Στα άκρα η Τουρκία: “Θα κάνουμε γεωτρήσεις στη Λιβύη – Ναι σε αποστολή στρατού”

Στα άκρα η Τουρκία: “Θα κάνουμε γεωτρήσεις στη Λιβύη – Ναι σε αποστολή στρατού”
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον πρόεδρο της Τουρκιας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Για το ΝΑΤΟ, το σχέδιο για τη Βαλτική, τις ενδεχόμενες κυρώσεις από τις ΗΠΑ αλλά και τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί από τις ΗΠΑ η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, τότε μπορεί να εγερθεί το θέμα της Αεροπορικής Βάσης Ιντζιρλίκ στην Αντάνα και της Βάσης Ραντάρ στο Κουρέτζικ της Μαλάτια, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού.

Όπως αναφέρει το TRT, ο ίδιος τόνισε πως “δεν υπάρχει ούτε νομική ούτε πολιτική σχέση ανάμεσα στα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 και τα αμερικανικά μαχητικά F-35”, και συνέχισε:

«Οι ΗΠΑ απορρίπτουν όλες τις προτάσεις μας. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να πάμε πουθενά με επιβολές.»

«Αν οι ΗΠΑ προσεγγίσουν θετικά, θα προσεγγίσουμε και εμείς θετικά. Τα S-400 δεν είναι επιθετικό σύστημα, αλλά αμυντικό», ανέφερε.

“Σε περίπτωση που ληφθεί στις ΗΠΑ μια απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας τότε μπορεί να εγερθεί το θέμα του Ιντζιρλίκ και του Κουρέτζικ”, υπογράμμισε.

Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι συνεχίζεται η σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την “τρομοκρατική οργάνωση YPG/PKK” η οποία κατέχει ορισμένες περιοχές της Συρίας.

«Κάθε βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ συνιστά έγκλημα και εμπίπτει στην χρηματοδότηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας», δήλωσε.

Αναφερόμενος στο δισταγμό κάποιων κρατών μελών του ΝΑΤΟ να χαρακτηρίσουν “τρομοκρατική απειλή” την YPG, πρόσθεσε:

«Η ασφάλεια της Τουρκίας ισοδυναμεί με την ασφάλεια της Βαλτικής. Τόσο το σχέδιο της Βαλτικής όσο και το δικό μας, αναμένεται να ανακοινωθούν. Δεν θα ανακοινωθεί το ένα χωρίς να ανακοινωθεί το δικό μας. Δεν υπάρχει καμία υποχώρηση, υπάρχει μια μικρή χειρονομία καλής θέλησης. Τα δυο σχέδια θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα. Το ΝΑΤΟ έχει το καθήκον να προστατεύει την Τουρκία.»

Ο Τσαβούσογλου μίλησε και για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

«Η συμφωνία μας αυτή συνάδει με το δίκαιο. Μπορούμε να κάνουμε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις με τη Λιβύη. Δεν είναι σωστό η Ελλάδα ή η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποφασίζουν σε θέματα που ενδιαφέρουν το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δικαστήριο», τόνισε.

«Δεν μπορεί κανείς να διεξαγάγει δραστηριότητες χωρίς άδεια στην υφαλοκρηπίδα μας. Αν εισέλθουν χωρίς άδεια στην υφαλοκρηπίδα μας θα το εμποδίσουμε», υπογράμμισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη δήλωσε τα παρακάτω:

«Υπάρχει μια διοίκηση στη Λιβύη αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη. Συνεπώς είναι νόμιμη η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράτζ την οποία αναγνωρίζει και ο ΟΗΕ και την προσκαλεί σε διεθνείς συναντήσεις και η Τουρκία συνεχίζει την επικοινωνία με την νόμιμη διοίκηση. Αν υπάρξει τέτοια πρόταση από τη Λιβύη θα την αξιολογήσουμε

Πρέπει να συναφθεί μια συμφωνία μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και να συνεργαστούν η Ελλάδα και η Τουρκία, είπε τέλος ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα