Σκόπια: Στις 30 Σεπτεμβρίου το δημοψήφισμα
Την περασμένη βδομάδα ολοκληρώθηκε και σχετική διαπραγμάτευση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, όπου αποφασίστηκε η σύσταση Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής η οποία θα είναι η αρμόδια για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος
- 30 Ιουλίου 2018 18:23
Στις 30 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί όπως αποφάσισε το κοινοβούλιο των Σκοπίων το δημοψήφισμα στα Σκόπια, το οποίο θα επικυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών, το δε ερώτημα θα είναι όπως αναφέρει το πρακτορείο ΜΙΑ: “συμφωνείς με την είσοδο της χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, αποδεχόμενος τη συμφωνία που υπέγραψαν ΠΓΔΜ και Ελλάδα”.
Υπενθυμίζεται πως ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στην ΕΡΤ, είχε πει πως το δημοψήφισμα θα γίνει από μέσα Σεπτέμβρη μέχρι αρχές Οκτώβρη, ενώ το ανώτατο όριο για συνταγματική αναθεώρηση στη πΓΔΜ, είναι μέχρι τρεις μήνες.
Όπως μάλιστα είχαν αποκαλύψει τα “Παιχνίδια Εξουσίας” στόχος του Ζόραν Ζάεφ είναι όλες οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ευρωατλαντικής προοπτικής της πΓΔΜ να ενωθούν και να διεξάγουν κοινή εκστρατεία, με ένα επιτελείο, υπέρ της συμφωνίας για το θέμα του ονόματος στο δημοψήφισμα. Σύμφωνα μάλιστα τον Τύπο στα Σκόπια, αν η ιδέα αυτή προχωρήσει, θα είναι η πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία της χώρας που θα διεξαχθεί κοινή εκλογική εκστρατεία, η οποία θα στηρίζεται από κόμματα και οργανώσεις όλων των πολιτικών αποχρώσεων (αριστερά, δεξιά και κεντρώα κόμματα, κυβερνητικά και αντιπολιτευόμενα) και όλων των εθνοτικών ομάδων (Σλάβοι, Αλβανοί, Τούρκοι, Ρομά, Βόσνιοι, Βλάχοι κλπ)…
Πάντως την περασμένη βδομάδα ολοκληρώθηκε και σχετική διαπραγμάτευση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, όπου αποφασίστηκε η σύσταση Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, η οποία θα είναι η αρμόδια για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Η Συμφωνία των Πρεσπών, μεταξύ άλλων προβλέπει:
Οι όροι “Μακεδονία”, “Μακεδόνας” και “Μακεδονική γλώσσα”
Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι η αντίληψή τους για τους όρους Μακεδονία και Μακεδόνας αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να υπερβούν με λογική καλής θέλησης αυτά τα ακανθώδη ζητήματα.
Ειδικότερα για την γλώσσα στην γειτονική χώρα, σημειώνεται ότι “η Μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών” και ότι “η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δευτέρου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους”. Διατύπωση που παραπέμπει σε διπλωματική γλώσσα και σε μία προσπάθεια να τεθεί κάποιου είδους διαχωρισμός, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και των αντιδράσεων τις τελευταίες εβδομάδες στην Αθήνα.
Αλυτρωτισμός
Αρκετές αναφορές γίνονται στο πρόβλημα του αλυτρωτισμού και στο πως θα το αντιμετωπίσουν οι δύο χώρες. Μεταξύ άλλων, στο άρθρο 4 – παράγραφος 1 σημειώνεται: “Εκαστο Μέρος δεσμεύεται να μην προβαίνει σε ή επιτρέπει οιεσδήποτε αλυτρωτικές δηλώσεις και δεν θα υιοθετεί οιεσδήποτε παρόμοιες δηλώσεις από εκείνους που φέρονται να δρουν για λογαριασμό ή για το συμφέρον του Μέρους”.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας (20 σελίδες) και διαμορφώστε πλήρη εικόνα για το τι ακριβώς προβλέπει για την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τη μακεδονική γλώσσα με αναφορά στη σλάβικη οικογένεια, την ιθαγένεια και τον τρόπο και προϋποθέσεις εφαρμογής της.