Σουηδία: Ερευνώνται πιθανά ρατσιστικά κίνητρα για το μακελειό
Διαβάζεται σε 3'![Σουηδία: Ερευνώνται πιθανά ρατσιστικά κίνητρα για το μακελειό](https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2025/02/astynomia-souidia-640x426.jpg)
Η αστυνομία ερευνά ρατσιστικό κίνητρο πίσω από την πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο στη Σουηδία.
- 06 Φεβρουαρίου 2025 22:28
Η αστυνομία της Σουηδίας διερευνά το ενδεχόμενο ρατσιστικού κινήτρου πίσω από τη φονικότερη μαζική επίθεση στη χώρα, μετά την αποκάλυψη ότι μεταξύ των 11 θυμάτων του ένοπλου δράστη βρίσκονταν άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων Σύρων πολιτών.
Το περιστατικό σημειώθηκε την Τρίτη στο Campus Risbergska, κέντρο εκπαίδευσης ενηλίκων στην πόλη Έρεμπρο.
Η επικεφαλής των ερευνών, Άννα Μπέργκβιστ, δήλωσε ότι τα θύματα προέρχονταν από «πολλαπλές εθνικότητες, διαφορετικά φύλα και ηλικιακές ομάδες». Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ρατσιστικό κίνητρο, απάντησε: «Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα».
Μεταξύ των θυμάτων και Σύροι πολίτες
Η πρεσβεία της Συρίας στη Σουηδία επιβεβαίωσε ότι Σύροι πολίτες βρίσκονται μεταξύ των νεκρών. «Με βαθιά θλίψη και οδύνη, η πρεσβεία της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας καταδικάζει το αποτρόπαιο έγκλημα στην πόλη Έρεμπρο, που στοίχισε τη ζωή αθώων ανθρώπων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Ένα από τα θύματα ήταν ο 28χρονος Σαλίμ Ίσκεφ, ο οποίος τηλεφώνησε στην αρραβωνιαστικιά του, Καρέν Ελία, λίγο πριν χάσει τη ζωή του. «Με πυροβόλησαν, μας πυροβόλησαν», της είπε, πριν της εκφράσει την αγάπη του για τελευταία φορά. Κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης, η 24χρονη είδε κάποιον να κείτεται ακίνητος δίπλα του και αίμα στο χέρι του.
Όπως γράφει ο Guardian, το ζευγάρι επρόκειτο να παντρευτεί στις 25 Ιουλίου. Είχαν ήδη κλείσει το χώρο της δεξίωσης και η Ελία, που μετανάστευσε στη Σουηδία από τη Συρία το 2015, είχε δοκιμάσει το νυφικό της. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση για τον θάνατό του από τις αρχές. «Θέλω ακόμα να πιστεύω ότι μπορεί να επιστρέψει. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, περιμένουμε στο παράθυρο μήπως γυρίσει. Κανείς δεν θέλει να δεχτεί ότι έχει πεθάνει», δήλωσε.
Ο δράστης και η έρευνα της αστυνομίας
Οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα τις ταυτότητες των θυμάτων, καθώς η διαδικασία αναγνώρισης συνεχίζεται. Ο φερόμενος ως δράστης, ο οποίος είναι μεταξύ των νεκρών, έχει κατονομαστεί από τα μέσα ενημέρωσης ως ο 35χρονος Ρίκαρντ Άντερσον, πρώην μαθητής του σχολείου, που ζούσε στην περιοχή.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε παρακολουθήσει μαθήματα μαθηματικών στο Campus Risbergska πριν από μερικά χρόνια και ήταν άνεργος την τελευταία δεκαετία. Παρότι είχε άδεια κατοχής τεσσάρων όπλων –όλα πλέον έχουν κατασχεθεί– η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι δεν είχε γνωστές διασυνδέσεις με εγκληματικές ομάδες, ενώ αρχικά δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι έδρασε με ιδεολογικά κίνητρα.
Η Μπέργκβιστ δήλωσε πως «υπάρχουν πληροφορίες που συνδέουν τον ύποπτο με το σχολείο, καθώς φαίνεται να είχε φοιτήσει εκεί στο παρελθόν».
Οι έρευνες συνεχίζονται, με τις αρχές να εξετάζουν το σπίτι του υπόπτου, το περιεχόμενο των τηλεφώνων του και οπτικοακουστικό υλικό από αυτόπτες μάρτυρες.
«Ένα απόλυτο χάος»: Η κόλαση που αντίκρισαν οι αστυνομικοί
Οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο περίπου πέντε λεπτά μετά την ειδοποίηση που δόθηκε στις 12:33 το μεσημέρι της Τρίτης.
Ο αστυνομικός διευθυντής του Έρεμπρο, Λαρς Βιρέν, περιέγραψε το σκηνικό ως «μια κόλαση», αναφέροντας ότι οι αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με «νεκρούς, τραυματίες, κραυγές και καπνούς».
Καθώς η αστυνομική έρευνα προχωρά, το ερώτημα παραμένει: επρόκειτο για μια πράξη ατομικής οργής ή για μια επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα; Οι αρχές δεν αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο, καθώς συνεχίζουν να ξετυλίγουν το νήμα της τραγωδίας που συγκλόνισε τη Σουηδία.