Σλοβακία: Η στιγμή της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού – Βίντεο

Διαβάζεται σε 5'
Ο Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του
Ο Ρόμπερτ Φίτσο μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του AFP

Νέο βίντεο βλέπει το φως της δημοσιότητας από το περιστατικό με τους πυροβολισμούς κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης πυροβολήθηκε εν ψυχρώ πολλές φορές στην πόλη Χαντλόβα, μπροστά από κτίριο όπου είχε διεξαχθεί κυβερνητική συνεδρίαση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοσοκομείου της Χαντλόβα, ο 59χρονος Φίτσο είχε τις αισθήσεις του όταν έφτασε στις εγκαταστάσεις τους κι αμέσως του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια, ο ίδιος διακομίστηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της Μπάνσκα Μπίστρικα, μίας γειτονικής μεγαλύτερης πόλης, καθώς η κατάσταση της υγείας του θεωρήθηκε κρίσιμη.

Τα τελευταία λεπτά, το φως της δημοσιότητας βλέπει βίντεο – ντοκουμέντο από τη στιγμή των πυροβολισμών κατά του Φίτσο, με τον δράστη -σύμφωνα με σλοβακικά ΜΜΕ- να είναι ένας 71χρονος από την πόλη Levice, τα κίνητρα του οποίου παραμένουν άγνωστα.

Όπως διακρίνεται στο βίντεο, ο δράστης πλησιάζει τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας και πυροβολεί εναντίον του πέντε φορές.

Άμεσα στο σημείο σπεύδουν άνδρες της ασφάλειας του Φίτσο, ενώ ακολουθούν σκηνές πανικού.

Σημειώνεται πως οι πληροφορίες για τα τραύματα του Σλοβάκου πρωθυπουργού παραμένουν συγκεχυμένες, με τα τελευταία στοιχεία να αναφέρουν ότι φέρει τρία τραύματα από πυροβολισμό: δύο στο χέρι και ένα στην κοιλιά. Το σίγουρο, προς στιγμήν, είναι ότι υποβάλλεται σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση.

Το βίντεο από τη στιγμή των πυροβολισμών κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού

Στη συνέχεια, βίντεο δείχνουν τον Σλοβάκο πρωθυπουργό να μεταφέρεται αιμόφυρτος προς το υπηρεσιακό του όχημα, ενώ οι αρχές προχωρούν στη σύλληψη του δράστη.

Μάρτυρας ανέφερε στο Reuters ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Χάντλοβα, περίπου 150 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.

Διεθνείς αντιδράσεις για την επίθεση κατά του Φίτσο

Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την επίθεση σε βάρος του Ρόμπερτ Φίτσο. Πρώτη η πρόεδρος της χώρας, Zuzana Čaputová, εξέδωσε δήλωση καταδικάζοντας τη «βίαιη» επίθεση και ευχήθηκε στον πρωθυπουργό πλήρη ανάρρωση.

“Καταδικάζω σθεναρά την ποταπή επίθεση στον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο”, δήλωσε σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πιο πολύτιμο κοινό μας καλό. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του”.

 

Την επίθεση καταδίκασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. “Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις”, έγραψε μεταξύ άλλων ο Σαρλ Μισέλ.

Ευχές για ταχεία ανάρρωση απέστειλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας σοκαρισμένος από την επίθεση.

“Σοκαρισμένος από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας. Του εύχομαι ταχεία ανάρρωση”, έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

“Άνανδρη” χαρακτήρισε την επίθεση στον Φίτσο ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

“Η είδηση της άνανδρης απόπειρας δολοφονίας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Φίκο με συγκλόνισε πολύ. Η βία δεν πρέπει να έχει θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτή τη στιγμή, οι σκέψεις μου είναι με τον Robert Fico, την οικογένειά του και τους πολίτες της Σλοβακίας”, έγραψε ο Σολτς.

Σοκαρισμένος από την επίθεση σε βάρος του φίλου του, δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

“Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από την αποτρόπαια επίθεση εναντίον του φίλου μου, πρωθυπουργού Robert Fico. Προσευχόμαστε για την υγεία του και τη γρήγορη ανάρρωσή του! Ο Θεός να ευλογεί τον ίδιο και τη χώρα του”, έγραψε σε ανάρτησή του ο Όρμπαν.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε, επίσης, σοκαρισμένος από τον πυροβολισμό.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, δήλωσε ότι είναι “τρομοκρατημένος και εξοργισμένος με την επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας. Η Ισπανία βρίσκεται στο πλευρό του Ρόμπερτ Φίτσο, της οικογένειάς του και του σλοβακικού λαού σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές. Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να δικαιολογήσει τη βία”.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε τον πυροβολισμό κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσοο, χαρακτηρίζοντας την επίθεση αποτρόπαια. “Θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι η βία δεν θα γίνει κανόνας σε καμία χώρα”.

“Τα πιο ειλικρινή λόγια συμπαράστασης, καθώς και τις ευχές του για ταχεία και πλήρη ανάρρωση” μετέφερε στον Φίτσο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ο Σλοβάκος πρωθυπουργός φέρεται να θαυμάζει για τον αυταρχισμό του.

“Αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί” πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος -αφού ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση- δήλωσε: “Καταδικάζουμε αυτή τη φρικτή πράξη βίας. Η πρεσβεία μας βρίσκεται σε στενή επαφή με την κυβέρνηση της Σλοβακίας και είναι έτοιμη να βοηθήσει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα