Σουηδία: “Συναγερμός” πολέμου μετά τις προειδοποιήσεις των αρχηγών Άμυνας

Διαβάζεται σε 2'
Σουηδία: “Συναγερμός” πολέμου μετά τις προειδοποιήσεις των αρχηγών Άμυνας
AP Photo/David Keaton

Αξιωματούχοι Άμυνας στη Σουηδία καλούν τους πολίτες να είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη κι αυτό του πολέμου, την ώρα που η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μια προειδοποίηση προς τους Σουηδούς πολίτες από δύο κορυφαίους αξιωματούχους Άμυνας να προετοιμαστούν για πόλεμο έχει προκαλέσει ανησυχίες στη χώρα, λίγο πριν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ .

Ο υπουργός Άμυνας Carl-Oskar Bohlin είπε σε μια διάσκεψη για την άμυνα ότι “θα μπορούσε να υπάρξει πόλεμος στη Σουηδία”.

Στη συνέχεια, το μήνυμά του υποστηρίχθηκε από τον γενικό διοικητή του στρατού, ο οποίος είπε ότι όλοι οι Σουηδοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, από την πλευρά της αντιπολίτευσης επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι.

Η πρώην πρωθυπουργός Magdalena Andersson είπε στη σουηδική τηλεόραση ότι, ενώ η κατάσταση ασφαλείας είναι σοβαρή, “δεν είναι σαν να βρίσκεται ο πόλεμος ακριβώς έξω από την πόρτα μας”.

Ενα βήμα πριν την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Μετά από περισσότερους από δύο αιώνες ειρήνης, η Σουηδία απέχει λίγα βήματα από την ένταξη στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ, περιμένοντας το πράσινο φως από το τουρκικό κοινοβούλιο και έπειτα από την Ουγγαρία.

Η Φινλανδία έχει ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι θα είναι «η πρώτη που θα υποφέρει» εάν κλιμακωθούν οι εντάσεις με το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το BBC, ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας είπε ότι στόχος του δεν ήταν να χάσουν οι άνθρωποι τον ύπνο τους, αλλά να συνειδητοποιήσουν τι πραγματικά συμβαίνει. “Αν υπάρχει κάτι που με κρατά ξύπνιο τη νύχτα, είναι η αίσθηση ότι τα πράγματα κινούνται πολύ αργά”, πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε τη Σουηδία να συνεργαστεί με τη χώρα του και άλλους για την κατασκευή όπλων και «να γίνουμε πιο δυνατοί μαζί».

Ο πρωθυπουργός της χώρας είπε, από την πλευρά του, ότι το 2024 η Σουηδία θα εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ να δαπανήσει το 2% της οικονομικής παραγωγής (ΑΕΠ) για στρατιωτική άμυνα, διπλασιάζοντας τις δαπάνες της από το 2020.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα