Σλοβακία: “Μοναχικός λύκος” πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού

Διαβάζεται σε 4'
Σλοβακία: “Μοναχικός λύκος” πίσω από την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού
Αστυνομικοί έξω από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο Φίτσο AP Photo Denes Erdos

Πληροφορίες για τη δράση του ύποπτου που κατηγορείται για “απόπειρα δολοφονίας εκ προμελέτης” σε βάρος του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, έδωσε ο πρόεδρος της χώρας. Τα νεότερα για την κατάσταση της υγείας του Φίτσο.

Στο νοσοκομείο μετά το πολύωρο χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη, ύστερα από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, παραμένει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

Το περιστατικό έλαβε χώρα, το μεσημέρι της Τετάρτης (15/5), στην πόλη Χάντλοβα, όταν ο Φίτσο δέχθηκε πολλούς πυροβολισμούς από έναν άνδρα, ο οποίος και συνελήφθη άμεσα από τις Αρχές.

Ο πρόεδρος της Σλοβακίας, Πέτερ Πελεγκρίνι, κατάφερε να έχει ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Φίτσο και, σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός είναι “σε θέση να μιλήσει”, αλλά η κατάστασή του παραμένει “πολύ κρίσιμη”.

“Μπορεί να μιλήσει, αλλά μόνο για κάποιες προτάσεις”, τόνισε ο Πελεγκρίνι έξω από το νοσοκομείο στην Μπάνσκα Μπίστριτσα, όπου νοσηλεύεται ο 59χρονος πρωθυπουργός.

“Είναι πολύ, πολύ καταβεβλημένος. Η κατάσταση της υγείας του είναι ακόμα πολύ κρίσιμη, πρόσθεσε.

Η Μίριαμ Λαπουνίκοβα, διευθύντρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου F.D. Roosevelt στη Μπάνσκα Μπίστριτσα όπου εισήχθη ο Φίτσο, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε πεντάωρη χειρουργική επέμβαση, με δύο ομάδες να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα πολλαπλά τραύματα που προκλήθηκαν από τα πυρά.

“Σε αυτή τη φάση η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί αλλά είναι πραγματικά πολύ σοβαρή, θα είναι σε μονάδα εντατικής θεραπείας”, δήλωσε η ίδια σε δημοσιογράφους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινακ δήλωσε ότι οι γιατροί κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση της υγείας του Φίτσο κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για να διασφαλίσουν την περαιτέρω βελτίωσή της.

“Δυστυχώς η κατάσταση συνεχίζει να είναι πολύ σοβαρή λόγω της πολυπλοκότητας των τραυμάτων αλλά όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση”, δήλωσε ο Κάλινακ.

Η διακομιδή του Φίτσο στο νοσοκομείο
Η διακομιδή του Φίτσο στο νοσοκομείο Jan Kroslak/TASR via AP

“Μοναχικός λύκος” ο δράστης

Στην απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Φίτσο επανήλθε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μάτους Σούτα Έστοκ.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο Έστοκ δήλωσε για τον ύποπτο ότι ενήργησε μόνος του και είχε συμμετάσχει σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

“Είναι ένας μοναχικός λύκος που ριζοσπαστικοποιήθηκε κατά την τελευταία περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές”, δήλωσε.

“Η σλοβακική αστυνομία εργάζεται με βάση ένα και μοναδικό σενάριο της επίθεσης και ο ύποπτος κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας εκ προμελέτης”, υποστήριξε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η επίθεση είχε πολιτικά κίνητρα.

Σε άλλο σημείο, ο Έστον δήλωσε ότι ο ύποπτος διαφωνούσε με τις πολιτικές της κυβέρνησης για τη δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης και ότι η επίθεση ήταν προμελετημένη.

Το προφίλ του δράστη

Πληροφορίες θέλουν τον δράστη να φώναξε στον πρωθυπουργό “Robo έλα εδώ”, πριν αρχίσει να πυροβολεί.

Σλοβακικά ΜΜΕ που επικαλείται το Reuters, αναφέρουν ότι ο δράστης είναι συγγραφέας τριών ποιητικών συλλογών και μέλος της Σλοβακικής Εταιρείας Συγγραφέων, ενώ έχει εργαστεί κατά το παρελθόν ως φύλακας σε εμπορικό κέντρο.

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για έναν 71χρονο από ένα χωριό της κεντρικής Σλοβακίας, ο οποίος φέρεται να κατείχε νόμιμα το όπλο που χρησιμοποίησε.

Σε εικόνες που κυκλοφόρησαν, ο δράστης, που φορούσε ένα ανοιχτό μπλε πουκάμισο, απεικονίζεται να κάθεται ακινητοποιημένος στο έδαφος, με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του.

Βίντεο που δημοσίευσε το πρακτορείο NEXTA δείχνει τον 71χρονο να ανακρίνεται από τις αρχές. Όπως ισχυρίστηκε, το έκανε επειδή διαφωνούσε με τις πολιτικές της κυβέρνησης. “Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα για το τι σκόπευε ο πατέρας μου, τι σχεδίαζε, τι συνέβη” ανέφερε ο γιος του στο σλοβακικό πρακτορείο Aktuality.sk.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα