των Σύρων.

Έχοντας ηγηθεί της επίθεσης που ανέτρεψε τη σκληρή, δεκαετιών κυριαρχία της οικογένειας Άσαντ, τα ανώτερα στελέχη της ομάδας, που κυριαρχούν στις προσωρινές αρχές της Συρίας, βρίσκονται αντιμέτωπα με την πρόκληση της ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων κρατικών θεσμών της χώρας.

Ο Μπαρό επισκέφθηκε επίσης τη γαλλική πρεσβεία, η οποία παραμένει κλειστή από το 2012. Συναντήθηκε με το συριακό προσωπικό που φρόντισε για τη διατήρηση των εγκαταστάσεων και επανέλαβε την ανάγκη για προσπάθειες επανασύστασης διπλωματικής εκπροσώπησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα