Σουδάν: Συμφωνία για επταήμερη κατάπαυση του πυρός – Βομβαρδίζονται νοσοκομεία στο Χαρτούμ

Σουδάν: Συμφωνία για επταήμερη κατάπαυση του πυρός – Βομβαρδίζονται νοσοκομεία στο Χαρτούμ
Βομβαρδισμοί στο Χαρτούμ AP Photo/Marwan Ali

Νέα πλήγματα συνταράσσουν το Χαρτούμ, με το νοσοκομείο του Ανατολικού Νείλου να βρίσκεται στο επίκεντρο. Τουλάχιστον τρεις πωλητές τσαγιού και ένα παιδί έπεσαν νεκροί.

Σφοδρές οδομαχίες και ανταλλαγή πυρών από δυνάμεις του πυροβολικού στο κέντρο του Χαρτούμ, στο οποίο έχουν βγει ακόμα και βαρέα όπλα, καθώς η κλιμάκωση της βίας δοκιμάζει την εκεχειρία.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του στρατού του Σουδάν, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και ο ηγέτης της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, συμφώνησαν σήμερα κατ’ αρχήν στην κήρυξη επταήμερης κατάπαυσης του πυρός, αρχής γενομένης από την Πέμπτη, 4 Μαΐου, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Νότιου Σουδάν.

Σάλπιγγες αεροπορικών επιδρομών και ήχοι πυροβολισμών ακούστηκαν στη δίδυμη πόλη του Χαρτούμ, Ομντουρμάν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι συγκρούσεις μαίνονταν σε ολόκληρη την πρωτεύουσα και ήταν ιδιαίτερα σφοδρές στις περιοχές γύρω από τις κυβερνητικές και στρατιωτικές υποδομές στο κέντρο της πόλης.

Νοσοκομεία ανέφεραν ολοένα και συχνότερα πλήγματα στις εγκαταστάσεις τους σύμφωνα με τον Guardian, και συγκεκριμένα μια αεροπορική επιδρομή στην περιοχή έξω από το νοσοκομείο του Ανατολικού Νείλου στο βόρειο Χαρτούμ, που σκότωσε τουλάχιστον τρεις πωλητές τσαγιού καθώς και ένα παιδί, αφήνοντας πίσω της μόνο έναν κρατήρα.

Συμφωνία για εκεχειρία, αλληλοκατηγορίες για τα πλήγματα

Οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν επταήμερη κατάπαυση του πυρός μεταξύ 4-11 Μαΐου την Τρίτη (2/5), σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Νότιου Σουδάν.

Στην ανακοίνωση του Νότιου Σουδάν, το οποίο είχε προσφερθεί να μεσολαβήσει, αναφέρεται ότι ο πρόεδρός του, ο Σάλβα Κίιρ, τόνισε ότι είναι σημαντικό να συμφωνηθεί μια εκεχειρία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και να οριστούν απεσταλμένοι για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν να ορίσουν απεσταλμένους.

Είναι άγνωστο κατά πόσο θα τηρηθεί αυτή η επταήμερη εκεχειρία (4-11 Μαΐου) δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες για κατάπαυση του πυρός παραβιάστηκαν κατάφωρα.

Λόγω του πολέμου περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις προκαλούν ανθρωπιστική κρίση, ανέφερε νωρίτερα ο ΟΗΕ. Η σύρραξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη καταστροφή αφού οι φτωχοί γείτονες του Σουδάν καλούνται να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές ενώ ταυτόχρονα οι μάχες εμποδίζουν τη διανομή τροφίμων σε αυτή τη χώρα, τα δύο τρίτα των κατοίκων της οποίας βασίζονταν ήδη σε κάποιου είδους εξωτερική βοήθεια για να επιβιώσουν.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είπε ότι το Κάιρο θα μπορούσε να παράσχει τη στήριξή του για την έναρξη διαλόγου μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών αλλά ταυτόχρονα «προσέχει να μην παρέμβει σε εσωτερικά ζητήματα».

«Θα μπορούσε να επηρεαστεί ολόκληρη η περιοχή», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε σε ιαπωνική εφημερίδα ο Αιγύπτιος πρόεδρος.

Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), η παραστρατιωτική ομάδα που έχει αναζητήσει καταφύγιο σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές της πρωτεύουσας, κατηγόρησαν τις Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις για παραβίαση της εκεχειρίας με πλήγματα σε εργοστάσια και ιατρικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου του Ανατολικού Νείλου, όπου, όπως είπαν, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες άμαχοι.

Οι SAF, υπό την ηγεσία του ηγέτη της χώρας, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, ισχυρίστηκαν ότι οι RSF διείσδυσαν στα σπίτια των στρατιωτών και κράτησαν τις οικογένειές τους.

Και τα δύο μέρη δήλωσαν ότι είναι ανοιχτά στο να στείλουν διαπραγματευτές για συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, με τις συζητήσεις να περιορίζονται αρχικά στον τρόπο επιβολής της κατάπαυσης του πυρός εν μέσω μαχών που έχουν αφήσει περισσότερους από 500 νεκρούς. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος, καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως, ενώ ένα ιατρικό συνδικάτο περιέγραψε σωρούς από πτώματα που είχαν αφεθεί στους δρόμους καθώς οι μάχες συνεχίζονταν γύρω τους.

Παρά τις πιέσεις που δέχονται να σταματήσει η βία, την ώρα που οι δύο ομάδες μάχονταν για τον έλεγχο της πρωτεύουσας, πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά. Υπήρχαν ελάχιστες ενδείξεις ότι είτε οι SAF είτε οι RSF θα επέτρεπαν σε οποιονδήποτε εκπροσωπούσε τον σουδανικό πληθυσμό να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις.

“Αγκάθι” οι συζητήσεις για μετάβαση σε πολιτική κυβέρνηση

Ο Άχμεντ Αλ Μούφτι, επί μακρόν υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Ομντουρμάν, δήλωσε: “Νομίζω ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες. Αλλά πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, καθώς οι πολίτες υποφέρουν τόσο πολύ, που χρειάζονται μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός για να επανέλθει η ζωή στην κανονικότητα”.

Ο Μούφτι δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι όποιες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να βασιστούν στις συζητήσεις που έγιναν πριν από την έναρξη των μαχών, σχετικά με τη μεταβίβαση της εξουσίας σε μια πολιτική κυβέρνηση. Ο Μπουρχάν και ο αντίπαλός του της RSF, ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμέντι, έχουν δείξει απροθυμία να μεταβιβάσουν την εξουσία σε πολιτικά στοιχεία του πολιτικού συστήματος του Σουδάν, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας τους σε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021.

Συγκεκριμένα, δήλωσε: “Η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να συζητηθεί βάσει του πολιτικού πλαισίου που συμφωνήθηκε προηγουμένως και να βασιστεί σε όσα είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως. Εάν η συζήτηση δεν βασίζεται σε αυτά που συμφωνήθηκαν προηγουμένως και στις επιφυλάξεις του κάθε μέρους – αυτά ήταν ο λόγος για αυτή τη σύγκρουση, ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις ήθελαν να επιβληθούν στις άλλες, και αυτό δεν είναι δημοκρατικό“.

Οργανώνονται οι πολίτες

Καθώς οι μάχες μαίνονταν σε ολόκληρη την πρωτεύουσα και την περιοχή του Νταρφούρ, η κοινωνία των πολιτών παρενέβαινε όλο και περισσότερο για να βοηθήσει τους ανθρώπους. Ένας συνασπισμός συνδικάτων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών ίδρυσε μια ομάδα-ομπρέλα, το Μέτωπο Πολιτών για να σταματήσει ο πόλεμος και να αποκατασταθεί η δημοκρατία, απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό των μαχών, την επιστροφή στην πολιτική διαδικασία προς την κατεύθυνση της πολιτικής διακυβέρνησης, τον τερματισμό της στρατιωτικής διακυβέρνησης και την αναμόρφωση του τομέα της ασφάλειας.

Οι σουδανικές επιτροπές αντίστασης των πολιτών – τοπικές πολιτικές ομάδες που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εξέγερσης του 2019, η οποία έθεσε τέρμα στη βασιλεία του πρώην δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ – βοηθούσαν τους παγιδευμένους πολίτες διανέμοντας αγαθά ζωτικής σημασίας.

Ο Μούφτι δήλωσε ότι οι άνθρωποι σε περιοχές εκτός Χαρτούμ είχαν αρχίσει να μοιράζονται τα στοιχεία τους και να προσκαλούν τους εκτοπισμένους να τους φιλοξενήσουν.

«Νομίζω ότι είναι πολύ θετικό αυτό που συμβαίνει. Οι άνθρωποι φοβούνται πραγματικά τις μάχες και κάποιοι προσπαθούν να διαφύγουν, αλλά είναι σαφές ότι μπορούν να λάβουν υποστήριξη από αυτούς τους ανθρώπους. Είναι μια πολύ φιλόξενη ατμόσφαιρα, αυτό θα βοηθήσει τους πολίτες περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Λαμβάνω συνεχώς τέτοια μηνύματα, που λένε: “Παρακαλώ ελάτε στην περιοχή μας και θα σας ταΐσουμε και θα σας φιλοξενήσουμε”. Είναι υπέροχο, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο Οι πολίτες είναι πραγματικά τα θύματα αυτής της μάχης. Αλλά υπάρχει κοινωνική υποστήριξη, ακόμη και όταν υποφέρουν όλο και περισσότερο».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα