“Σόου” Νετανιάχου με συγγνώμες και χάρτες – Οργή διαδηλωτών έξω από το σπίτι του

Διαβάζεται σε 7'
“Σόου” Νετανιάχου με συγγνώμες και χάρτες – Οργή διαδηλωτών έξω από το σπίτι του
AP Photo/Ohad Zwigenberg, Pool

Η οργή στο Ισραήλ έφτασε στην… πόρτα του και οι πιέσεις των ΗΠΑ έγιναν αμφισβήτηση, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου όμως συνεχίζει ανυποχώρητος, αγνοώντας την κατακραυγή και τις απειλές της Χαμάς. Η “άδεια” συγγνώμη και μία σπάνια συνέντευξη Τύπου που έγινε σόου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε «συγγνώμη» το βράδυ της Δευτέρας από τις οικογένειες των έξι Ισραηλινών ομήρων που βρέθηκαν νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας και ενταφιάστηκαν χθες και σήμερα.

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των ομήρων, σε μια σπάνια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Νετανιάχου είπε: «Σας ζητώ συγγνώμη που δεν τους φέραμε πίσω ζωντανούς. Ήμασταν κοντά αλλά δεν τα καταφέρουμε».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι το Ισραήλ δεν θα δεχτεί τη «σφαγή» των έξι ομήρων και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς «θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Επανέλαβε επίσης ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο του Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, μιας στενής λωρίδας γης στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. «Η υλοποίηση των πολεμικών στόχων περνά από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», δήλωσε.

«Είμαι ευέλικτος στα μέρη όπου μπορώ να είμαι ευέλικτος», είπε, ωστόσο, στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, «πρέπει όλοι να επιμείνουμε», υποστήριξε.

Στη συνέχεια έδειξε έναν χάρτη του Ισραήλ και της Γάζας για να εξηγήσει γιατί ο ισραηλινός έλεγχος στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας είναι κρίσιμος για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Το θέμα του ελέγχου αυτής της περιοχής έχει μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων, αφού η Χαμάς απαιτεί να αποσυρθεί ο ισραηλινός στρατός από τα σύνορα του θύλακα με την Αίγυπτο.

Παράλληλα είπε ότι είναι “απόλυτα αφοσιωμένος στην επίτευξη συμφωνίας”, αλλά «δυστυχώς δεν είδαμε παρόμοια απάντηση από τη Χαμάς».

Μιλώντας για τους έξι ομήρους που βρέθηκαν νεκροί την Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας, υποστήριξε ότι «ο φόνος τους δεν οφείλεται στην απόφασή μας (σ.σ. για τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας) αλλά στην ίδια τη Χαμάς». Είπε μάλιστα ότι «αυτοί οι φονιάδες εκτέλεσαν έξι από τους ομήρους μας με μια σφαίρα στον σβέρκο».

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να αποπέμψει από την κυβέρνηση τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι όσο υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ τους μπορούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται. Σχολίασε επίσης ότι όλοι οι υπουργοί έχουν υποχρέωση να τηρούν τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου.

Κύμα οργής στους δρόμους – Διαδηλωτές έφτασαν έξω από το σπίτι του

Οι μαζικές διαδηλώσεις για τον θάνατο των έξι ομήρων και την απαίτηση για άμεση συμφωνίας κατάπαυσης συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ της Δευτέρας. Μάλιστα, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα, η αστυνομία συνέλαβε βίαια διαδηλωτές έξω από το σπίτι του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Όρισμένοι διαδηλωτές έσπασαν ένα φράγμα της αστυνομίας κοντά στο σπίτι του Νετανιάχου και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Μερικοί κουβαλούσαν φέρετρα που συμβολίζοντας τους έξι ομήρους που εκτελέστηκαν από τη Χαμάς.

Νωρίτερα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν σε όλο το Ισραήλ, εκφράζοντας την οργή τους απέναντι στον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται γενική απεργία η οποία παρέλυσε τη χώρα.

Ογκώδεις διαδηλώσεις στο Ισραήλ Associated Press
Ογκώδεις διαδηλώσεις στο Ισραήλ Associated Press

Ογκώδεις διαδηλώσεις στο ΙσραήλΗ ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 29 άτομα κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων στο Τελ Αβίβ, κατηγορώντας τους για βανδαλισμούς, διατάραξη της δημόσιας τάξης και επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.

 

Η πίεση, η τελική πρόταση και η αμφισβήτηση Νετανιάχου από Μπάιντεν

Σύμφωνα με αξιωματούχους η ανάγκη για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα είναι επιτακτική κι αυτό και η πίεση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ και τον Νετανιάχου εντείνεται.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν με την Αίγυπτο και το Κατάρ για το τελικό περίγραμμα μιας –  τελικής αυτή τη φορά – συμφωνίας “τελεσίγραφο”, την οποία σχεδιάζουν να παρουσιάσουν στις εμπλεκόμενες πλευρές τις επόμενες εβδομάδες. Εάν οι δύο πλευρές δεν την αποδεχθούν, αυτό θα μπορούσε να σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης που μίλησε στην Washington Post υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει για ιδιωτικές και ευαίσθητες διαβουλεύσεις. Αξιωματούχοι του Μπάιντεν δήλωσαν ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η ανακάλυψη των έξι ομήρων θα κάνει πιο πιθανό ή λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία το Ισραήλ και η Χαμάς τις επόμενες εβδομάδες.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι είναι κοντά στο να παρουσιάσει μια τελική πρόταση για μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, ωστόσο είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια τέτοια συμφωνία.

Μιλώντας κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο για μια συνάντηση με Αμερικανούς διαπραγματευτές που χειρίζονται το θέμα μιας συμφωνίας, ο Μπάιντεν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, με τον Μπάιντεν να απαντά μονολεκτικά: «Όχι».

Σε άλλη ερώτηση αν ο ίδιος σχεδιάζει να παρουσιάσει μια τελική συμφωνία για τους ομήρους στις δύο πλευρές αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν είπε: «Είμαστε πολύ κοντά σε αυτό».

«Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε αν θα πετύχει μια συμφωνία.

Η Χαμάς δημοσίευσε βίντεο με τους έξι νεκρούς ομήρους – “Οι όμηροι θα επιστρέψουν σε σάβανα…”

Ένα βίντεο που δείχνει τους έξι νεκρούς ομήρους να μιλούν σε μια κάμερα έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς, ενώ έκανε γνωστό ότι θα δημοσιεύσει το «τελευταίο τους μήνυμα στον κόσμο».

Στο βίντεο φαίνονται και οι έξι όμηροι, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν από τον ισραηλινό στρατό την Κυριακή (01/09), να επιβεβαιώνουν την ταυτότητά τους, λίγο πριν εμφανιστεί ένα καρέ που απειλεί ότι θα δημοσιεύσει τα «τελευταία τους μηνύματα».

Το εν λόγω βίντεο που κυκλοφόρησε στο Telegram, τελειώνει με την απειλή ότι το μήνυμα θα κυκλοφορήσει τις επόμενες ώρες.

Παράλληλα, απείλησε απόψε ότι οι όμηροι θα επιστρέψουν στους συγγενείς τους «τυλιγμένοι σε σάβανα» εάν το Ισραήλ συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του.

Ο Άμπου Ουμπάινταν, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, ανέφερε ότι η οργάνωση έδωσε νέες οδηγίες στους φύλακες για το πώς να χειριστούν τους ομήρους εάν οι ισραηλινές δυνάμεις πλησιάσουν στα σημεία όπου βρίσκονται, στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι νέες οδηγίες, τις οποίες δεν διευκρίνισε, δόθηκαν στους φρουρούς των ομήρων μετά την επιχείρηση διάσωσης τεσσάρων ατόμων από τις ισραηλινές δυνάμεις, τον Ιούνιο. Σε εκείνη την επιχείρηση ο στρατός απελευθέρωσε τους ομήρους εξαπολύοντας μια επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

«Η επιμονή του Νετανιάχου να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους μέσω στρατιωτικών πιέσεων, αντί να επισφραγίσει μια συμφωνία, σημαίνει ότι θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους σαβανωμένοι. Οι οικογένειες πρέπει να επιλέξουν αν τους θέλουν νεκρούς ή ζωντανούς», είπε ο εκπρόσωπος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα