Σόιμπλε: Δεν είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα

default image

Έντονη αντιπαράθεση στη γερμανική βουλή για την Ελλάδα. Ο Β. Σόιμπλε μίλησε για το δάνειο στη χώρα μας, το δημοψήφισμα του Παπανδρέου και τις νουθετήσεις στον Αλέξη Τσίπρα

“Όλοι συμφωνούμε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση” ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και τονίζει όπως και η Καγκελάριος πως “Θα ήθελα να υπενθυμίσει σε εκείνους που ανήκουν από το 2010 στο κοινοβούλιο, με τη ρητορική μας θα πρέπει όλοι να πιστέψουμε και να πούμε ότι τη μεγαλύτερη δυσκολία την έχουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα”.

Στη συνέχεια ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στην έναρξη του μνημονίου για την Ελλάδα. “Όμως θα πρέπει να αναλύσει κανείς σωστά την κατάσταση και πως έχουν τα πράγματα. Ακούστε και θα πρέπει να αντέξετε αυτά που θα πω” ανέφερε απευθυνόμενος στον Γκίζι του Die Linke από τον οποίο δέχτηκε σφοδρή κριτική νωρίτερα στη βουλή. “Προσφέραμε στην Ελλάδα ένα δάνειο 240 δις ευρώ και κούρεμα χρέους 100 δις ευρώ, με την Γερμανία να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο βάρος” σημείωσε.

Στη συνέχεια ο Γερμανός πολιτικός αναφέρθηκε στο περιστατικό των Καννών. “Ήμουν εκεί, μπορώ να επιβεβαιώσω πως είχαμε συμφωνήσει με τον Ανδρέα Παπανδρέου το δημοψήφισμα να γίνει το συντομότερο δυνατό. Η επιλογή τότε ήταν για την παραμονή ή όχι στο ευρώ”. “Δεν σταματήσαμε εμείς το δημοψήφισμα είπε, από την κυβέρνησή του εκδιώχθηκε”. Ο Γερμανός μάλιστα που προανήγγειλε πως θα μιλήσει σοβαρά για τα πράγματα, παραδέχτηκε πως είχε βάλει στοίχημα με τον Ισπανό ομόλογό του τότε, πως ο Παπανδρέου θα προχωρούσε στο δημοψήφισμα.

Στη συνέχεια ο κ. Σόιμπλε σημείωσε πως κανείς δεν μπήκε με το ζόρι στο πρόγραμμα, αλλά αυτό συνέβη μετά από διαπραγματεύσεις. Στη συνέχεια σημείωσε πως ” όλη η πολεμική απέναντι σε εμένα και την Άνγκελα Μέρκελ είναι άσχετη. Για να είναι το ευρώ σταθερό και οικονομικά βιώσιμο πρέπει να παραμείνει κανείς πιστός στους νόμους”.

Στο επίπεδο της νέα συμφωνίας, συντάχθηκε με τη γραμμή Μέρκελ, λέγοντας πως καμιά συζήτηση δεν μπορεί να διεξαχθεί πριν γίνει το δημοψήφισμα. Σε γενικές γραμμές ανέφερε πως η προσέγγιση της Ελλάδα για τη βοήθεια δεν λειτουργεί. “Γνωρίζω τα επιχειρήματα ‘χωρίς πολιτική ένωση, δεν υπάρχει νομισματική’, αλλά και πάλι η ευρωζώνη δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν “εμπιστευόμαστε έναν εταίρο”. Στη συνέχεια τόνισε πως είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως δεν μπορεί να κάνει προεκλογικό αγώνα για παραμονή στο ευρώ χωρίς προϋποθέσεις.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στο ζήτημα του καθεστώτος ληξιπρόθεσμης οφειλής και σημείωσε πως σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΔΝΤ έχουμε ένα πιστωτικό γεγονός. Σε ό, τι αφορά το δημοψήφισμα ανέφερε πως κατά την άποψή του δεν είναι βέβαιο πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα