SpaceX: Εκτοξεύτηκε η επανδρωμένη αποστολή για τον πρώτο διαστημικό περίπατο

Διαβάζεται σε 2'
SpaceX: Εκτοξεύτηκε η επανδρωμένη αποστολή για τον πρώτο διαστημικό περίπατο
A SpaceX Falcon 9 rocket with a crew of four lifts off from pad 39A at the Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Fla., Tuesday, Sept. 10, 2024. ( AP Photo/John Raoux)

“Aυτή η αποστολή φέρει μεγαλύτερο κίνδυνο από το συνηθισμένο, καθώς θα είναι η πιο μακρινή που έχουν ταξιδέψει οι άνθρωποι από τη Γη μετά το Apollo” έγραψε ο ιδρυτής της SpaceX, Έλον Μασκ, μετά την εκτόξευση της επανδρωμένης αποστολής Polaris Dawn.

Τέσσερις αστροναύτες εκτοξεύθηκαν στο πλαίσιο ιδιωτικά χρηματοδοτούμενης πενθήμερης αποστολής της SpaceX, που στοχεύει να πραγματοποιήσει τον πρώτο εμπορικό διαστημικό περίπατο.

Ο Τζάρεντ Άιζακμαν, Αμερικανός δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Shift4, χρηματοδοτεί την αποστολή Polaris Dawn και ενεργεί ως διοικητής του πληρώματος. Είναι το δεύτερο ταξίδι που οργανώνει ο Άιζακμαν. Το 2021, συμμετείχε στην αποστολή «Inspiration4», την πρώτη τροχιακή πτήση με πλήρωμα αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από πολίτες, που περιλάμβανε μια επιζήσασα καρκίνου καθώς και έναν μηχανικό δεδομένων που κέρδισε τη θέση του μέσω κλήρωσης.

Ο Άιζακμαν, που έχει χιλιάδες ώρες πτήσης σε διάφορα αεροσκάφη, συνοδεύεται αυτή τη φορά από έναν απόστρατο πιλότο μαχητικών αεροσκαφών και δύο υπαλλήλους της SpaceX, της εταιρείας που ανήκει στον Έλον Μασκ και είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της αποστολής.

Ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα το πρωί της Τρίτης, μετά από αρκετές καθυστερήσεις.

 

Το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου πέντε ημέρες και θα ακολουθήσει μια ελλειπτική τροχιά που θα φτάσει έως και τα 870 μίλια (1.400 χιλιόμετρα) από την επιφάνεια της Γης.

«Η ασφάλεια του πληρώματος είναι απόλυτη προτεραιότητα και αυτή η αποστολή φέρει μεγαλύτερο κίνδυνο από το συνηθισμένο, καθώς θα είναι η πιο μακρινή που έχουν ταξιδέψει οι άνθρωποι από τη Γη μετά το Apollo και ο πρώτος εμπορικός διαστημικός περίπατος», έγραψε ο Μασκ για την αποστολή τον περασμένο μήνα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του, X.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα