Σπάνια εμφάνιση της φυλής Mashco Piro στον Αμαζόνιο – Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Διαβάζεται σε 3'
Σπάνια εμφάνιση της φυλής Mashco Piro στον Αμαζόνιο – Εντυπωσιακές φωτογραφίες
Survival International

Φυλή του Αμαζονίου καταγράφηκε να αναζητά τροφή στις όχθες του ποταμού. O λόγος που απομακρύνθηκε από την περιοχή της.

Σπάνιες εικόνες των Mashco Piro, μιας απομονωμένης φυλής ιθαγενών στον περουβιανό Αμαζόνιο, δημοσιεύτηκαν την Τρίτη (16/7) από την Survival International, δείχνοντας δεκάδες ανθρώπους στις όχθες ενός ποταμού κοντά σε περιοχές όπου οι εταιρείες υλοτομίας έχουν παραχωρήσεις.

Η απομονωμένη αυτή φυλή έχει παρατηρηθεί να βγαίνει από το τροπικό δάσος πιο συχνά τις τελευταίες εβδομάδες, αναζητώντας τροφή, λόγω της αυξανόμενης παρουσίας υλοτόμων στην περιοχή, σύμφωνα με την τοπική ομάδα για τα δικαιώματα των αυτοχθόνων, FENAMAD.

Οι Mashco Piro φωτογραφήθηκαν στα τέλη Ιουνίου στις όχθες ενός ποταμού στην περιοχή Madre de Dios, στο νοτιοανατολικό Περού, κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, όπως ανέφερε η Survival International κατά τη δημοσίευση των φωτογραφιών. «Αυτές οι απίστευτες εικόνες δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός απομονωμένων Mashco Piro ζει μόνο λίγα χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου οι υλοτόμοι πρόκειται να ξεκινήσουν τις εργασίες τους», δήλωσε η διευθύντρια της Survival International, Caroline Pearce.

Survival International

Περισσότεροι από 50 άνθρωποι Mashco Piro εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες κοντά σε ένα χωριό των Yine (άλλης φυλής του Αμαζονίου), που ονομάζεται Monte Salvado. Μια άλλη ομάδα 17 ατόμων εμφανίστηκε επίσης κοντά στο χωριό Puerto Nuevo, σύμφωνα με τη ΜΚΟ που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ιθαγενών.

Οι Mashco Piro, που κατοικούν σε μια περιοχή μεταξύ δύο φυσικών αποθεμάτων στο Madre de Dios, έχουν σπάνια εμφανιστεί και δεν επικοινωνούν πολύ με τους Yine ή οποιονδήποτε άλλο, σύμφωνα με την Survival International.

Απειλούνται από την υλοτομία

Όπως αναφέρεται, αρκετές εταιρείες υλοτομίας έχουν πάρει άδεια ξυλείας εντός της περιοχής που κατοικείται από τους Mashco Piro.

Μια εταιρεία, η Canales Tahuamanu, έχει κατασκευάσει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα δρόμου για τα φορτηγά υλοτομίας της, προκειμένου να εξάγουν ξυλεία. Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη από το Forest Stewardship Council, το οποίο αναφέρει ότι διαθέτει 53.000 εκτάρια δασών στο Madre de Dios για την εξόρυξη κέδρου και μαόνι.

Survival International

Οι Mashco Piro έχουν επίσης παρατηρηθεί στην άλλη πλευρά των συνόρων στη Βραζιλία, δήλωσε η Rosa Padilha, από το Συμβούλιο Ιεραποστολής Αυτοχθόνων των Καθολικών Επισκόπων της Βραζιλίας, στην πολιτεία Άκρε.

«Φεύγουν από τους υλοτόμους στην πλευρά του Περού», είπε. «Αυτή την εποχή του χρόνου εμφανίζονται στις παραλίες για να πάρουν αυγά από tracajá (χελώνα του Αμαζονίου). Τότε βρίσκουμε τα ίχνη τους στην άμμο. Αφήνουν πίσω τους πολλά κελύφη χελωνών».

«Είναι ένας λαός χωρίς ηρεμία, ανήσυχος, επειδή είναι πάντα σε φυγή», δήλωσε η Padilha.

Survival International

Η κυβέρνηση του Περού ανέφερε στις 28 Ιουνίου ότι κάτοικοι της περιοχής είχαν αναφέρει την παρουσία των Mashco Piro στον ποταμό Las Piedras, 150 χιλιόμετρα από την πόλη Puerto Maldonado, την πρωτεύουσα του Madre de Dios.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα