Στη δίνη του Brexit η Βρετανία: Στο τραπέζι πρόωρες εκλογές ή τρίμηνη παράταση αποχώρησης

Στη δίνη του Brexit η Βρετανία: Στο τραπέζι πρόωρες εκλογές ή τρίμηνη παράταση αποχώρησης
Στιγμιότυπο από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στο Βρετανικό Κοινοβούλιο AP

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φέρνει η ήττα του Μπόρις Τζόνσον ο οποίος έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Απειλεί με προσφυγή στις κάλπες. Σήμερα η ψηφοφορία επί του σχεδίου νόμου που απαιτεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό να εξασφαλίσει την αναβολή του Brexit από τις Βρυξέλλες.

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκεται για άλλη μια φορά η πολιτική σκηνή στη Βρετανία, καθώς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπέστη βαριά ήττα, αφού 328 βουλευτές έναντι 301 τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας να εμποδίσουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, με την αναβολή του Brexit.

Οι κοινοβουλευτικοί της συμπολίτευσης που τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας στη Βουλή των Κοινοτήτων με σκοπό την αποτροπή του no-deal Brexit θα αποπεμφθούν από το κόμμα, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, διευκρινίζοντας ότι ήδη άρχισε να τους ενημερώνει στέλεχος των Συντηρητικών που είναι επικεφαλής της ομάδας που εντέλλεται να τηρεί την κομματική πειθαρχία.

«Ο επικεφαλής whip (κομματικό στέλεχος αρμόδιο για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο) μιλάει τους βουλευτές των Τόρις που δεν ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης. Θα απολέσουν την κομματική τους ιδιότητα», είπε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού των Συντηρητικών, του Μπόρις Τζόνσον.

Η επόμενη μέρα και το “χαρτί” των πρόωρων εκλογών

Πλέον οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν στη Βουλή των Κοινοτήτων νομοσχέδιο, που θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου εκτός κι αν οι βουλευτές εγκρίνουν μια νέα συμφωνία ή ψηφίσουν υπέρ μιας εξόδου χωρίς συμφωνία το αργότερο έως τις 19 Οκτωβρίου.

Ως απάντηση ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή σημαίνει πως το κοινοβούλιο βρίσκεται στα πρόθυρα του να ακυρώσει οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit, προκαλεί περισσότερη σύγχυση και καθυστέρηση. Κατηγόρησε επίσης τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ότι θα υποκλινόταν σε οτιδήποτε απαιτούσαν οι Βρυξέλλες και πρόσθεσε ότι ο ίδιος μπορεί να αποσπάσει καλύτερη συμφωνία από τις Βρυξέλλες. Επανέλαβε ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει την 31η Οκτωβρίου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία εάν απαιτείται.

Ο Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή των Κοινοτήτων AP

Η κυβέρνησή του είχε ήδη αναγγείλει πως εάν έχανε στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, θα συγκαλούσε πρόωρες εκλογές για τη 14η Οκτωβρίου. Η πρόταση για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα εξεταστεί σήμερα στο κοινοβούλιο και χρειάζεται τα δύο τρίτα των μελών του σώματος για να εγκριθεί, κάτι που δεν φαίνεται ρεαλιστικό στην παρούσα φάση.

Ο Κόρμπιν από την πλευρά του αντέτεινε ότι είναι καθαρό πως σε αυτό το κοινοβούλιο δεν υπάρχει συναίνεση για αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Έντονη συζήτηση και απώλεια της πλειοψηφίας

Των παραπάνω προηγήθηκε έκτακτη συζήτηση που ενέκρινε ο πρόεδρός της Τζον Μπέρκοου έπειτα από πρόταση βουλευτών που αναζητούσαν τρόπο να μπλοκάρουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς μια συμφωνία.

“Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του κοινοβουλίου να μπλοκάρει μια έξοδο χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου. Αν η Βουλή ψηφίσει απόψε αυτήν την πρόταση, θα δώσει στον εαυτό της τη δυνατότητα να ψηφίσει την Τετάρτη για το νομοσχέδιο που θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να καθυστερήσει το Brexit για τρεις μήνες αύριο (…) Είναι ώρα αποφάσεων” τόνιζε πριν την ψηφοφορία ο Συντηρητικός βουλευτής Όλιβερ Λέτουιν.

Το κλίμα “στράβωσε” από νωρίς για τον Μπόρις Τζόνσον αφού πριν την ήττα της ψηφοφορίας είχε απολέσει και την οριακή κοινοβουλευτική του πλειοψηφία μετά την απόφαση του Συντηρητικού βουλευτή Φίλιπ Λι να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό κόμμα.

Η στιγμή που ο Λι κάθεται με την κοινοβουλευτική ομάδα των Φιλελευθέρων:

Υπενθιμίζεται ότι οι Βρετανοί ενέκριναν με το 52% των ψήφων στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 την αποχώρηση από την ΕΕ. Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπό την Τερέζα Μέι, συνήψε τη Συμφωνία Αποχώρησης με τις Βρυξέλλες έπειτα από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων, αλλά το κείμενο αυτό απορρίφθηκε τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Μετά την έλευσή του στη εξουσία στα τέλη του Ιουλίου, ο Μπόρις Τζόνσον άρχισε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες, χωρίς όμως να έχει παρουσιάσει ως τώρα κάποια νέα πρόταση για την άρση του αδιεξόδου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font