Συρία: Οι αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα που έφεραν αντιδράσεις

Διαβάζεται σε 4'
Συρία: Οι αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα που έφεραν αντιδράσεις
Μαθητές σε σχολείο της Συρίας AP Photo

Η νέα κυβέρνηση της Συρίας δέχεται πυρά για αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα, που περιλαμβάνουν ισλαμιστικές τροποποιήσεις και αμφιλεγόμενες αφαιρέσεις κεφαλαίων.

Έντονες αντιδράσεις αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση της Συρίας, μετά την ανακοίνωση αλλαγών στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών, συμπεριλαμβανομένων τροποποιήσεων που, σύμφωνα με κάποιους επικριτές, φέρουν ισλαμιστική προσέγγιση στη διδασκαλία.

Οι αλλαγές, που δημοσιεύθηκαν σε λίστα τροποποιήσεων στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας στο Facebook, περιλαμβάνουν την αντικατάσταση της φράσης «μονοπάτι της καλοσύνης» με «ισλαμικό μονοπάτι» και την αναφορά «όσοι είναι καταραμένοι και έχουν αποπροσανατολιστεί» με «Εβραίοι και Χριστιανοί» – μια εξαιρετικά συντηρητική ερμηνεία ενός στίχου από το Κοράνι.

Επιπλέον, ο όρος «μάρτυρας» επαναπροσδιορίστηκε από κάποιον που πέθανε για την πατρίδα σε κάποιον που θυσιάστηκε «για χάρη του Θεού». Ορισμένα κεφάλαια αφαιρέθηκαν εντελώς, σύμφωνα με τη λίστα, όπως το κεφάλαιο για «την προέλευση και την εξέλιξη της ζωής».

Όπως μεταδίδει το CNN, δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι τροποποιήσεις έχουν εφαρμοστεί, αλλά -εφόσον ισχύσουν- θα αφορούν όλους τους μαθητές ηλικίας 6 έως 18 ετών.

Παρότι κάποιες αλλαγές που αποκηρύσσουν το καθεστώς του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ έγιναν αποδεκτές από χρήστες στα social media, οι τροποποιήσεις που αφορούν τη θρησκεία προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Το νεοδιορισμένο υπουργείο ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα, αφού ο Άσαντ ανατράπηκε από αντάρτες υπό την ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), μιας ομάδας που προέκυψε από πρώην θυγατρική της Αλ Κάιντα. Ο ηγέτης της, Άχμεντ αλ-Σαράα, έχει προσπαθήσει τις τελευταίες εβδομάδες να αποστασιοποιήσει την HTS από την Αλ Κάιντα, προωθώντας μια νέα κυβέρνηση βασισμένη στην ανεκτικότητα και την ενσωμάτωση.

Πριν την ανατροπή του, ο Άσαντ ηγούνταν του κόμματος Μπαάθ, ενός κοσμικού, εθνικιστικού κόμματος που κυβερνούσε τη Συρία από το πραξικόπημα του 1963.

Ορισμένοι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρωτήθηκαν γιατί μια προσωρινή κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενώ άλλοι απέρριψαν αυτό που θεωρούν προσπάθεια «διαγραφής» της ιστορίας της χώρας.

«Η παρούσα κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και δεν έχει το δικαίωμα να κάνει αυτές τις αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών», σχολίασε χρήστης στη σελίδα του υπουργείου στο Facebook. «Το πρόγραμμα σπουδών πρέπει να τροποποιηθεί σύμφωνα με το νέο σύνταγμα».

Άλλοι επέκριναν αυτό που θεωρούν ισλαμιστική προσέγγιση σε ορισμένες διατυπώσεις.

Μέσα στο κλίμα αντιδράσεων, το υπουργείο προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι «τα προγράμματα σπουδών σε όλα τα σχολεία της Συρίας παραμένουν αμετάβλητα μέχρι να σχηματιστούν εξειδικευμένες επιτροπές για την επανεξέταση και την έγκρισή τους».

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Παιδείας Ναζίρ Μοχάμεντ αλ-Κάντρι ανέφερε ότι το υπουργείο «απλώς διέταξε την αφαίρεση περιεχομένου που εξυμνούσε το ανατραπέν καθεστώς Άσαντ και αντικατέστησε τις εικόνες της σημαίας του καθεστώτος με εκείνες της επαναστατικής σημαίας της Συρίας σε όλα τα σχολικά βιβλία».

Το υπουργείο δήλωσε επίσης ότι η ανακοίνωση αφορά τη διόρθωση ορισμένων «ανακριβειών» που υπήρχαν κατά τη διάρκεια του καθεστώτος Άσαντ στο πρόγραμμα ισλαμικής εκπαίδευσης, «όπως η λανθασμένη ερμηνεία ορισμένων στίχων του Κορανίου».

Ο νέος υπουργός Παιδείας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι το σχολικό πρόγραμμα σπουδών της Συρίας δεν θα αλλάξει πέρα από την αφαίρεση αναφορών στο πρώην κυβερνών κόμμα Μπαάθ.

Σε συνέντευξή του στο Reuters τον περασμένο μήνα, ο αλ-Κάντρι ανέφερε ότι τόσο η ισλαμική όσο και η χριστιανική θρησκεία θα συνεχίσουν να διδάσκονται στα σχολεία, ενώ τα δημοτικά σχολεία θα παραμείνουν μικτά. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως και επί Άσαντ, θα παραμείνει κατά κύριο λόγο διαχωρισμένη ανά φύλο.

Η κυβέρνηση της HTS αναμένεται να λειτουργήσει προσωρινά μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, που ο ντε φάκτο ηγέτης Αλ-Σαράα είχε δηλώσει ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τέσσερα χρόνια για να οργανωθούν.

Παραμένει ασαφές πώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα παραδώσει την εξουσία, ενώ προηγουμένως είχε ανακοινώσει ότι θα παραμείνει μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα