Σουδάν: Απομακρύνθηκαν άλλοι 13 Έλληνες – Ανάμεσά τους και ο Μητροπολίτης Νουβίας
Συνεχίζεται η απομάκρυνση των Ελλήνων που είχαν εγκλωβιστεί στο Σουδάν. Μεταφέρθηκαν άλλα 13 άτομα στην Ιορδανία. Ποια η κατάσταση του διασωληνωμένου τραυματία. Εκκλήσεις του ΟΗΕ για θύματα αμάχους στις συγκρούσεις.
- 26 Απριλίου 2023 07:57
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης των Ελλήνων του Σουδάν, με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να γνωστοποιεί τον απεγκλωβισμό άλλων 13 ατόμων το πρωί της Τετάρτης.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ, “ακόμα δεκατρία άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν αργά χθες το βράδυ πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας“.
Όπως γνωστοποίησε μάλιστα, στους απεγκλωβισθέντες συμπεριλαμβάνεται ο Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας.
Σημειώνεται δε, πως ο Νίκος Δένδιας, έχει εκφράσει τις θερμές ευχαριστίες του στην Γερμανίδα ομόλογό του, Annalena Baerbock, για τη βοήθεια που παρέχει η χώρα της στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.
Το Σουδάν εξακολουθεί να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, ωστόσο οι συγκρούσεις ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του στρατού και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης έχουν προσωρινά περιοριστεί μετά την ανακοίνωση της τριήμερης κατάπαυσης πυρός προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν οι άμαχοι.
Εν τω μεταξύ, συναγερμό σήμανε ο ΠΟΥ μετά την κατάληψη εργαστηρίου που περιέχει παθογόνους οργανισμούς ιλαράς και χολέρας και άλλα επικίνδυνα υλικά από ενόπλους στο Χαρτούμ.
Μέχρι στιγμής, με βάσει και τις χθεσινές ανακοινώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, έχουν απομακρυνθεί από το Χαρτούμ πάνω από 63 άτομα.
Η κατάσταση του 54χρονου που τραυματίστηκε στο Χαρτούμ
Διασωληνωμένος σε σοβαρή κατάσταση στη ΜΕΘ του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου συνεχίζει να νοσηλεύεται ο 54χρονος ομογενής από το Σουδάν που έφτασε χθες στην Αθήνα μαζί με άλλα 16 άτομα από το Χαρτούμ. Το απόγευμα της Τρίτης υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση για τα τραύματα στην κοιλιακή χώρα, στα πόδια και στο πρόσωπο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πρωί της Τετάρτης θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της υγείας του καθώς και για το αν θα χρειαστεί νέο χειρουργείο.
Ο Έλληνας τραυματίας έφτασε στην Ελλάδα με ειδική ναυλωμένη πολιτική πτήση Lifeline ενώ στο αεροσκάφος επιβιβάσθηκε και ο γιος του, περίπου 16-17 ετών.
Ο άνδρας, ο οποίος τραυματίστηκε έξω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ, είναι ανάμεσα στους Έλληνες που διέφυγαν με τη βοήθεια γαλλικών ειδικών δυνάμεων, και η κατάστασή του ήταν τέτοια που δεν επετράπη η μεταφορά του με το C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας που έφτασε στην 112 Πτέρυγα Μάχης στις 10:30 το πρωί της Τρίτης (25/4).
Το C-27 προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί αργά το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου να παραλάβει τους Έλληνες πολίτες που απεγκλωβίστηκαν από το εμπόλεμο Σουδάν.
Ακόμα δέκα Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν και αφίχθησαν με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας, ενώ λίγο νωρίτερα άλλοι επτά Έλληνες απελευθυερώθηκαν και έφτασαν οδικώς στην Αίγυπτο.
Ο ΟΗΕ καταδικάζει τις επιθέσεις με θύματα αμάχους
Ο ειδικός επιτετραμμένος και επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν καταδίκασε χθες Τρίτη το βράδυ, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στο κράτος της βορειοανατολικής Αφρικής «περιφρονούν το δίκαιο του πολέμου», εξαπολύοντας επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές αδιαφορώντας για την τύχη των αμάχων.
«Τα δυο αντιμαχόμενα μέρη πολεμούν περιφρονώντας το δίκαιο και τους κανόνες του πολέμου, επιτιθέμενα σε πυκνοκατοικημένες ζώνες, επιδεικνύοντας ελάχιστη έγνοια για τους αμάχους, για τα νοσοκομεία, ή ακόμη για τα οχήματα που μεταφέρουν τραυματίες και αρρώστους», τόνισε ο Φόλκερ Πέρτες.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για 72 ώρες που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τις ΗΠΑ ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, του de facto ηγέτη της χώρας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Οκτωβρίου του 2021, και του ως πρότινος δεύτερου τη τάξει στη στρατιωτική χούντα, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), τηρείτο μόνον εν μέρει χθες στο Χαρτούμ.
Όμως στην πρωτεύουσα οι μάχες γύρω από «στρατηγικές τοποθεσίες» όχι μόνο «συνεχίστηκαν» αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις «εντάθηκαν», υπογράμμισε ο κ. Πέρτες, ο οποίος εκφράστηκε από το Πορτ Σουδάν (ανατολικά), όπου ο ΟΗΕ μετέφερε εσπευσμένα μέρος του προσωπικού της αποστολής του.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, περιγράφοντας δέκα «σπαρακτικές» ημέρες «βίας και χάους», επανέλαβε την ανησυχία του για τη γενίκευση και την εξάπλωση της ένοπλης σύρραξης.
«Οι επτά χώρες που γειτονεύουν με το Σουδάν ενεπλάκησαν όλες κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας σε συρράξεις ή εκτεταμένες πολιτικές ταραχές», θύμισε.
«Η σύγκρουση για την εξουσία στο Σουδάν δεν απειλεί μόνο το μέλλον της χώρας. Ανάβει μια σπίθα που μπορεί να προκαλέσει έκρηξη πέραν των συνόρων του, προκαλώντας τεράστια δεινά για χρόνια και πηγαίνοντας πίσω την ανάπτυξη για δεκαετίες», προειδοποίησε ο κ. Γκουτέρες.
Σε εξέλιξη και η απομάκρυνση των υπόλοιπων ξένων υπηκόων
Η Bundeswehr απομάκρυνε αεροπορικώς άλλους 120 ανθρώπους από το Σουδάν στην Ιορδανία, από την οποία πρόκειται να μεταφερθούν στη Γερμανία, ενημέρωσε η διοίκηση επιχειρήσεων των γερμανικών ομοσπονδιακών ένοπλων δυνάμεων μέσω Twitter χθες Τρίτη το βράδυ.
Η γερμανική πολεμική αεροπορία απομάκρυνε 600 και πλέον ανθρώπους τις τελευταίες ημέρες από την αφρικανική χώρα όπου ξέσπασαν πολύνεκρες συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό και τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) την 15η Απριλίου, με φόντο σειρά άλλων επιχειρήσεων για τη μαζική εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ξένων.
Παράλληλα, αεροσκάφος με 104 ανθρώπους που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αϊντχόφεν, στη νότια Ολλανδία, ανακοίνωσε αργά χθες Τρίτη το βράδυ το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών.
Αρχικά οι άνθρωποι αυτοί είχαν μεταφερθεί στην Ιορδανία, όπου μπόρεσαν να επιβιβαστούν στην πτήση για την Ολλανδία.
«Πτήση από την Ιορδανία στην οποία επέβαιναν 104 απομακρυνθέντες προσγειώθηκε στην Αϊντχόφεν», συνόψισε ο ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Βόπκε Χούξτρα σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου του.
Ο επικεφαλής της ολλανδικής διπλωματίας εξέφρασε ικανοποίηση διότι οι άνθρωποι αυτοί είναι πλέον «ασφαλείς στην Ολλανδία» αφού βίωσαν «πολύ δύσκολη περίοδο στο Σουδάν».
Μεταξύ των 104 είναι Ολλανδοί και πολίτες άλλων κρατών, ανέφερε το ολλανδικό ΥΠΕΞ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Συνολικά πάνω από εκατό ολλανδοί υπήκοοι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν, οι μισοί με ολλανδικές πτήσεις. Ενώ 70 άνθρωποι διαφόρων εθνικοτήτων απομακρύνθηκαν επίσης με ολλανδικές πτήσεις, κατά τον κ. Χούξτρα.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις