Στα άκρα: Γερμανία και Τουρκία αλληλοκατηγορούνται για κατασκοπεία

Στα άκρα: Γερμανία και Τουρκία αλληλοκατηγορούνται για κατασκοπεία
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan addresses his supporters in Denizli, Turkey, Friday, March 24, 2017. Erdogan has hit out at the head of Germany's intelligence service for comments suggesting that Berlin was not convinced over U.S.-based cleric Fethullah Gulen's role in Turkey's failed coup. (Kayhan Ozer/Presidential Press Service, Pool Photo via AP) AP

Η γερμανοτουρκική κρίση επιδεινώνεται με κατηγορίες για κατασκοπεία. Επιφυλάξεις αναφορικά με τον Γκιουλέν και συνέχιση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες

Υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος κατήγγειλε σήμερα την «παρανοϊκή» βούληση της Τουρκίας να κατασκοπεύει στη Γερμανία οπαδούς του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο στη γερμανοτουρκική κρίση.

«Αναφορικά με τη συμπεριφορά των τουρκικών αρχών, οφείλουμε να πούμε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για έναν φόβο συνωμοσίας τον οποίο μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει παρανοϊκό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας (βορειοδυτική Γερμανία) Μπόρις Πιστόριους.

Ο σοσιαλδημοκράτης αξιωματούχος, ο οποίος εποπτεύει τις περιφερειακές υπηρεσίες πληροφοριών, αποκάλυψε ότι η Άγκυρα είχε ζητήσει από το Βερολίνο να την βοηθήσει να κατασκοπεύει 300 ανθρώπους και οργανώσεις σε όλη τη Γερμανία για τους οποίους θεωρεί ότι πρόσκεινται στο κίνημα του Γκιουλέν, που κατηγορείται από την τουρκική εξουσία για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού.

«Είναι εντελώς ανυπόφορο και απαράδεκτο», είπε ο Πιστόριους και κάλεσε την κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να βρει «τις σωστές και ξεκάθαρες λέξεις» έναντι της Άγκυρας.

Περίπου 10 με 15 από τους εν λόγω στόχους της Άγκυρας, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον ένα σχολείο και δύο επιχειρήσεις, βρίσκονται στην Κάτω Σαξονία και θα ενημερωθούν από τις περιφερειακές αρχές ότι κατασκοπεύονται και κινδυνεύουν ως εκ τούτου «με αντίποινα που μπορούν να φθάσουν μέχρι και τη φυλάκιση» αν μεταβούν στην Τουρκία, διευκρίνισε ο Πιστόριους.

Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν διαθέτει «κανένα στοιχείο που να συνδέει οπαδούς του Γκιουλέν με οποιαδήποτε ποινική παράβαση» ή που να τους εμπλέκει «στο πραξικόπημα» εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που απετράπη τον περασμένο Ιούλιο.

Επιφυλάξεις αναφορικά με τον Γκιουλέν

Η επιμονή της Άγκυρας να ρίξει στον Φετουλαχ Γκιουλέν την ευθύνη γι’ αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος έχει ήδη προκαλέσει εντάσεις τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές κάλεσαν την περασμένη Τρίτη τον Γερμανό επιτετραμμένο στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (BND) Μπρούνο Καλ εξέφρασε αμφιβολίες για την εμπλοκή του εξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα.

Ο επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών Χανς-Γκέοργκ Μάασεν εξέφρασε από την πλευρά του στις αρχές Μαρτίου την ανησυχία του για να αναζωπύρωση των δραστηριοτήτων των τουρκικών υπηρεσιών στη Γερμανία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία, οι οποίες είχαν επιδεινωθεί σε πολλά μέτωπα μετά την εκτεταμένη επιχείρηση καταστολής που άρχισε η Άγκυρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Μάρτιο μετά τη ματαίωση συγκεντρώσεων υπέρ του προέδρου Ερντογάν σε πολλές γερμανικές πόλεις.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους κατηγόρησε τότε την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ για «πρακτικές των Ναζί».

Οι Τούρκοι ηγέτες κατηγορούν επίσης τακτικά τις γερμανικές αρχές ότι προστατεύοντας τους Κούρδους αυτονομιστές και τους οπαδούς του ιεροκήρυκα Γκιουλέν «υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Το Βερολίνο εκφράζει από την πλευρά του την ανησυχία του μήπως η Τουρκία εξαγάγει στη Γερμανία τις συγκρούσεις που φέρουν αντιμέτωπους τους οπαδούς και τους επικριτές του Ερντογάν από τη μια πλευρά και τους Τούρκους και τους Κούρδους από την άλλη.

Εισαγγελική έρευνα για κατασκοπευτική δράση της Τουρκίας

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας έδωσε άλλωστε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας “κατ’ αγνώστων”, αντιδρώντας στις καταγγελίες για κατασκοπεία εντός του γερμανικού εδάφους από την Τουρκία, η οποία φέρεται ότι παρακολουθούσε υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος των γερμανικών αρχών.

“Η επιτυχία της έρευνάς μας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πληροφορίες που θα παράσχουν στις αρχές οι γερμανικές υπηρεσίες αντικατασκοπίας”, πρόσθεσε η Φράουκε Κέλερ.

Η Γερμανία υποψιάζεται ότι η Άγκυρα παρακολουθούσε 300 πρόσωπα και οργανώσεις που πρόσκεινται στον Γκιουλέν, τον άνθρωπο που κατηγορείται από την Τουρκία ως ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Κayhan Ozer/Presidential Press Service, Pool Photo via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα