Σουδάν: Πάνω από 10 εκατομμύρια εκτοπισμένοι λόγω του πολέμου

Διαβάζεται σε 2'
Σουδάν: Πάνω από 10 εκατομμύρια εκτοπισμένοι λόγω του πολέμου
AP Photo/Karel Prinsloo, File

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης γνωστοποίησε ότι το 20% του πληθυσμού του Σουδάν έχει εκτοπιστεί από τα σπίτια του, λόγω του πολέμου.

Πάνω από 10 εκατομμύρια Σουδανοί, ή το 20% του πληθυσμού, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ/ΙΟΜ), ενώ συνεχίζει να επιδεινώνεται μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο κρίσεις εκτοπισμού.

Ο αριθμός αυτός είναι ένα ακόμα δυσοίωνο στοιχείο που ανακοινώνεται για τη χώρα της ανατολικής Αφρικής, η οποία έχει καταστραφεί από τη σύγκρουση που ξέσπασε τον Απρίλιο του 2023. Λόγω του πολέμου, περίπου το ήμισυ του πληθυσμού των σχεδόν 50 εκατ. κατοίκων έχει βρεθεί αντιμέτωπο με κρίση πείνας και έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια –ο μεγαλύτερος τέτοιος αριθμός από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Πάνω από 2,2 εκατ. άνθρωποι έχουν διαφύγει σε άλλες χώρες από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος, ενώ σχεδόν 7,8 εκατ. αναζήτησαν καταφύγιο σε άλλες περιοχές της χώρας, δήλωσε ο ΔΟΜ στη διμηνιαία έκθεσή του. Επιπλέον 2,8 εκατ. άνθρωποι είχαν ήδη εκτοπιστεί λόγω προηγούμενων συγκρούσεων στη χώρα.

Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/RSF) που ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ πέρυσι γρήγορα επεκτάθηκαν στο Νταρφούρ στα δυτικά, με τις RSF να παίρνουν υπό τον έλεγχό τους τα περισσότερα κέντρα. Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι η πείνα έχει αντικαταστήσει τη βία ως ο μεγαλύτερος παράγοντας μετανάστευσης από το Νταρφούρ, όπου υπάρχει δυσκολία στην παροχή βοήθειας.

«Όλοι οι κάτοικοι τους οποίους συνάντησα δήλωσαν ότι ο λόγος για τον οποίο εγκατέλειψαν το Σουδάν ήταν η πείνα», δήλωσε ο δρ Σίμπλε Σαμπάνι, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αρμόδιος για το Σουδάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους ύστερα από επίσκεψη στο Τσαντ σε πρόσφυγες από το Νταρφούρ, από όπου προέρχονται περίπου οι μισοί από τους εκτοπισμένους.

«Μια γυναίκα που μόλις έφθασε στο Αντρέ ανέφερε ότι όλα τα τρόφιμα που παρήγαγαν τοπικά στο Νταρφούρ κατασχέθηκαν από τους μαχητές», πρόσθεσε.

Καθώς οι RSF επεκτείνουν τον έλεγχό τους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες, πάνω από 150.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από την πολιτεία Σενάρ, δήλωσε ο ΔΟΜ, πολλοί εκ των οποίων για δεύτερη ή τρίτη φορά ύστερα από επιδρομές των RSF σε αγορές και σπίτια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα