Συρία: Ο πόλεμος δεν τελείωσε – Το αθέατο δράμα που δεν “βλέπει” η Δύση
Διαβάζεται σε 6'Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από τα εμπόλεμα μέρη την προστασία των αμάχων καθώς και ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουν την πρόκληση περαιτέρω πόνου και εκτοπισμού.
- 14 Δεκεμβρίου 2024 07:16
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν σημαντική βοήθεια σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί στη βορειοανατολική Συρία μετά τις σημαντικές εξελίξεις στη χώρα. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στις περιοχές Tabqa, Raqqa και Hassakeh εξαιτίας των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών. Η στήριξη από τους υποστηρικτές και τη διεθνή κοινότητα πρέπει να επεκταθεί ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των ανθρώπων.
Στην Tabqa, το γήπεδο και τα σχολεία χρησιμοποιούνται για την υποδοχή και τη στέγαση των ανθρώπων που φτάνουν. Η κατάσταση σε αυτές τις δομές είναι τραγική- δεν έχουν σχεδιαστεί για να στεγάσουν ανθρώπους. Οι θερμοκρασίες έχουν πέσει κάτω από το μηδέν και οι άνθρωποι δεν έχουν κουβέρτες ή θέρμανση. Τα αποχωρητήρια, το καθαρό νερό και τα τρόφιμα είναι ανεπαρκή, καθώς οι αρχές δεν είχαν αρκετό χρόνο ή πόρους για να προετοιμαστούν για την άφιξη των ανθρώπων. Οι υπάρχουσες ιατρικές υπηρεσίες σε ορισμένες από τις περιοχές που δέχονται εκτοπισμένους ανθρώπους έχουν γρήγορα υπερφορτωθεί.
«Είμαστε από το Afrin. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που εκτοπιστήκαμε», λέει μια γυναίκα. «Υπήρχαν αεροπορικές επιδρομές, πυροβολισμοί, οπότε φύγαμε από την περιοχή. Ελπίζουμε ό,τι μια μέρα θα επιστρέψουμε στο χωριό μας. Τώρα η κατάσταση έχει αλλάξει τα πάντα».
«Προς το παρόν, δεν έχουμε κανένα σχέδιο», αναφέρει η ίδια. «Δεν μπορούμε να πάμε στο Qamishli ή στο Ain Al Arab λόγω χρημάτων – δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα. Περιμένουμε κάθε μέρα καλά νέα για να δούμε αν μπορούμε να επιστρέψουμε. Αν είχα χρήματα θα επέστρεφα στο χωριό μου στο Afrin».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν λάβει αναφορές για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πολλαπλές παραβιάσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους από το Tal Rifaat, περιοχή Shahba, στο βόρειο Χαλέπι προς τη βορειοανατολική Συρία.
«Η Shahba έμοιαζε με εφιάλτη, δεν ξέραμε τι συνέβαινε», λέει ένας εκτοπισμένος άνδρας. «Στο ταξίδι αντιμετωπίσαμε πολλούς ένοπλους ανθρώπους. Μας απειλούσαν. ‘Θα σας ακολουθήσουμε’, μας είπαν. Μας έλεγαν άσχημα λόγια».
«Στη μέση του ταξιδιού, μετά τα μεσάνυχτα, υπήρχε μια αυτοκινητοπομπή 400 ή και περισσότερων αυτοκινήτων», αναφέρει. «Άνθρωποι με πυρσούς που φορούσαν στρατιωτικές στολές μας σταμάτησαν. Φώναζαν στους ανθρώπους να δώσουν τα τηλέφωνά τους. Φορούσαν στρατιωτικές στολές, αλλά δεν ξέρουμε ποιοι ήταν».
«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί είναι τραγική», λέει ο Allen Murphy, επικεφαλής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη βορειοανατολική Συρία. «Οι άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως υγειονομική περίθαλψη, καθαρό νερό και στέγη, καθώς η θερμοκρασία πέφτει σημαντικά.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, οι ομάδες των Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν διανείμει περισσότερα από 10.000 μπουκάλια νερό, 200 μεγάλες σκηνές, συσκευασίες βρεφικών τροφών και πάνες, κουβέρτες και στρώματα σε ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη στην Tabqa. Αυτές οι βασικές προμήθειες είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της υγείας και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Εκτός από την παροχή αυτών των ειδών, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποιήσαν επίσης δραστηριότητες για τη βελτίωση της πρόσβασης σε καθαρό νερό, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς νερού με φορτηγά. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν επίσης κινητές κλινικές για την παροχή επείγουσας ιατρικής περίθαλψης.
«Δεσμευόμαστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων καθώς αυξάνονται συνεχώς. Ωστόσο, το τεράστιο μέγεθος των αναγκών ξεπερνά τη διαθέσιμη ικανότητα και τους υπάρχοντες πόρους». Martine Flokstra, υπεύθυνη επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Συρία.
Η κατάσταση ασφαλείας που βλέπουν οι ομάδες μας επί τόπου στη βορειοανατολική Συρία χαρακτηρίζεται από συνεχιζόμενη τοπική βία και ενεργές εχθροπραξίες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών απειλών από γειτονικές χώρες, οι οποίες αποτελούν άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των αμάχων.
«Οι προκλήσεις για τους ανθρώπους συνεχίζονται και το πλαίσιο χαρακτηρίζεται από συνεχιζόμενη αστάθεια και εκτοπισμό», λέει ο Flokstra. «Έτσι, ακόμη και αν πολλοί άνθρωποι επιλέγουν σήμερα να επιστρέψουν στη Συρία, εξακολουθεί να είναι κρίσιμο αν πρόκειται για μια εθελοντική επιλογή».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από τα εμπόλεμα μέρη την προστασία των αμάχων καθώς και ότι θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουν την πρόκληση περαιτέρω πόνου και εκτοπισμού. Η ασφάλεια είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική παροχή σωτήριων υπηρεσιών.
Στη βορειοανατολική Συρία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν βασικές κλινικές υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας φροντίδα σε άτομα με μη μεταδοτικές ασθένειες. Παρέχουν επίσης προγράμματα ψυχικής υγείας και ψυχολογικής υποστήριξης, ενδονοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη για τον υποσιτισμό, καθώς και μια αίθουσα επειγόντων περιστατικών στη Raqqa.