Στα λευκά το συνέδριο των Δημοκρατικών – Το μήνυμα των γυναικών

Διαβάζεται σε 5'
Στα λευκά το συνέδριο των Δημοκρατικών – Το μήνυμα των γυναικών
Οι εκπρόσωποι χορεύουν κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου των Δημοκρατικών την Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2024, στο Σικάγο. AP Photo

Πολλοί παρευρισκόμενοι στην αυλαία του συνεδρίου των Δημοκρατικών επέλεξαν να φορέσουν λευκά. Για ποιο λόγο έγινε αυτή η επιλογή;

Το βράδυ της Πέμπτης (22/8) έριξε αυλαία το συνέδριο των Δημοκρατικών με την Κάμαλα Χάρις σαφώς να τραβάει τα βλέμματα. Ωστόσο, εντύπωση έκανε η έντονη παρουσία του λευκού χρώματος στο χώρο, καθώς όποιος έμπαινε στο United Center αντιμετώπιζε αμέσως ένα “λευκό σοκ”. Πολλές γυναίκες, κυρίως, παρευρισκόμενες επέλεξαν την συγκεκριμένη απόχρωση αφενός για να εκφράσουν την στήριξή τους προς την υποψήφια πρόεδρο Κάμαλα και αφετέρου για να υπενθυμίσουν τους μακροχρόνιους αγώνες των γυναικών για το δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με την Washington Post, γυναίκες φορούσαν λευκό σε οποιαδήποτε πιθανή εκδοχή ρούχου: φούστες, φορέματα, καπέλα, σακάκια. Λευκό “από την κορυφή ως τα νύχια”, από κορδέλες μέχρι παπούτσια. Οι γυναίκες που φορούν μαζικά λευκά, ειδικά στους Δημοκρατικούς κύκλους, είναι ένα κοινό θέαμα τα τελευταία χρόνια που εντάσσεται στο πλαίσιο μίας κοινής δράσης. Παρόλο που μια εκδήλωση του Women’s Caucus νωρίτερα εκείνη την ημέρα είχε το λευκό ως ενδυματολογικό κώδικα, πολλές μικρές ομάδες γυναικών ή μεμονωμένες γυναίκες επέλεξαν να φορέσουν από μόνες τους την απόχρωση του λευκού. Σίγουρα η κοινή παραδοχή για όλες είναι ότι η τελευταία βραδιά του Δημοκρατικού Εθνικού Συνεδρίου είναι μια αφορμή για την υπενθύμιση του κινήματος υπέρ της γυναικείας ψήφου, του οποίου το σήμα κατατεθέν αποτελούσε το λευκό χρώμα. 

Είναι γεγονός ότι ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων ντυμένοι στα λευκά είναι πάντα ένα θέαμα που τραβάει την προσοχή και αυτό ήταν κάτι που εκμεταλλεύτηκε το κίνημα υπέρ της ψήφου των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα. Με αυτόν τον τρόπο, οι γυναίκες που συμμετείχαν σε εκείνο το κίνημα “τραβούσαν το βλέμμα” των φωτογραφικών φακών, γινόντουσαν θέμα στις εφημερίδες και έτσι απασχολούσαν την δημοσιότητα.

Ποιοι πολιτικοί φόρεσαν λευκό

Η εκπρόσωπος της πολιτείας της Αλάσκας Sara Hannan φόρεσε ένα λευκό σακάκι το βράδυ της Πέμπτης προς τιμήν του κινήματος υπέρ του δικαιώματος ψήφου των γυναικών και τόνισε: «θα ακούμε, ελπίζουμε, την πρώτη μας γυναίκα πρόεδρο». «Το να μιλάμε για σύμβολα είναι σημαντικό. Αποτελούν μέρος της κατανόησης της ιστορίας», πρόσθεσε η Χάναν. «Πολεμήσαμε για πολύ καιρό και δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να φτάσουμε πλήρως στη κατάκτηση για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, που θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν».

Η γερουσιαστής της πολιτείας Maine Jill Duson είχε φορέσει ένα λευκό κοστούμι και λευκή μπλούζα εκείνο το πρωί για την εκδήλωση Women’s Caucus στο McCormick Place και έφτασε στο United Center το βράδυ φορώντας τα ίδια ρούχα. Η Duson έχει φορέσει λευκά στο παρελθόν, για εκδηλώσεις που γιορτάζουν το δικαίωμα ψήφου των γυναικών  και ένιωθε “σαν στο σπίτι της” την Πέμπτη με το «λευκό των γυναικών». «Είναι αρκετά συναρπαστικό», είπε.

Η γερουσιαστής Mazie Hirono κατέφτασε στη τελευταία μέρα του συνεδρίου την Πέμπτη με ολόλευκα. Ήταν η πρώτη φορά που φορούσε λευκά ενισχύοντας τις υπόλοιπες γυναίκες του κόμματος των Δημοκρατικών. «Έχω πάει σε όλα τα συνέδρια από τη δεκαετία του ’90», είπε η Hirono, «και νομίζω ότι αυτό είναι το πιο ενωμένο, γεμάτο ενέργεια, χαρούμενο συνέδριο». 

Το βράδυ της Πέμπτης (22/8) στο Σικάγο, ωστόσο, συνέβη κάτι άλλο ασυνήθιστο. Μερικοί άνδρες έδειξαν την υποστήριξή τους στις γυναίκες φορώντας επίσης λευκά. Ο Terrance Moore, ένας παρευρισκόμενος από την Ουάσιγκτον, έφερε ένα λευκό κοστούμι στο Σικάγο μόνο και μόνο επειδή του άρεσε. Αλλά όταν άκουσε ότι οι γυναίκες οργανώνονταν για να φορέσουν λευκά, ενθαρρύνθηκε ακόμα περισσότερο και φόρεσε το λευκό του κουστούμι: «προς τιμήν της ψηφοφορίας των γυναικών και της ανάδυσης των γυναικών στην κορυφή του πολιτικού μας κόμματος και της αμερικανικής πολιτικής». Ως άνδρες, «νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να δείχνουμε την υποστήριξή μας σε όλες τις μορφές», είπε ο Μουρ.

Να σημειωθεί ότι εκτός των άλλων οι πολυαναμενόμενες εκλογές των ΗΠΑ διαθέτουν τεράστια πολιτική αλλά και ιστορική σημασία, καθώς η Κάμαλα Χάρις είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα και η πρώτη Ασιάτισσα Αμερικανίδα που ηγείται ψηφοδελτίου μεγάλου κόμματος. Εάν εκλεγεί, θα είναι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Ινδοαμερικανίδα πρόεδρος.

Το λευκό των Δημοκρατικών και σε άλλες περιπτώσεις

Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες του κόμματος των Δημοκρατικών τα τελευταία χρόνια, έχουν φορέσει μαζικά λευκά σε πολλές περιπτώσεις. Το 2016, οι υποστηρικτές της εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον φόρεσαν το λευκό χρώμα στη μνήμη του κινήματος υπέρ της γυναικείας ψήφου. Τον επόμενο χρόνο, οι γυναίκες των Δημοκρατικών του Κογκρέσου το φόρεσαν στην πρώτη ομιλία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε μια κοινή σύνοδο του Κογκρέσου . Το 2019, το έκαναν ξανά, εφιστώντας την προσοχή στον αριθμό ρεκόρ των γυναικών στο Κογκρέσο εκείνο το έτος και στον αριθμό ρεκόρ των γυναικών που εκλέχθηκαν στη Βουλή στις ενδιάμεσες θητείες του προηγούμενου έτους.

Και μόλις πριν από πέντε μήνες, στην ομιλία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν τον Μάρτιο, δεκάδες γυναίκες βουλευτές των Δημοκρατικών επανέλαβαν την επιλογή του λευκού για άλλη μια φορά. Αυτή τη φορά, σύμφωνα με τον κόσμο των social media, η προσπάθεια ήταν να γίνει μια δήλωση για την υποστήριξη των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών. Πολλές δημοσίευσαν φωτογραφίες από γυναίκες του Κογκρέσου ντυμένες στα λευκά σε ομάδες. «Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά σας να λαμβάνετε τις δικές σας αποφάσεις συμπεριλαμβανομένης και της άμβλωσης», έγραψε η εκπρόσωπος Kathy Castor.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα