Στα άκρα Ρωσία-Τουρκία: Ο Ερντογάν έτοιμος για επίθεση στην Ιντλίμπ – “Θα μπούμε νύχτα”
"Μια νέα εισβολή στο Ιντλίμπ, είναι απλά θέμα χρόνου" διεμήνυσε ο Ερντογάν, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, που χαρακτηρίζει μια τέτοια κίνηση, ως τη χειρότερη επιλογή. Προειδοποίηση ΟΗΕ.
- 19 Φεβρουαρίου 2020 20:14
“Θέμα χρόνου” είναι η νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, απείλησε την Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Άγκυρα.
Καλώντας μία ακόμη φορά τον συριακό στρατό να αποσυρθεί από κάποιες περιοχές στην Ιντλίμπ ως το τέλος του μήνα, ο Ερντογάν δήλωσε σε ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα: “Πρόκειται για τις τελευταίες προειδοποιήσεις μας (…) Μια επιχείρηση στην Ιντλίμπ είναι θέμα χρόνου”.
Ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε πως θέλει να “μετατραπεί η Ιντλίμπ σε μία ασφαλή περιοχή με κάθε κόστος” προαναγγέλλοντας έτσι νέες επιχειρήσεις επί συριακού εδάφους. “Όπως οι άλλες επιχειρήσεις μας, έτσι και αυτή που πρόκειται να συμβεί θα λάβει χώρα ξαφνικά, μία νύχτα” κατέληξε αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
“Αν οι χώρες με τις οποίες συνομιλούμε δεν κάνουν αυτό που πρέπει στην Ιντλίμπ, τότε θα το κάνουμε εμείς. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα που θα μας ικανοποιούσαν. Είμαστε απολύτως έτοιμοι για τη δική μας επιχείρηση στην Ιντλίμπ, την οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε ανά πάσα στιγμή. Αυτή η επιχείρηση είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς”, συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τραμπ για τις κινήσεις του.
Για ακόμα μία φορά ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε πάντως τον τρόπο με τον οποίο δρα ο Ερντογάν στην περιοχή.
Πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροπλάνο, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο Ερντογάν “επιδιώκει να αποτρέψει την ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιντλίμπ”.
“Μάχεται και πολεμά. Δεν θέλει να σκοτωθούν χιλιάδες αθώων ανθρώπων” συμπλήρωσε ο Τραμπ ο οποίος βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επίσης έκανε λόγο για επιθετικότητα του συριακού καθεστώτος του Άσαντ το οποίο στηρίζεται από τη Ρωσία και έχει οδηγήσει στον εκτοπισμό 900.000 ανθρώπων τους τελευταίους δύο μήνες.
“Όχι” της Μόσχας σε μια κοινή δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπέρ της παύσης των εχθροπραξιών
Η Ρωσία αντιτάχθηκε σήμερα στην υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μιας κοινής δήλωσης με την οποία θα ζητείτο η παύση των εχθροπραξιών και ο σεβασμός του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου στη βορειοδυτική Συρία, έπειτα από πρόταση της Γαλλίας, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
«Η Ρωσία είπε όχι», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ, εμφανώς οργισμένος, μετά το τέλος μια άκρως τεταμένης συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου.
«Δεν θα εκδοθεί κοινή δήλωση», «δεν κατέστη δυνατό», επιβεβαίωσε ο Βέλγος ομόλογός του Μαρκ Πέκστεεν ντε Μπουτσφέρβε, ο ασκών χρέη προέδρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με διπλωμάτες, η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών σηματοδοτήθηκε από ανταλλαγές «ύβρεων» και διεξήχθη σε άκρως τεταμένο κλίμα. Η Ρωσία καταφέρθηκε κατά των Δυτικών κατηγορώντας τους «ότι δεν κατανοούν τη ρωσική θέση», ανέφερε ένας από τους διπλωμάτες. «Το Συμβούλιο παρέλυσε εντελώς» σημείωσε ο ίδιος.
Την άρνηση της Ρωσίας στην υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης με την οποία θα ζητείτο η παύση των εχθροπραξιών στην περιοχή της Ιντλίμπ στήριξε και η Κίνα, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Κατά τη διάρκεια της ανοικτής συνεδρίασης που προηγήθηκε, ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια ζήτησε από τις χώρες της Δύσης να σταματήσουν να «προστατεύουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις» και να «παίζουν το χαρτί των βασάνων» των αμάχων.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν προειδοποίησε, από την πλευρά του, το Συμβούλιο Ασφαλείας έναντι του «επικείμενου κινδύνου της κλιμάκωσης» στη βορειοδυτική Συρία, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της Τουρκίας και της Ρωσίας.
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ επισήμανε, απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι ο «τρόμος έχει πολλαπλασιαστεί» τις τελευταίες εβδομάδες, όσον αφορά την ανθρωπιστική κρίση στη βορειοδυτική Συρία.
«Τουλάχιστον 100 άμαχοι σκοτώθηκαν το διάστημα μεταξύ 1 και 16 Φεβρουαρίου σε πλήγματα από αέρος και εδάφους» τόνισε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι 35 εξ αυτών ήταν παιδιά.
Ο Μαρκ Λόουκοκ σημείωσε ότι το 90% και πλέον των θανάτων καταγράφηκαν στις περιοχές που δεν ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και καταδίκασε την «κατάφωρη περιφρόνηση της ζωής και της ασφάλειας των αμάχων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι οικογένειες, που τρέπονται σε φυγή για να γλυτώσουν από τους «αδιάκοπους αεροπορικούς και χερσαίους βομβαρδισμούς», βρίσκονται αντιμέτωπες με «φρικτές συνθήκες» και θερμοκρασίες υπό το μηδέν.
«Λαμβάνω καθημερινά αναφορές σχετικά με μωρά και άλλα παιδιά που πεθαίνουν στο κρύο», τόνισε.
«Φανταστείτε την οδύνη ενός γονέα που κατάφερε να διαφύγει από μια εμπόλεμη ζώνη με το παιδί του και να βλέπει το παιδί του να πεθαίνει από το κρύο».
Προειδοποίηση ΟΗΕ – 900.000 εκτοπισμένοι
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Γκάιρ Πέντερσεν προειδοποίησε σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας έναντι του “επικείμενου κινδύνου της κλιμάκωσης” στη βορειοδυτική Συρία, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις από την Τουρκία και τη Ρωσία.
“Δεν μπορώ να αναφέρω καμία πρόοδο προς τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη βορειοδυτική Συρία ή για την επανέναρξη της πολιτικής διαδικασίας” είπε ο αξιωματούχος κατά τη διάρκεια της μηνιαίας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία.
Παρά τις εντατικές συνομιλίες, “καμία συμφωνία” δεν έχει επιτευχθεί μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας και «αντιθέτως», οι πρόσφατες δηλώσεις “υπαινίσσονται έναν επικείμενο κίνδυνο κλιμάκωσης”, συμπλήρωσε ο απεσταλμένος.
Από την πλευρά του, υπενθυμίζοντας ότι περίπου 900.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα περίχωρα της Ιντλίμπ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις Μαρκ Λόουκοκ διευκρίνισε ότι “οι 500.000 και πλέον εξ αυτών είναι παιδιά”. “Οι άμαχοι φεύγουν υπό φρικτές συνθήκες” κατήγγειλε ο ίδιος.
Μεταξύ των παρεμβάσεων των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Γερμανία απηύθυνε έκκληση στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, να αναλάβει δράση προκειμένου να τερματιστεί η σύρραξη.
Η επονομαζόμενη διαδικασία της Αστάνα (με τη συμμετοχή Ρωσίας, Τουρκίας, Ιράν) έχει τελειώσει, υπογράμμισε το Βερολίνο, με τη στήριξη του Λονδίνου επί του θέματος, ενώ οι ΗΠΑ διατύπωσαν τη στήριξή τους, στο πλαίσιο του μπραντ ντε φερ Τουρκίας-Ρωσίας, στην Άγκυρα, που έχει αναλάβει, όπως υπενθύμισε η Ουάσιγκτον, σημαντικό βάρος στην υποδοχή εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.