‘Σκληρό’ διάλογο με Πούτιν θέλει ο Μακρόν

‘Σκληρό’ διάλογο με Πούτιν θέλει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος στέλνει μηνύματα για Συρία-Ουκρανία, πριν τη συνάντησή του σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα κρατήσει σκληρή στάση στην πρώτη του συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σήμερα, Δευτέρα, μετά από ένα προεκλογικό αγώνα όπου η ομάδα του κατηγόρησε τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για προσπάθεια ανάμειξης στις δημοκρατικές διαδικασίες.

O Μακρόν, που ανέλαβε την προεδρία πριν από δύο εβδομάδες, έχει δηλώσει ότι ο διάλογος με τη Ρωσία είναι εξαιρετικής σημασίας στην αντιμετώπιση διεθνών διενέξεων. Οι σχέσεις των δύο χωρών ωστόσο έχουν σημαδευτεί από έλλειψη εμπιστοσύνης, με το Παρίσι και τη Μόσχα να υπερασπίζονται αντίθετες πλευρές στον εμφύλιο της Συρίας και με διαφορές για το θέμα της Ουκρανίας.

Έχοντας επιστρέψει πρόσφατα από τις συνομιλίες με τους Δυτικούς ομολόγους τους σε σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στη Σικελία, ο Μακρόν θα φιλοξενήσει τον Ρώσο πρόεδρο στο παλάτι των Βερσαλλιών έξω από το Παρίσι.

Μέσα στην μπαρόκ χλιδή του παλατιού, ο Μακρόν θα χρησιμοποιήσει μια έκθεση για τον Ρώσο τσάρο Πέτρο Α’ τον Μέγα στο πρώην βασιλικό παλάτι για να προσπαθήσει να δώσει νέα ώθηση στις γαλλορωσικές σχέσεις.

Υπάρχουν μια σειρά από διεθνή θέματα τα οποία δεν θα επιλυθούν χωρίς σκληρό διάλογο με τη Ρωσία

“Είναι απαραίτητο να μιλήσουμε με τη Ρωσία διότι υπάρχουν μια σειρά από διεθνή θέματα τα οποία δεν θα επιλυθούν χωρίς σκληρό διάλογο μαζί της” είπε ο Μακρόν. Σε δηλώσεις του στο τέλος της συνόδου G7 το Σάββατο, είπε σε δημοσιογράφους, “Θα είμαι απαιτητικός στις συνομιλίες μου με τη Ρωσία”.

Ένας Ρώσος αξιωματούχος είπε σε δημοσιογράφους στη Μόσχα την Παρασκευή ότι η συνάντηση των δύο ηγετών θα αποτελέσει ευκαιρία “να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον” και ότι το Κρεμλίνο προσβλέπει σε μια “ειλικρινή συζήτηση” για τη Συρία.

Ενώ η Μόσχα υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, η Γαλλία υποστηρίζει αντικαθεστωτικές ομάδες που προσπαθούν να τον ανατρέψουν. Η Γαλλία έχει επίσης υιοθετήσει και σκληρή τακτική στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ρωσίας, που επιβλήθηκαν πρώτη φορά όταν η Ρωσία προσήρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία το 2014, και ακύρωσε ένα συμβόλαιο πολεμικών πλοίων αξίας 1,3 δις δολαρίων (1,16 δις ευρώ) το 2015.

Ο Μακρόν έχει χαμηλώσει τους τόνους που είχε υιοθετήσει στην προεκλογική του εκστρατεία, όταν υποστήριζε την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία εάν δεν υπήρχε πρόοδος σε ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία για την ανατολική Ουκρανία.

Πιο πρόσφατα έχει δηλώσει πως η προτεραιότητά του στη Συρία είναι η ήττα του Ισλαμικού Κράτους, με το οποίο αναμένεται να συμφωνήσει και ο Πούτιν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Andrew Medichini)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα