Συρία: Η πρώτη μέρα χωρίς τον Ασαντ-Η φυγή, οι πανηγυρισμοί και το πλιάτσικο

Διαβάζεται σε 5'
Συρία: Η πρώτη μέρα χωρίς τον Ασαντ-Η φυγή, οι πανηγυρισμοί και το πλιάτσικο
Σύροι πανηγυρίζουν την πτώση του καθεστώτος Ασαντ AP

Η Κυριακή ήταν η πρώτη μέρα κατά την οποία η Συρία δεν είχε στο τιμόνι της τον Μπασάρ Αλ Άσαντ μετά από 24 ολόκληρα χρόνια. Υπό αυτή την έννοια ήταν μία μέρα ιστορική για τη χώρα και τη Μέση Ανατολή γενικότερα.

H ημέρα, όπως και να το δει κανείς, ήταν ιστορική. Η Συρία διένυε το πρώτο 24ωρο στο οποίο ο Μπασάρ Αλ Ασάντ δεν είχε την παραμικρή εξουσία στη χώρα. Για την ακρίβεια δεν βρισκόταν καν στη Συρία.

Κατά τις πρωινές ώρες της Κυριακής κυκλοφόρησε ένα σενάριο που ήθελε το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρώην, πια, ηγέτη της Συρίας να έχει συντριβεί. Αργότερα η Μόσχα, με τη διαρροή της ότι ο Ασαντ δεν βρίσκεται πια στη Συρία μάς υποψίασε γι αυτό που έγινε γνωστό λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Κυριακής. Οτι ο Σύρος ηγέτης βρέθηκε στη Ρωσία όπου ζήτησε και πήρε πολιτικό άσυλο. Ηταν και το επίσημο, τρόπο τινά, τέλος εποχής στη Συρία μετά από ένα εμφύλιο πόλεμο 13 ετών που αιματκύλισε τη χώρα και ώθησε εκατομμύρια Σύρους στους δρόμους της προσφυγιάς.

Πηγή ανέφερε στο CNN ότι οι αντάρτες ανακρίνουν Σύρους στρατιωτικούς και αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίοι θα μπορούσαν να γνωρίζουν τις κινήσεις του Άσαντ. Αλλά πλέον αυτά δεν έχουν και πολύ μεγάλη σημασίοα.

Η Δαμασκός, πρωτεύουσα της χώρας, βρισκόταν στα χέρια των ανταρτών από το πρωί, οι παρυφές της είχαν πέσει από το Σάββατο το βράδυ. Οπως επιβεβαιώνουν πολλές πηγές, μεταξύ αυτών και ο Ελληνας πρέσβης στην πόλη, το πλιάτσικο δεν έλειψε. Οπως και οι συνεχείς πυροβολισμοί σε μία επίδειξη δύναμης των ανταρτών που μέσα σε 10 ημέρες εκμηδένισαν κάθε αντίσταση του Συριακού στρατού ο οποίος δεν είχε πια συμμάχους.

Ούτε η Ρωσία ούτε το Ιράν, ούτε καν η Χεζμπολάχ βρισκόταν πια εκεί. Ο επικεφαλής της ριζοσπαστικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ, Άμπου Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, επικηρυγμένος κάποτε από τους Αμερικανούς, είναι πια το αφεντικό της νέας κατάστασης. Η Συρία στα χέρια φανατικών ισλαμιστών που μεταξύ άλλων στήριξε και η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ η ανταποκρίτρια του BBC, η πρώτη του δυτικού μέσου που μπήκε στην πρωτεύουσα, το κλίμα που επικρατούσε στο κέντρο της πόλης ήταν κλίμα αλλαγής: “Εδώ στην πόλη, μπορείς να δεις αυτοκίνητα στους δρόμους, υπάρχει κίνηση, τα μαγαζιά είναι κλειστά. Δεν κυκλοφορούν πολλοί άνθρωποι. Κάποιοι άνθρωποι είναι φοβισμένοι, αυτοί που υποστήριζαν το καθεστώς, αυτοί που τους προστάτευε (το καθεστώς), αυτοί μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Αλλοι φυσικά χαίρονται που το καθεστώς έπεσε”.

Στους δρόμους στρατιώτες που υπηρετούσαν στη Δαμασκό εβγαζαν τις στολές τους, φορούσαν πολιτικά και αναμειγνύονταν με το πλήθος. Ενώ χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο με δεκάδες ανθρώπους να προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Οι αντάρτες επίσης “εγγυήθηκαν την ασφάλεια” των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία, δήλωσε την Κυριακή στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων πηγή στο Κρεμλίνο.

“Οι Ρώσοι αξιωματούχοι είναι σε επαφή με τους εκπροσώπους της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης, οι ηγέτες της οποίας εγγυήθηκαν την ασφάλεια των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων και διπλωματικών υπηρεσιών στο έδαφος της Συρίας”, δήλωσε η πηγή στα δημόσια ειδησεογραφικά πρακτορεία TASS και Ria Novosti.

Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα οργισμένοι Σύροι επιτέθηκαν στην πρεσβεία του Ιράν, στενού συμμάχου του Ασαντ, προκαλώντας σοβαρές ζημιές. Την ίδια ώρα, Σύροι μαχητές, υποστηριζόμενοι από την Αγκυρα, εισέβαλλαν στην πόλη Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, έχοντας καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής που έλεγχαν οι κουρδικές δυνάμεις, που στηρίζονταν από τις ΗΠΑ.

Τι θέλουν οι ΗΠΑ τι έκανε το Ισραήλ

Μιλώντας για τον αμερικανικό παράγοντα ο οποίος βρίσκεται σε φάση πολιτικής μετάβασης τόνισαν ότι θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εμποδίσουν την αναβίωση της ISIS διατηρώντας την παρουσία τους στην ανατολική Συρία. Την ίδια ώρα ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ανάρτησή του ανέφερε ότι ο Ασαντ εγκατέλειψε τη χώρα αφού έχασε την υποστήριξη της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του το Ισραήλ, επίσης ευχαριστημένο από την εξέλιξη, εξαπέλυσετρία αεροπορικά πλήγματα εναντίον ενός συγκροτήματος των υπηρεσιών ασφαλείας στο προάστιο Καφρ Σούσα της Δαμασκού, και σε ένα ερευνητικό κέντρο, ανέφεραν δύο πηγές στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, στο συγκρότημα στεγάζονταν η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών και η έδρα των τελωνείων. Για το ερευνητικό κέντρο υπήρχαν εδώ και χρόνια υποψίες ότι χρησιμοποιείται από Ιρανούς επιστήμονες για την ανάπτυξη τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ικανοποίησή του για “την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος” του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία και επανέλαβε την έκκλησή του για την προστασία “των δικαιωμάτων όλων των Σύρων”.

“Έπειτα από 14 χρόνια βάναυσου πολέμου και την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος, ο συριακός λαός μπορεί σήμερα να αδράξει μια ιστορική ευκαιρία για να οικοδομήσει ένα σταθερό και ειρηνικό μέλλον”, τονίζει σε ανακοίνωση, επαναλαμβάνοντας “την έκκλησή του για ηρεμία και αποφυγή της βίας αυτή την ευαίσθητη περίοδο, με την προστασία των δικαιωμάτων όλων των Σύρων, χωρίς διακρίσεις”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα