Σκάνδαλο μεγατόνων με εμπλοκή ευρωβουλευτών στη Γαλλία

Σκάνδαλο μεγατόνων με εμπλοκή ευρωβουλευτών στη Γαλλία
French President Emmanuel Macron speaks during a G7 closing news conference in the Sicilian town of Taormina, Italy, Saturday, May 27, 2017. (AP Photo/Andrew Medichini) AP

Νέο σκάνδαλο στη Γαλλία, με 19 ευρωβουλευτές να κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας. Η υπόθεση "καίει" και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και μια υπουργός του

Τα γαλλικά ΜΜΕ το αποκαλούν πλέον “εθνικό άθλημα”. Οι εκλεγμένοι της χώρας σε κάθε επίπεδο, φροντίζουν να “βουλεύουν” σε θέσεις συμβούλων και βοηθών οικείους, συγγενείς και συνεργάτες από το κόμμα στο οποίο ανήκουν, εγείροντας σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τη θέση τους, αλλά και τα χρήματα που προκύπτουν από αυτή.

Μετά την υπόθεση PenelopeGate, που ίσως και να έκρινε την προεδρική εκλογή για τον υποψήφιο της γαλλικής δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, αλλά και την δικαστική έρευνα για κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων από ευρωβουλευτές του Εθνικού Μετώπου, η γαλλική δικαιοσύνη άνοιξε προκαταρκτική έρευνα που αφορά 19 ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας.

Μεταξύ των εκλεγμένων στην ευρωβουλή, ξεχωρίζει φυσικά το όνομα της Μαριέλ Ντε Σαρνέζ, η οποία πριν λίγες ημέρες ορκίστηκε υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων στην πρώτη κυβέρνηση που όρισε ο νέος Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Υπόθεση αντεκδίκησης;

Την όλη υπόθεση ανακίνησε μια ευρωβουλευτής της ακροδεξιάς, η Σοφί Μοντέλ, με επιστολή της προς τον αρμόδιο εισαγγελέα του Παρισιού και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου καταπολέμησης της ΕΕ (Olaf). Σε αυτή, η ακροδεξιά ευρωβουλευτής επεσήμανε πως μια σειρά από εκλεγμένους στο ευρωκοινοβούλιο διέθεταν στην υπηρεσία τους ως βοηθούς ανθρώπους, οι οποίοι είχαν παράλληλα καθήκοντα και εντός του πολιτικού σχηματισμού στον οποίο ανήκαν. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός είναι ιδιαίτερα αυστηρός και θέτει πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο για την χρηματοδότηση των βοηθών κάθε ευρωβουλευτή.

Φαίνεται ουσιαστικά πως το ευρωκοινοβούλιο κατέβαλε χρηματική αποζημίωση στους βοηθούς των ευρωβουλευτών, την ώρα που εκείνοι απασχολούνταν παράλληλα και σε άλλα πόστα τοπικής ή κεντρικής εξουσίας εντός της γαλλικής επικράτειας.

Με βάση αυτή την επιστολή και τα 19 ονόματα που παρέθεσε η Μοντέλ, το δικαστήριο του Παρισιού άνοιξε προκαταρκτική έρευνα για “κατάχρηση της εμπιστοσύνης”. Στην περίπτωση της νέας υπουργού, εξετάζεται η απασχόληση μιας συνεργάτη της, της 26χρονης Φιλιπίν Λανιές. Το στοιχείο που οδήγησε στην προκαταρκτική έρευνα την υπουργό, αφορά στο γεγονός πως η συνεργάτης της υπήρξε παράλληλα τοπική σύμβουλος και εκλεγμένη στο δημαρχείο του 19ου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στην αντεπίθεση περνά η υπουργός

Με μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως σεβάστηκε τον ευρωπαϊκό κανονισμό και υπέβαλε εις γνώση του ευρωκοινοβουλίου τη δραστηριότητα της συνεργάτη της, απάντησε η Μαριέλ Ντε Σαρνέζ το βράδυ της Δευτέρας. Μάλιστα η υπουργός ευρωπαϊκών ανακοίνωσε την Τρίτη πως καταθέτει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση αναφορικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση. “Πάντοτε σεβόμουν τον κανονισμό του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Διάθετε ως κοινοβουλευτική ακόλουθο, με έδρα το Παρίσι, την Φιλιπίν Λανιές για διάστημα 6 ή 9 μηνών, έπειτα από εξακρίβωση της συμβατότητας με το κοινοβούλιο. Παρείχε τις υπηρεσίες της πριν παραιτηθεί  πριν από ένα μήνα” σχολίασε συγκεκριμένα.

Η υπόθεση βαραίνει τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν, που φρόντισε να κάνει κεντρικό ζήτημα και ένα από τα πρώτα του πολιτικά αποτυπώματα στο Ελιζέ, τον νόμο για τη διευθέτηση ζητημάτων ηθικής τάξης του πολιτικού προσωπικού της χώρας, έπειτα από σειρά υποθέσεων εκλεγμένων που φαίνεται να τακτοποίησαν οικεία πρόσωπα σε θέσεις κοινοβουλευτικών ακολούθων.

AP Photo/Andrew Medichini

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα