Σκηνές χάους στη Βηρυτό – Ήταν αυτό το χτύπημα του Ισραήλ που περίμεναν όλοι;

Διαβάζεται σε 7'
Το γκρεμισμένο κτίριο από την επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό
Το γκρεμισμένο κτίριο από την επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό AP Photo/Hussein Malla

Συναγερμός στη διεθνή κοινότητα μετά το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό με στόχο ανώτερο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, με τουλάχιστον μία νεκρή και δεκάδες τραυματίες. Τι σηματοδοτεί η επίθεση.

Ισχυρή έκρηξη προκάλεσε πανικό στη Βηρυτό, καθώς έγινε πράξη αυτό που όλοι στην πρωτεύουσα του Λιβάνου φοβόντουσαν τις τελευταίες ημέρες, με το Ισραήλ να εξαπολύει επίθεση σε κτίριο με στόχο ανώτατο διοικητή της Χεζμπολάχ.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για το τι ακριβώς αφήνει πίσω της η επίθεση αυτή, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για μια νεκρή και δεκάδες τραυματίες. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου, Δρ. Φιράς Αμπιάντ, τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα 35 άτομα τραυματίστηκαν στην επίθεση. Όλα τα θύματα ήταν πολίτες, και τουλάχιστον τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους New York Times.

Ασθενοφόρα και υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες στο σημείο της ισραηλινής επίθεσης, σύμφωνα με το BBC, καθώς η επίθεση έπληξε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά. Ανταποκριτές του Al Jazeera από τη Βηρυτό, μεταδίδουν σκηνές πανικού να διαδραματίζονται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά την έκρηξη, να δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο, κόσμο να μιλάει ανήσυχος στα τηλέφωνα, ενώ παράλληλα κόσμος έτρεχε να επιστρέψει στα σπίτια τους για να είναι ασφαλείς. Η έκρηξη ήταν τόσο έντονη που ακούστηκε από παντού, προκαλώντας πανικό στην περιοχή.

 

Ο Μουχσίν Σουκρ, γνωστός και με το όνομα Φουάντ Σουκρ, επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα της Χεζμπολάχ που θεωρείται από το Ισραήλ υπεύθυνος για την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν φέρεται να επιβίωσε της ισραηλινής επίθεσης, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της λιβανέζικης κυβέρνησης στο CNN. Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στον Φουάντ Σουκρ από το 2015.

Το πλήγμα πραγματοποιήθηκε με drone που εκτόξευσε τρεις πυραύλους, προκαλώντας την κατάρρευση δύο ορόφων του κτιρίου al-Rabi στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή. Το κτίριο βρίσκεται κοντά σε νοσοκομείο που ωστόσο δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ οι γύρω δρόμοι γέμισαν συντρίμμια και σπασμένα γυαλιά.

Η εικόνα κάτω από το κτίριο, μετά την επίθεση
Η εικόνα κάτω από το κτίριο, μετά την επίθεση AP Photo/Hussein Malla
Η εικόνα κάτω από το κτίριο, μετά την επίθεση AP Photo/Hussein Malla

Μεμονωμένη απάντηση ή η αρχή μιας μεγαλύτερης σύγκρουσης;

Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή είναι κάτι παραπάνω από τεταμένη και οι φόβοι για γενίκευση της σύγκρουσης μεγαλώνουν.

Αυτή ήταν η πρώτη επίθεση στην περιοχή της Βηρυτού από τον Ιανουάριο, όταν μια αεροπορική επίθεση σκότωσε τον ανώτατο αξιωματούχο της Χαμάς Σαλέχ Αρουρί. Η επίθεση αυτή ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ έπληξε τη Βηρυτό από τον πόλεμο 34 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006.

Εκείνη η επίθεση ήταν ακριβής, καταστρέφοντας ένα γραφείο σε κτίριο και προκαλώντας ελάχιστες ζημιές εκτός αυτού. Όμως η επίθεση της Τρίτης είναι διαφορετικού διαμετρήματος και σηματοδοτεί την περαιτέρω κλιμάκωση του Ισραήλ με την ισχυρή λιβανέζικη ένοπλη ομάδα από τις 8 Οκτωβρίου. Μήνες αμοιβαίων επιθέσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ είχαν περιοριστεί σε περιοχές κοντά στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Αυτό άλλαξε το Σαββατοκύριακο, όταν επίθεση με ρουκέτες σκότωσε 12 νέους ανθρώπους στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ για την επίθεση, αλλά η οργάνωση αρνήθηκε την ευθύνη.

Το Ισραήλ δεσμεύτηκε να τιμωρήσει τη Χεζμπολάχ για την επίθεση στο Γκολάν, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι οι μέχρι τώρα “εντάσεις” θα μπορούσαν τελικά να κλιμακωθούν σε πλήρη σύγκρουση.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου δήλωσε στο CNN ότι μια ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού ή στο διεθνές αεροδρόμιο “θα οδηγούσε σίγουρα σε πόλεμο.” Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου θα προκαλούσε επίθεση της Χεζμπολάχ στο Τελ Αβίβ.

Αυτή η επίθεση έχει πλέον πραγματοποιηθεί, και είναι αδύνατο να προβλεφθεί με βεβαιότητα τι θα ακολουθήσει. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η επίθεση του Σαββατοκύριακου στο Γκολάν είχε περάσει μια κόκκινη γραμμή, ρητορεία που επανέλαβε ξανά την Τρίτη ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, μόλις λίγα λεπτά μετά την επίθεση.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτή η επίθεση θα είναι μια μεμονωμένη απάντηση ή αν θα είναι η αρχή μιας μεγαλύτερης και κατ’ επέκταση πολύ πιο επικίνδυνης σύγκρουσης. Πλέον όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στο πώς θα αντιδράσει η Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το BBC, η καθησυχαστική γραμμή στη δήλωση του εκπροσώπου των IDF είναι ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στις «οδηγίες της Διοίκησης του Μετώπου του Εσωτερικού» – με άλλα λόγια, οι Ισραηλινοί δεν θα λάβουν ξαφνικά οδηγίες να αναζητήσουν καταφύγιο. Αυτό υποδηλώνει ότι το Ισραήλ δεν αναμένει απαραίτητα μια άμεση και σημαντική απάντηση από τη Χεζμπολάχ. Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Χεζμπολάχ.

Ίσως αυτό να μοιάζει με αυτό που συνέβη τον Ιανουάριο, με τη δολοφονία Αρούρι. Η Χεζμπολάχ απάντησε εκτοξεύοντας μια σειρά από ρουκέτες στο Ισραήλ, αλλά στη συνέχεια και οι δύο πλευρές φάνηκαν να προχωρούν παρακάτω. Παρόμοια, όταν το Ιράν έστειλε πυραύλους και ρουκέτες στο Ισραήλ τον Απρίλιο, προκαλώντας φόβους για έναν καταστροφικό περιφερειακό πόλεμο, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια περιορισμένη σειρά επιθέσεων σε ιρανικές θέσεις – και αυτό ήταν όλο.

Η εικόνα κάτω από το κτίριο, μετά την επίθεση
Η εικόνα κάτω από το κτίριο, μετά την επίθεση AP Photo/Hussein Malla
Η εικόνα κάτω από το κτίριο, μετά την επίθεση AP Photo/Hussein Malla

Διεθνείς αντιδράσεις στο χτύπημα στη Βηρυτό – “Αποκλιμάκωση” ζητούν οι ΗΠΑ

Πολλοί είναι οι άνθρωποι στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και πολλοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο ότι η αποψινή επίθεση ακολουθεί το παραπάνω μοντέλο.

Τις τελευταίες ημέρες, η διεθνής κοινότητα μέσω δηλώσεων υψηλών αξιωματούχων, ζητούν να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, προκειμένου να αποφευχθεί η διεύρυνση της σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από την αρχή του πολέμου στη Γάζα.

Κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση στα προάστια της Βηρυττού
Κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο όπου πραγματοποιήθηκε η επίθεση στα προάστια της Βηρυττού AP Photo/Hassan Ammar

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ δεν είναι αναπόφευκτος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αποκλιμάκωση και διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή περαιτέρω συγκρούσεων.

Σε συνέντευξη τύπου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται στενά με τους εταίρους τους στην περιοχή για να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Επίσης, επισημάνθηκε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να μειώσει τις εντάσεις και να αποτρέψει μια περαιτέρω κλιμάκωση της βίας.

Το πλήγμα αυτό χαρακτηρίστηκε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο TASS.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της, ο στενός σύμμαχος και υποστηρικτής της Χεζμπολάχ, καταδίκασε την «άνανδρη ισραηλινή επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε η πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα