Σκωτία: 77 μαυροδέλφινα ξεψύχησαν σε ακτή – Ο μεγαλύτερος εκβρασμός εδώ και δεκαετίες
Διαβάζεται σε 3'Συνολικά 77 μαυροδέλφινα πέθαναν αφού ξεβράστηκαν σε ακτή νησιού της Σκωτίας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο μαζικό εκβρασμό των τελευταίων δεκαετιών.
- 12 Ιουλίου 2024 10:21
Σπαρακτικό ήταν το θέαμα ενός κοπαδιού 77 μαυροδέλφινων να κείτεται νεκρό σε ακτή του νησιού Σαντάι, της Σκωτίας σε έναν από τους μεγαλύτερους μαζικούς εκβρασμούς των τελευταίων δεκαετιών. Το κοπάδι περιλάμβανε αρσενικά και θηλυκά μαυροδέλφινα μήκους έως και επτά μέτρων. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι προκάλεσε το περιστατικό.
Σύμφωνα με το BBC, η British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) διαπίστωσε ότι 12 από τα ζώα ήταν ακόμη ζωντανά όταν ξεβράστηκαν στην ακτή. Εμπειρογνώμονες από το BDMLR και κτηνίατροι από την ηπειρωτική Σκωτία ταξίδεψαν στο Σαντάι για να διαπιστώσουν αν κάποιο μαυροδέλφινο θα μπορούσε να σωθεί. Η άμμος στην παραλία όπου είχαν ξεβραστεί αποδείχθηκε πολύ μαλακή για να μπορέσουν τα θηλαστικά να σωθούν καθώς θα έπρεπε να μετακινηθούν το συντομότερο δυνατό, σε όρθια θέση. Όταν οι διασώστες προσπάθησαν να το πράξουν, τα μαυροδέλφινα έπεφταν πάλι προς τα πίσω.
Οι διασώστες προσπάθησαν να τα κρατήσουν ζωντανά ρίχνοντας πάνω τους θαλασσινό νερό αλλά τελικά αποφασίστηκε να υποβληθούν σε ευθανασία.
Θεωρείται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο περιστατικό εκβρασμού στη Σκωτία τουλάχιστον από το 1995, όταν ιδρύθηκε το Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS) – αν και τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί εκβρασμοί παρόμοιας κλίμακας. Πέρυσι ένα κοπάδι 55 φαλαινών πέθανε μετά από εκβρασμό στο Lewis. Μόνο 15 από τις φάλαινες ήταν ζωντανές όταν ξεβράστηκαν στην ακτή. Μία από αυτές επανατοποθετήθηκε επιτυχώς, ενώ οι υπόλοιπες χρειάστηκε να υποβληθούν σε ευθανασία.
Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο μεγαλύτερος εκβρασμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε χώρα το 1927, όταν 126 φάλαινες – δολοφόνοι πέθαναν στο Dornoch Firth στα Highlands.
Όλο και πιο συχνά τα περιστατικά μαζικών εκβρασμών
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου των Νήσων Όρκνεϊ δήλωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις με εκπροσώπους της κοινότητας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διάθεσης των πτωμάτων.
“Σε προηγούμενες περιπτώσεις όπου φάλαινες είχαν ξεβραστεί στις ακτές μας και στη συνέχεια πέθαιναν, η προσέγγιση της ομάδας μας σχετικά με την απόρριψη των σωμάτων ήταν να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Η εκτίμησή μας σε αυτή την περίπτωση, δεδομένης της κλίμακας του περιστατικού και των πιθανών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία, είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν πιο συγκεκριμένα μέτρα, για παράδειγμα να θαφτούν εκεί που βρίσκονται ή να μεταφερθούν τα πτώματα σε μεγάλο χώρο ταφής, αλλού”, δήλωσε.
Ο Andrew Brownlow του Scottish Marine Animal Stranding Scheme δήλωσε ότι μαζικοί εκβρασμοί τέτοιας κλίμακας γίνονται όλο και πιο συχνοί στη Σκωτία. “Τα τελευταία 10 περίπου χρόνια έχουμε παρατηρήσει αύξηση τόσο στον αριθμό των μαζικών περιστατικών εκβρασμού γύρω από τη Σκωτία όσο και στο μέγεθος των περιστατικών, στον αριθμό των ζώων που αφορά. Αυτό είναι ελαφρώς ανησυχητικό και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι απλώς υπάρχουν περισσότερα ζώα εκεί έξω ή μπορεί να είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται αυτά τα ζώα”.