Στην Αλαμπάμα η πρώτη εκτέλεση θανατοποινίτη με άζωτο – Διεθνείς αντιδράσεις

Διαβάζεται σε 4'
Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ
Ο θανατοποινίτης Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ Alabama Department of Corrections via AP, File

Ένας θανατοποινίτης από την Αλαμπάμα αναμένεται να γίνει ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ που θα εκτελεστεί με αέριο άζωτο.

Αντιμέτωπος με την εσχάτη των ποινών βρίσκεται ο Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ (Kenneth Eugene Smith), η πρώτη εκτέλεση που είναι προγραμματισμένη για το 2024 στις ΗΠΑ αλλά και αυτή που έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Το 2023 πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ 24 εκτελέσεις, ενώ αντίστοιχος αριθμός αναμένεται να εκτελεστεί και φέτος. Πέρυσι η θανατική ποινή επιβλήθηκε σε 21 ανθρώπους, ποσοστό αντίστοιχο με αυτό προηγούμενων ετών.

Το σύνολο των εκτελέσεων, όλες μέσω ένεσης, πραγματοποιήθηκαν σε πέντε πολιτείες: τρεις στον νότο – Τέξας, Φλόριντα και Αλαμπάμα -και δύο στις κεντρικές ΗΠΑ -Μιζούρι και Οκλαχόμα.

Η εκτέλεση όμως του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ διαφέρει από τις υπολοιπες, αφού ο Αμερικανός κρατούμενος αντιμετωπίζει την πρώτη εκτέλεση με εισπνοή αζώτου.

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η μέθοδος αυτή, με τον ΟΗΕ να έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία του ότι ενδέχεται να συνιστά “βασανιστήριο” για τον κρατούμενο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και το εφετείο αρνήθηκαν να εμποδίσουν αυτό που οι δικηγόροι του θανατοποινίτη αποκάλεσαν “σκληρή και ασυνήθιστη” τιμωρία, δίνοντας στην Αλαμπάμα περιθώριο 30 ωρών για να πραγματοποιήσει την εκτέλεση.

Αν τελικά συμβεί, ο Σμιθ θα είναι ο πρώτος άνθρωπος που θανατώνεται με αυτή τη μέθοδο στις ΗΠΑ και, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή, οπουδήποτε στον κόσμο.

Σε αυτού του είδους τις εκτελέσεις ο θάνατος προκαλείται από υποξία του αζώτου, αντικαθιστώντας το οξυγόνο που εισπνέει ο θανατοποινίτης με άζωτο.

Όσοι είναι αντίθετοι με τη μέθοδο αυτή υποστηρίζουν ότι η χρήση αζώτου θα μπορούσε να προκαλέσει άσκοπη ταλαιπωρία και ότι μια διαρροή του αερίου θα μπορούσε να βλάψει τους ανθρώπους που βρίσκονται στο δωμάτιο.

Η Αλαμπάμα και δύο άλλες πολιτείες των ΗΠΑ ενέκριναν τη χρήση της υποξίας του αζώτου ως εναλλακτική μέθοδο εκτέλεσης, επειδή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στις θανατηφόρες ενέσεις είναι πιο δύσκολο να βρεθούν, συμβάλλοντας στη μείωση του αριθμού των εκτελέσεων σε εθνικό επίπεδο.

Ο Σμιθ είναι ένας από τους δύο άνδρες που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της 45χρονης Ελίζαμπεθ Σένετ τον Μάρτιο του 1988.

Οι δύο άνδρες χτύπησαν τη γυναίκα με ένα εργαλείο τζακιού και τη μαχαίρωσαν στο στήθος και το λαιμό, ενώ ο θάνατός της σκηνοθετήθηκε για να μοιάζει με διάρρηξη.

Ο σύζυγός της Τσαρλς Σένετ, ιεροκήρυκας, είχε ενορχηστρώσει το σχέδιο για να εισπράξει χρήματα από την ασφάλεια. Όταν αποκαλύφθηκε το σχέδιό του, ο ίδιος έδωσε τέλος στη ζωή του.

Ο συνεργάτης του Σμιθ, Τζον Φόρεστ Πάρκερ, εκτελέστηκε το 2010.

ΟΗΕ: Απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι η εκτέλεση του Σμιθ μπορεί να ισοδυναμεί με βασανιστήρια ή άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και ζήτησε να σταματήσει.

Οι δικηγόροι του Σμιθ προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η υποβολή καταδίκων σε πολλαπλές απόπειρες εκτέλεσης παραβιάζει την όγδοη τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προστατεύει από τη “σκληρή και ασυνήθιστη” τιμωρία. Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Σμιθ οδηγείται στον θάλαμο των εκτελέσεων, αφού την πρώτη φορά επιχειρήθηκε να θανατωθεί μέσω ένεσης, όμως ο ίδιος έζησε αφού δεν μπορούσαν να βρουν φλέβα για να του χορηγήσουν την ουσία.

Αντίθετος φάνηκε να είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Πολιτείας Στιβ Μάρσαλ, ο οποίος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη μέθοδο “ίσως την πιο ανθρώπινη μέθοδο εκτέλεσης που επινοήθηκε ποτέ“.

Η εκτέλεσή του Κένεθ Γιουτζίν Σμιθ έχει οριστεί να λάβει χώρα εντός ενός χρονικού πλαισίου 30 ωρών που αρχίζει στις 12 π.μ. τοπική ώρα (06:00 GMT) την Πέμπτη και λήγει στις 6 π.μ. (12:00 GMT) της επόμενης ημέρας.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα