Συρία: Νέα εποχή χωρίς τον Άσαντ – Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ
Διαβάζεται σε 5'Νέα σελίδα γυρνά η Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, με τα βλέμματα παγκοσμίως να στρέφονται στις επόμενες κινήσεις των ανταρτών. Συνεδριάζει σήμερα το ΣΑ του ΟΗΕ
- 09 Δεκεμβρίου 2024 07:30
Με ελπίδα αλλά και με αβεβαιότητα για το μέλλον ξύπνησαν τη Δευτέρα (09/12) οι Σύροι, καθώς οι αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα Δαμασκό και ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ διέφυγε στη Ρωσία, βάζοντας τέλος σε έναν εμφύλιο πόλεμο 13 ετών και σε πάνω από 50 χρόνια σκληρής διακυβέρνησης της οικογένειάς του.
Η αστραπιαία προέλαση μιας συμμαχίας πολιτοφυλακών, με αιχμή του δόρατος την Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα, αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σημεία καμπής για τη Μέση Ανατολή εδώ και δεκαετίες, όπως σημειώνει το Reuters.
Μαζί με την πτώση του Άσαντ, χάθηκε και ένα προπύργιο από το οποίο το Ιράν και η Ρωσία ασκούσαν επιρροή στον αραβικό κόσμο.
Η Μόσχα παραχώρησε άσυλο στον Άσαντ και την οικογένειά του, όπως ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ενώ ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, επιβεβαίωσε την είδηση στο κανάλι του στο Telegram την Κυριακή.
Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο χαιρέτισαν το τέλος της αυταρχικής διακυβέρνησης της οικογένειας Άσαντ, καθώς επιχειρούν να αποτιμήσουν τις αλλαγές σε μια Μέση Ανατολή που αποκτά νέα μορφή.
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η Συρία βρίσκεται σε μια περίοδο κινδύνου και αβεβαιότητας, ενώ είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που ούτε η Ρωσία, ούτε το Ιράν, ούτε η στρατιωτική οργάνωση της Χεζμπολάχ διατηρούν έναν καθοριστικό ρόλο στη χώρα.
Η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη, παρότι εδώ και χρόνια προσπαθεί να αμβλύνει την εικόνα της, προκειμένου να καθησυχάσει τις διεθνείς κυβερνήσεις και τις μειονοτικές ομάδες εντός της Συρίας.
Η ανατροπή του Άσαντ περιορίζει την ικανότητα του Ιράν να διανέμει όπλα στους συμμάχους του και ενδέχεται να στοιχίσει στη Ρωσία τη ναυτική της βάση στη Μεσόγειο. Παράλληλα, θα μπορούσε να επιτρέψει σε εκατομμύρια πρόσφυγες, που έχουν διασκορπιστεί για πάνω από μια δεκαετία σε καταυλισμούς στην Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, να επιστρέψουν επιτέλους στα σπίτια τους.
Έκτακτη σύγκλιση του ΣΑ του ΟΗΕ
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα κεκλεισμένων των θυρών για τις εξελίξεις στη Συρία, μετά την πτώση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενημέρωσαν χθες Κυριακή διπλωματικές πηγές το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η έκτακτη συνεδρίαση, που προγραμματίζεται να αρχίσει περί τις 15:00 (τοπική ώρα· 22:00 ώρα Ελλάδας), ζητήθηκε νωρίτερα χθες από τη Ρωσία.
Διεθνής Αμνηστία: Καλεί την αντιπολίτευση να ξεφύγει από τη βία του παρελθόντος
Η Διεθνής Αμνηστία από την πλευρά της τόνισε την Κυριακή ότι οι δράστες των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν επί προεδρίας του Μπασάρ αλ Άσαντ πρέπει να κριθούν σε “δίκαιες δίκες” που θα αποκλείουν την εσχάτη των ποινών, και χαιρέτισε μια “ιστορική ευκαιρία” για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας.
“Για τους φερόμενους ως δράστες εγκλημάτων βάσει του διεθνούς δικαίου και άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να διενεργηθούν έρευνες και, κατά περίπτωση να τους ασκηθούν διώξεις για τα εγκλήματά τους σε δίκαιες δίκες που θα αποκλείουν τη θανατική ποινή”, δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ σε ανακοίνωση.
“Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να ξεφύγουν από τη βία του παρελθόντος”, δήλωσε η μη κυβερνητική οργάνωση, προτρέποντας “όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση να σεβαστούν πλήρως τους νόμους του πολέμου”.
Η επόμενη μέρα στη Συρία – Πρόκληση η ανοικοδόμηση
Οι αντάρτες πλέον αντιμετωπίζουν μια τεράστια πρόκληση: την ανοικοδόμηση και διακυβέρνηση μιας χώρας μετά από έναν πόλεμο που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, πόλεις κατεστραμμένες και μια οικονομία αποδυναμωμένη από τις παγκόσμιες κυρώσεις. Η Συρία θα χρειαστεί δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια.
«Μια νέα ιστορία, αδέλφια μου, γράφεται σε ολόκληρη την περιοχή μετά από αυτή τη μεγάλη νίκη», δήλωσε ο Αχμέτ αλ-Σαράα, γνωστός ως Αμπού Μοχάμεντ αλ-Γκολάνι, επικεφαλής της HTS.
Μιλώντας σε ένα τεράστιο πλήθος την Κυριακή στο Τζαμί των Ομεϋαδών στη Δαμασκό, έναν χώρο με τεράστια θρησκευτική σημασία, ο Γκολανί δήλωσε ότι με σκληρή δουλειά η Συρία θα γίνει «φάρος για το Ισλαμικό Έθνος».
Το καθεστώς Άσαντ ήταν γνωστό ως ένα από τα σκληρότερα στη Μέση Ανατολή, με εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους να κρατούνται σε φρικτές συνθήκες.
Την Κυριακή, ενθουσιασμένοι αλλά και μπερδεμένοι – σε πολλές περιπτώσεις – κρατούμενοι ξεχύθηκαν έξω από τις φυλακές. Επανενωμένες οικογένειες έκλαιγαν από χαρά.
Πρόσφατα απελευθερωμένοι κρατούμενοι καταγράφηκαν να τρέχουν στους δρόμους της Δαμασκού, υψώνοντας τα χέρια τους για να δείξουν πόσα χρόνια είχαν περάσει στη φυλακή.
Η διασωστική οργάνωση White Helmets ανακοίνωσε ότι είχε αποστείλει ομάδες έκτακτης ανάγκης για να ερευνήσουν κρυφά υπόγεια κελιά, που πιστεύεται ότι εξακολουθούν να κρατούν αιχμαλώτους.
Με απαγόρευση κυκλοφορίας να έχει κηρυχθεί από τους αντάρτες, η Δαμασκός ήταν ήρεμη κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τους δρόμους που οδηγούν στην πόλη κυρίως άδειους. Ένα εμπορικό κέντρο λεηλατήθηκε την Κυριακή, ενώ κάποιοι εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο του Άσαντ, φεύγοντας με έπιπλα.
Ο συνασπισμός των ανταρτών δήλωσε ότι εργάζεται για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης εξουσίας σε ένα μεταβατικό κυβερνητικό σώμα με εκτελεστικές αρμοδιότητες, αναφερόμενος στην οικοδόμηση «μιας Συρίας μαζί».
Ο Γκολανί είναι Σουνίτης μουσουλμάνος, η πλειοψηφία στη Συρία, αλλά η χώρα φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα θρησκευτικών δογμάτων, συμπεριλαμβανομένων Χριστιανών και των Αλαουιτών, της σέκτας του Άσαντ, η οποία αποτελεί παρακλάδι του Σιιτικού Ισλάμ.