Starbucks: Ο νέος CEO θα ταξιδεύει 1.000 μίλια με τζετ για να πάει στη δουλειά

Διαβάζεται σε 4'
Starbucks
Starbucks AP Photo

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως ο νέος CEO της Starbucks θα διανύει σχεδόν 1.000 μίλια με ιδιωτικό τζετ από το σπίτι του μέχρι τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Στο επίκεντρο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Starbucks, Μπράιαν Νίκολ, δέχεται έντονη κριτική μετά την αποκάλυψη ότι θα διανύει σχεδόν 1.000 μίλια (1.600 χιλιόμετρα) από το σπίτι του στο Νιούπορτ Μπιτς της Καλιφόρνια προς τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Σιάτλ με εταιρικό τζετ.

Επικριτές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισημαίνουν, σύμφωνα με το BBC, την αντίφαση ανάμεσα στη δημόσια στάση της εταιρείας γύρω από τα ζητήματα περιβάλλοντος και στον τρόπο ζωής των κορυφαίων στελεχών της.

Σημειώνεται ότι ο Νίκολ αναμένεται να αναλάβει τα ηνία της μεγαλύτερης αλυσίδας καφέ στον κόσμο στις 9 Σεπτεμβρίου. Η Starbucks δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του BBC News για κάποιο σχόλιο.

Σύμφωνα με το BBC, η προσφορά εργασίας του Νίκολ αναφέρει: «Δεν θα απαιτηθεί να μετακομίσετε στα κεντρικά γραφεία της Εταιρείας… Συμφωνείτε να μετακινείστε από την κατοικία σας στα κεντρικά γραφεία της Εταιρείας… όπως απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων και των υποχρεώσεών σας».

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι ο Νίκολ θα έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα αεροσκάφη της εταιρείας για «ταξίδια που σχετίζονται με την εργασία» και για «ταξίδια μεταξύ της πόλης κατοικίας [του] και των κεντρικών γραφείων της Εταιρείας».

Η Starbucks ανέφερε επίσης ότι θα δημιουργήσει ένα μικρό απομακρυσμένο γραφείο στο Νιούπορτ Μπιτς για τον κ. Νίκολ, ώστε να το χρησιμοποιεί όταν εργάζεται από την Καλιφόρνια.

Πυρά κατά της Starbucks στο X

Αυτοί οι όροι εργασίας προκάλεσαν αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Starbucks έχει μια πολιτική υβριδικής εργασίας που απαιτεί από τους υπαλλήλους να βρίσκονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα.

«Ωραία… καλή διευκόλυνση για το κορυφαίο ταλέντο! Αλλά ελπίζω να μην δούμε πολλές νέες διαφημίσεις για ‘βιωσιμότητα’ και ‘περιβάλλον’ από τη @starbucks», σχολίασε ένας χρήστης στην πλατφόρμα X.

«Ο νέος CEO της Starbucks κάνει ‘supercommuting’ 1.000 μιλίων προς το Σιάτλ με ιδιωτικό τζετ για να πάει στη δουλειά, οπότε μην είστε πολύ αυστηροί με την σερβιτόρα που σας έδωσε ένα πλαστικό καλαμάκι όταν δεν το θέλατε», ανέφερε ένας άλλος χρήστης.

Άλλοι επικεντρώθηκαν και στο πόσα χρήματα πρόκειται να κερδίσει ο Νίκολ στη νέα του θέση. «Γιατί δεν μιλάμε ποτέ για τις αμοιβές των CEO όταν μιλάμε για τις αυξανόμενες τιμές;» έγραψε σε ανάρτησή του ο πρώην Υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ράιχ.

Σύμφωνα με τους όρους της προσφοράς του, ο ετήσιος βασικός μισθός του κ. Νίκολ θα είναι 1,6 εκατομμύρια δολάρια. Επιπλέον, θα μπορούσε να λάβει μπόνους απόδοσης που θα φτάνει έως και τα 7,2 εκατομμύρια δολάρια και μέχρι 23 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε μετοχές της Starbucks.

Το πλουσιότερο 1% στην κορυφή της πυραμίδας των εκπομπών άνθρακα

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 2021 έδειξε ότι το πλουσιότερο 1% του κόσμου παράγει διπλάσιες εκπομπές άνθρακα από ό,τι το φτωχότερο 50%.

Η Starbucks ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι ο Νίκολ θα αντικαταστήσει τον Λάξμαν Ναρασιμάν ως διευθύνων σύμβουλος.

Η ανακοίνωση έγινε καθώς η αλυσίδα καφέ προσπαθεί να ενισχύσει τις πτωτικές πωλήσεις.

Ο Νίκολ είχε ηγηθεί της μεξικανικής αλυσίδας fast food Chipotle από το 2018, βοηθώντας την να ανακάμψει από μια κρίση που προκλήθηκε από επιδημίες τροφικής δηλητηρίασης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, οι πωλήσεις της εταιρείας διπλασιάστηκαν και οι μετοχές της αυξήθηκαν από λιγότερο από 7 δολάρια η καθεμία σε περισσότερα από 50 δολάρια.

Η Chipotle άνοιξε επίσης σχεδόν 1.000 νέα καταστήματα και εισήγαγε νέες τεχνολογίες για την αυτοματοποίηση της προετοιμασίας των τροφίμων.

Τους τελευταίους μήνες, η Chipotle θεωρείται σημείο αναφοράς στη βιομηχανία εστιατορίων, όπου πολλές επιχειρήσεις αναφέρουν ότι οι πελάτες μειώνουν τις δαπάνες τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα