“Σοκ και τραγωδία”: Ο γαλλικός και ο διεθνής Τύπος για την επικράτηση της Λεπέν

Διαβάζεται σε 4'
“Σοκ και τραγωδία”: Ο γαλλικός και ο διεθνής Τύπος για την επικράτηση της Λεπέν
AP Photo/Thomas Padilla

Τι γράφουν γαλλικά και διεθνή ΜΜΕ για το σοκ των γαλλικών εκλογών και την πρώτη νίκη της ακροδεξιάς. Στο “κάδρο” ο αποδεκατισμένος Μακρόν μετά από κίνηση-μπούμερανγκ.

Η πρώτη νίκη ακροδεξιού κόμματος στην Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία σόκαρε την Ευρώπη και, όπως ήταν λογικό, έγινε πρώτο θέμα στον γαλλικό και διεθνή Τύπο.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρί Λεπέν (RN) αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, λαμβάνοντας το 33% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο ήρθε δεύτερο με 28%, ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έλαβε το 20% των ψήφων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Ipsos, ο πρώτος γύρος αναμένεται να καθορίσει μόλις 65-85 από τις 577 συνολικά έδρες της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, ενώ σε 285 με 315 προκρίνονται 3 υποψήφιοι. Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα της Γαλλίας στο δεύτερο γύρο προκρίνονται οι δύο πρώτοι του πρώτου γύρου, καθώς και οι υποψήφιοι που συγκέντρωσαν πάνω από το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα είναι παρών σε 390 έως 430 περιφέρειες, το Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς θα είναι παρόν σε 370 ως 410 περιφέρειες και η παράταξή Μακρον θα είναι παρούσα σε 290 ως 330 περιφέρειες, σύμφωνα με την Ipsos.

Υπό τον φόβο μίας ακροδεξιάς κυβέρνησης, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε έναν «μεγάλο συνασπισμό Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων» στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ενάντια στο RN.

 

Από την πλευρά της, η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που αναδείχθηκε δεύτερη στον σημερινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας θα αποσύρει τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή σε περίπτωση που βρεθούν στην τρίτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας.

Η “γαλλική τραγωδία” και το “μπούμερανγκ” στον Μακρόν

Στον γαλλικό Τύπο, η πρώτη επικράτηση της ακροδεξιάς σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από διαδικτυακά και έντυπα Μέσα Ενημέρωσης.

Ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro γράφει: “Η μάχη είναι σε εξέλιξη μεταξύ Μπαρντέλα και Μελανσόν», ενώ στο editorial της εφημερίδας υπάρχει εκτενές άρθρο με τίτλο “Γαλλική τραγωδία”.

Η καθημερινή εφημερίδα Libération κάνει λόγο για “σοκ”, καλώντας για σχηματισμό μπλοκ που θα εμποδίσει τη νίκη της ακροδεξιάς.

Για “μεγάλο χαμένο του πρώτου γύρου” τον Εμανουέλ Μακρόν γράφει το γαλλικό “20 minutes”, ενώ κάνει λόγο για “διχασμό” στο στρατόπεδο του Γάλλου προέδρου. Ανάλογο τίτλο έχει η “Le Monde”

 

“Η ακροδεξιά στο κατώφλι της εξουσίας” γράφει η Aujourd’hui, ενώ η Parisien σχολιάζει το “μπούμερανγκ” στον Μακρόν, αναφορικά με την πρωτοβουλία του να διαλύσει την εθνοσυνέλευση και να πάει σε εκλογές. Στο ίδιο μήκος και το France24.

Πρώτο θέμα η Λεπέν και στα διεθνή Μέσα

 

“Ο Μακρόν τελείωσε”, γράφει το Politico που αναζητά… αντίπαλο για τη Λεπέν.

 

 

Δεύτερο θέμα οι γαλλικές εκλογές στον Guardian που έχει τίτλο “Η ακροδεξιά παίρνει προβάδισμα στις γαλλικές εκλογές”.

Καθαρά… ειδησεογραφικά προσέγγισαν την πρώτη νίκη της ακροδεξιάς και άλλα κορυφαία διεθνή Μέσα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα