Σοκαριστικές μαρτυρίες από τη Ράφα: “Σαν να είμαστε στη λίστα αναμονής για να πεθάνουμε”

Διαβάζεται σε 5'
Σοκαριστικές μαρτυρίες από τη Ράφα: “Σαν να είμαστε στη λίστα αναμονής για να πεθάνουμε”
Εικόνες από τη Ράφα AP Photo/Fatima Shbair, File

Απανθρακωμένες σοροί, διαμελισμένα σώματα και αίματα παντού. Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τη Ράφα, όπου οι άνθρωποι δεν μπορούν ούτε να αναγνωρίσουν τους συγγενείς τους μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό.

Παγκόσμια κατακραυγή έχει προκαλέσει η ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαστινίων στη Ράφα, που είχε χαρακτηριστεί ασφαλής για τους αμάχους. Περισσότεροι από 40 είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι στόχευσε με ακρίβεια υποδομές της Χαμάς, εξουδετερώνοντας δύο υψηλόβαθμα στελέχη της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Παρά την διεθνή κατακραυγή όμως, το Ισραήλ ενέτεινε σήμερα τα αεροπορικά πλήγματά του στην περιοχή, φέρνοντας έκτακτη σύγκληση συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Να σημειωθεί πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό «τραγικό ατύχημα».

Εικόνες που κατέγραψαν εργαζόμενοι της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία υπογράμμισε ότι η τοποθεσία που βομβαρδίστηκε είχε χαρακτηριστεί από τον ισραηλινό στρατό «ανθρωπιστική ζώνη», δείχνουν το χάος: ασθενοφόρα με σειρήνες να ουρλιάζουν, τραυματιοφορείς μέσα στη νύχτα στον φλεγόμενο καταυλισμό που διακομίζουν τραυματίες, ανάμεσά τους παιδιά.

«Οι εικόνες της περασμένης νύχτας αποτελούν χειροπιαστή απόδειξη του ότι η Ράφα έχει μετατραπεί σε κόλαση πάνω στη Γη», ανέφερε μέσω X ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του UNRWA, σύμφωνα με τον οποίο «αγνοούνται» εργαζόμενοι της υπηρεσίας του.

Την ίδια απελπιστική εικόνα δίνουν και οι μαρτυρίες ανθρώπων από την περιοχή που περιέγραψαν τη φρικτή σκηνή αργά το βράδυ της Κυριακής, την οποία αρκετοί χαρακτήρισαν ως μία από τις πιο φρικιαστικές του πολέμου.

Ο Mohammad Al-Haila, 35 ετών, ανέφερε ότι είδε μια τεράστια λάμψη που ακολουθήθηκε από διαδοχικές εκρήξεις. Τότε είδε τις φλόγες.

«Ένιωθα ότι το σώμα μου είχε παγώσει από τον φόβο» είπε ο Haila, στην εφημερίδα Washington Post. Έτρεξε προς την περιοχή για να αναζητήσει συγγενείς.

«Είδα φλόγες, απανθρακωμένα σώματα, ανθρώπους να τρέχουν από παντού και οι εκκλήσεις για βοήθεια να γίνονται πιο δυνατές. Ήμασταν ανίσχυροι να τους σώσουμε».

Ο Haila έχασε επτά συγγενείς στην επίθεση. Τέσσερα ήταν παιδιά. «Δεν μπορέσαμε να τους αναγνωρίσουμε επειδή ήταν απανθρακωμένοι» είπε. «Τα πρόσωπα είχαν διαβρωθεί και τα χαρακτηριστικά εξαφανίστηκαν εντελώς».

Αποτρόπαιες εικόνες και μαρτυρίες που σοκάρουν

Ο Ahmed Al-Rahl εξακολουθεί να ακούει τις κραυγές. Αυτός και η οικογένειά του ετοιμάζονταν για ύπνο όταν άκουσαν πολλές μεγάλες εκρήξεις, είπε ο 30χρονος.

«Κανείς δεν ήξερε τι να κάνει. Τα παιδιά που ήταν με τις οικογένειές τους σε αυτές τις σκηνές έσπευσαν κοντά μας, ζητώντας μας να σώσουμε τους γονείς τους που καίγονταν».

«Δεν ήξερα τι να κάνω για να βοηθήσω τους ανθρώπους που καίγονταν», είπε. Γύρω του υπήρχαν «τεμαχισμένα σώματα, απανθρακωμένα σώματα, παιδιά χωρίς κεφάλια, σώματα που έμοιαζαν να έχουν λιώσει», είπε.

Δεν υπήρχε νερό για την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία κατέκαψε τις υφασμάτινες και πλαστικές σκηνές. Τα δοχεία αερίου που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα εξερράγησαν, είπε ο Rahl.«Είδα με τα μάτια μου κάποιον να καίγεται και να κλαίει για βοήθεια και δεν μπορούσα να σώσω τη ζωή του», είπε.

Ο Mohammad Abu Shahma, 45 ετών, έσπευσε να ελέγξει την οικογένειά του όταν άκουσε ότι η φωτιά εξαπλώνεται. Η σκηνή του αδερφού του απείχε περίπου ένα τέταρτο του μιλίου από το μακελειό. Βρήκε νεκρό τον αδερφό του, πατέρα 10 παιδιών, και την 3χρονη ανιψιά του. “Υπήρχε αίμα παντού”, είπε ο Shahma.

Πιο δυτικά, σε μια κλινική που διευθύνεται από το International Medical Corps, ο πλαστικός χειρουργός Ahmed al-Mokhallalati ανέφερε πως ένα κοριτσάκι ρωτούσε περαστικούς αν είχαν δει τους γονείς του.

Πολλοί άνθρωποι ήρθαν με φρικτά τραύματα και χρειάστηκε να ακρωτηριαστούν“, είπε, καθώς σκάγια πέταξαν στον καταυλισμό και τρύπησαν τις σκηνές των ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια μιας εξαντλητικής, αδυσώπητης νύχτας, αυτός και οι συνάδελφοί του έκαναν χειρουργικές επεμβάσεις τουλάχιστον 12 ωρών, είπε ο Mokhallalati .

Τα δύο κύρια νοσοκομεία της Ράφα έχουν εκκενωθεί. Το μικρότερο νοσοκομείο του Κουβέιτ δήλωσε τη Δευτέρα ότι έπρεπε να κλείσει μετά από επανειλημμένες επιθέσεις. Μία από τις μόνες επιλογές που έμειναν ήταν το Νοσοκομείο Μαρτύρων al-Aqsa, μια δύσκολη διαδρομή μακριά στο κέντρο της Γάζας.

Ο Mokhallalati αφηγήθηκε την επέμβαση σε ένα 6χρονο κορίτσι με βαθιά τραύματα από σκάγια που εκτείνονταν από τον μηρό μέχρι την κοιλιά του. “Πέθανε νωρίς το πρωί της Δευτέρας”, είπε.

Ο Shahma πέρασε τη Δευτέρα μαζεύοντας τα πράγματά του. Η οικογένειά του είχε αποφασίσει ότι γυναίκες και παιδιά θα μετακομίσουν στο Mawasi, είπε, και οι άνδρες θα έμεναν στο κοντινό Khan Younis. «Δεν βρήκαμε καν χρόνο να θρηνήσουμε για αυτούς που χάσαμε», είπε. «Το μόνο που έχει σημασία για εμάς τώρα είναι να σώσουμε αυτούς που έχουν απομείνει».

Ο Haila πέρασε όλη τη μέρα ψάχνοντας σε καμένα πτώματα για τυχόν σημάδια αγνοούμενων μελών της οικογένειάς του. «Αυτό που ζούμε δεν μπορεί να περιγραφεί», είπε. Ήταν σαν να είσαι «στη λίστα αναμονής» για να πεθάνεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα