Spot, το τετράποδο ρομπότ: Η καλή και η “δυστοπική” πλευρά του
Τετράποδο ρομπότ επιτηρεί πάρκα της Σιγκαπούρης υπενθυμίζοντας στους πολίτες ότι πρέπει να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους. Στη Βοστώνη η χρήση του είναι εντελώς διαφορετική.
- 09 Μαΐου 2020 18:07
Το όνομα αυτού, Spot. Πρόκειται για ένα τετράποδο ρομπότ το οποίο από την Παρασκευή επιτηρεί το πάρκο Bishan-Ang Mo Kio Park της Σιγκαπούρης για να υπενθυμίζει στους πολίτες πως πρέπει να κρατούν αποστάσεις δύο μέτρων μεταξύ τους.
Όπως αναφέρουν οι straitstimes, παρόμοια ρομπότ θα αναπτυχθούν σε πάρκα και κήπους που διαχειρίζεται η επιτροπή εθνικών πάρκων της χώρας, ενώ το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με τις κατά τόπους αυτοδιοικητικές αρχές και το υπουργείο ψηφιακής πολιτκής της Σιγκαπούρης.
Ο τηλεκατευθυνόμενος “Spot” μεταδίδει ηχογραφημένο μήνυμα προς τους πολίτες για να κρατούν αποστάσεις. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, πάνω του φέρει κάμερες με τις οποίες μπορεί να υπολογίζει τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται σε κάθε πάρκο.
Όπως αναφέρεται, οι κάμερες δεν χρησιμοποιούνται για καταγραφή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων. Ακόμη, το ρομπότ φέρει αισθητήρες για να πλοηγείται αποφεύγοντας τις συγκρούσεις.
Για την ώρα το πρόγραμμα που αναπτύσσει η Boston Dynamics είναι πιλοτικό, αν κριθεί όμως αποδοτικό, θα μπεί σε εντονότερη εφαρμογή μέσα στους επόμενους μήνες.
Η κυβέρνηση της χώρας χρησιμοποιεί επίσης 30 drones για να ελέγχει τα πάρκα, τα οποία μένουν ανοιχτά προς το κοινό.
Τα πλάνα πάντως έχουν διχάσει τους χρήστες των social media. Άλλοι κάνουν λόγο για δυστοπικές εικόνες επαυξημένης επιτήρησης που μας “δείχνουν” ένα πανοπτικό μέλλον, άλλοι θεωρούν πως πρόκειται για μια πλήρως επιτυχημένη χρήση της τεχνολογίας στις νέες αναδυόμενες ανάγκες.
Σε κάθε περίπτωση, ανησυχίες υπάρχουν σχετικά με τη μείωση των θέσεων εργασίας μιας και η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως ένα από τα “θετικά” σημεία του ρομπότ, είναι ο περιορισμός των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό για τον έλεγχο του πάρκου, με πρόσχημα την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων μετάδοσης του ιού στο προσωπικό.
Στην ίδια ανακοίνωση οι αρμόδιοι φορείς της Σιγκαπούρης αναφέρουν ότι η επιλογή του Spot οφείλεται στην ικανότητα να κινείται εξίσου καλά σε διαφορετικά εδάφη, σε αντίθεση με ρομπότ που χρησιμοποιούν ρόδες.
Την ίδια ώρα η χρήση του στη Βοστώνη είναι εντελώς διαφορετική. Η Boston Dynamics έχει φιλόδοξα σχέδια για να επεκτείνει τη χρήση ανάλογων ρομπότ για να βοηθήσει τους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ήδη το Brigham And Women’s Hospital του Harvard χρησιμοποιεί τον Spot ως μηχάνημα τηλε-ιατρικής.
Η εταιρεία έχει προσαρμόσει ένα ipad στον βραχίονα του ρομπότ για να μπορεί να επικοινωνεί ο γιατρός με το νοσηλευτικό προσωπικό ή τους ασθενείς. Ο στόχος είναι να μειωθεί όσο γίνεται περισσότερο η έκθεση των υγειονομικών υπαλλήλων στον COVID-19.
Η Boston Dynamics σχεδιάζει μάλιστα να κυκλοφορήσει μια νέα, πιο βελτιωμένη εκδοχή του ρομπότ, το οποίο θα μπορεί να εκτελεί εργασίες όπως τη θερμομέτρηση και τον υπολογισμό του αναπνευστικού ρυθμού του ασθενή χρησιμοποιώντας τεχνολογία θερμικής κάμερας.
Δοκιμάζονται μάλιστα εξειδικευμένες κάμερες RGB που μπορούν να καταγράφουν τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων για τη μέτρηση των παλμών της καρδιάς.
Ακόμη, εξετάζεται η δυνατότητα να γίνουν τα ρομπότ αυτά “εργαλεία” για την απολύμανση περιοχών όπως κόμβων δημόσιας συγκοινωνίας και νοσοκομειακών περιοχών, χρησιμοποιώντας υπεριώδεις ακτινοβολίες.